Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΣτΕ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΚΙΟΥΛ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΓΓ ΣτΕ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΚΙΟΥΛ

    ``Ατυχή`` χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα, περί της ύπαρξης ``δύο λαών και δύο θρησκειών`` στην Κύπρο.

    ``Νομίζω ότι η αναφορά του κ. Γκιουλ σε δύο θρησκείες ήταν ατυχής``, είπε ο κ. Ντέιβις, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.

    Κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γκιουλ είχε υποστηρίξει πως στην Κύπρο υπάρχουν ``δύο δημοκρατίες, δύο κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες``.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί δεν θα συναντήσει τον κ. Γκιουλ, ο κ. Ντέιβις απάντησε ότι δεν του ζητήθηκε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο κ. Γκιουλ θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ αύριο.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρέπει όλοι να αναζητήσουμε και να βρούμε την νέα ευκαιρία που θα εγερθεί κατά την διάρκεια του ερχόμενου χρόνου και να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος της βρετανικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό Τζόαν Ράιαν, διευκρινίζοντας ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, οι προοπτικές δεν θα είναι ευοίωνες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον οποίο η κ. Ράιαν είχε σήμερα συνάντηση στην Βουλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανίδα πολιτικός θα εργαστεί για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατό να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006,

    Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Ράιαν είπε πως ``είναι γεγονός ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία μετά τις εκλογές στην Κύπρο`` προσθέτοντας ότι ``όλοι πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα``.

    ``Είναι μια ευκαιρία που κανείς δεν επιθυμεί να χάσει. Νομίζω δεν πρέπει να καθόμαστε από τώρα μέχρι τότε και να μην κάνουμε τίποτα``, σημείωσε προσθέτοντας ότι μια λύση στην βάση της Συμφωνίας Γκαμπάρι στους επόμενους μήνες θα ήταν ευπρόσδεκτη πραγματικά.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η κ. Ράιαν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τους Κύπριους, ``θα εργαστεί από κοινού μαζί μας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατό να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, έτσι ώστε να φθάσουμε τελικά, σημείωσε, σε μια λύση που να στηρίζεται στις αρχές, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο κοινότητες - δεν θα ικανοποιεί την μια κοινότητα και να στερεί δικαιώματα από την άλλη κοινότητα``.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

    Την ικανοποίηση της γιατί δόθηκε νερό και τροφή στους αλλοδαπούς που έχουν ανέβει στον πύργο του ντεπόζιτου νερού των Κεντρικών Φυλακών, διαμαρτυρόμενοι για την πολύχρονη κράτησή τους, εξέφρασε η Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λήδα Κουρσουμπά, η οποία χαρακτήρισε ``πολύ λογική και σωστή`` την πρόταση που έχει κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης για λύση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι η λειτουργός της συνομίλησε εκτεταμένα με τους αλλοδαπούς, και έφυγε ``με την εντύπωση πως θα κατεβούν από τον πύργο του ντεπόζιτου νερού``, προσθέτοντας ότι θεωρεί πάρα πολύ ικανοποιητικό το χρονοδιάγραμμα δράσης για λύση του προβλήματος που της έχει δώσει ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η λειτουργός, η οποία βρίσκεται κάθε μέρα στο χώρο των φυλακών και συνομιλεί με τους αλλοδαπούς, ``τους μετέφερε σήμερα το πρωί τη διαβεβαίωσή μου ότι η πρόταση που τους έχει κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, την οποία θεωρώ πολύ λογική και σωστή, θα υλοποιηθεί``.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Λιουμπλιάνα, ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβενία σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην εκδήλωση πήραν μέρος με περίπτερα 20 από τα 27 κράτη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κύπρος, τα οποία παρουσίασαν στους εκατοντάδες επισκέπτες - φοιτητές, μαθητές, πολίτες - βασικά στοιχεία των εθνικών τους γλωσσών.

    Η Κύπρος παρουσίασε ένα πρόγραμμα που, ανάμεσα στα άλλα, περιελάμβανε τη διανομή καταλόγου με δεκάδες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στη σλοβενική γλώσσα, καθώς και κατάλογο με διαλόγους στα σλοβενικά που περιέχουν πολλές ελληνικές λέξεις.

    Προέβη, επίσης, σε δεκάλεπτη παρουσίαση στο σλοβενικό κοινό.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία ευρύτερης προβολής της Κύπρου με τη διανομή διαφωτιστικού υλικού, ιστορικού, πολιτικού, πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 October 2007 - 13:29:17 UTC