Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΙΕΝΝΗ
  • [03] ΑΚΗΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία υποβάλλει πρόταση αποτελούμενη από οκτώ σημεία για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και άλλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, απέστειλε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σε δήλωσή του που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, ο κ. Πάλμας είπε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου 2007, ο ΓΓ έκανε, μεταξύ άλλων, έκκληση για ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    «Σε ανταπόκριση προς την έκκληση του ΓΓ και ενόψει της συνάντησης του ηγέτη της τ/κ κοινότητας με τον ΓΓ σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ με την οποία υποβάλλει πρόταση οκτώ σημείων για άμεση έναρξη εφαρμογής της Συμφωνημένης Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου και για άλλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό», είπε ο κ. Πάλμας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Πάλμας, «εκφράζει την ευχή ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπισθεί θετικά από την τουρκική πλευρά και ότι η τ/κ ηγεσία θα συνεργαστεί για να εφαρμοστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η Συμφωνημένη Διαδικασία ώστε να οδηγηθούμε σύντομα, κατόπιν διαπραγματεύσεων, σε συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    Σε ερώτηση ποια είναι αυτά τα οκτώ σημεία, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο ενόψει της σημερινής συνάντησης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Μπαν Γκι-μουν.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΙΕΝΝΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε δηλώσεις από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας, έκανε λόγο για ξεκάθαρη σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, όπως αυτή εκδηλώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα και την τοποθέτησή του για μια λύση δύο κρατών.

    Ως αποτέλεσμα αυτή της στάσης, η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε αρκετά αρνητικές τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι "βεβαίως, αυτές οι θέσεις δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται, είναι θέσεις που προωθούσε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, όμως είναι η πρώτη φορά που με τόσο ξεκάθαρη θέση η Τουρκία τοποθετείται με αυτόν τον επίσημο τρόπο υπέρ της λύσης δύο κρατών, πρόσθεσε η Υπουργός Εξωτερικών".

    Οπως σημείωσε η κ. Μαρκουλλή, αυτό έρχεται σε μία στιγμή που η τουρκοκυπριακή ηγεσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ακύρωση ή εξουδετέρωση της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι τον Ιούλιο, και της διαδικασίας που συμφωνήθηκε με τον κ. Γκαμπάρι για την προετοιμασία νέου γύρου συνομιλιών.

    Η Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως, βλέποντας αυτά τα δύο μαζί, προκαλείται πραγματικά μεγάλη ανησυχία, όμως, όπως η ίδια επισήμανε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, παραμένει σταθερό στη θέση υποστήριξης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της Διαδικασίας Γκαμπάρι.

    [03] ΑΚΗΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Εποικοδομητική συζήτηση για τα εκπαιδευτικά συστήματα Κύπρου Δανίας, είχαν το απόγευμα της Τρίτης στη Λευκωσία οι Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού των δύο χωρών.

    Οι κ. Ακης Κλεάνθους και Berpel Haarder συμφώνησαν πως οι χώρες τους έχουν πολλές εμπειρίες να ανταλλάξουν στον τομέα της Παιδείας και πως θα συνεργαστούν στο μέλλον τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της κοινής τους πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως με το Δανό ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία της αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, «επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την δική μας πολιτική κατεύθυνση όσον αφορά την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων».

    Από την πλευρά του, ο Δανός Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τη δυνατότητα που υπάρχει εντός της ΕΕ, καθώς και μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγών για περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ

    Με τη λειτουργία γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες συμφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τις εξηγήσεις που του έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν στη Γεωργία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη στη Γεωργία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία, και συμμετείχε στους εορτασμούς με την ευκαιρία της 30ούς επετείου από της ανάληψης των καθηκόντων του Πατριάρχη Γεωργίας και στους εορτασμούς των 1400 χρόνων από την ίδρυση της αρχαίας Μονής του Τιμίου Σταυρού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και η συνοδεία του πραγματοποίησαν σταθμό στο Παρίσι κατά την επιστροφή από τη Γεωργία, όπου είχαν σειρά επαφών.

    Σε δηλώσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι στη Γεωργία συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο συζήτησαν ``όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες, όπως και τα προβλήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία``.

    Οσον αφορά τις επαφές του στο Παρίσι, δήλωσε πως συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Παρισίων, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό και για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι θρησκευτικοί τόποι λατρείας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 October 2007 - 17:29:18 UTC