Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες που έχουν δαπανήσει δικά τους χρήματα και έχουν χτίσει πάνω σε τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να το γνωρίζουν, πως δεν έχουν να ανησυχούν τίποτε για την κατοχή αυτών των περιουσιών.

    Πρόσθεσε ότι η Kυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν χωρίς να παραβλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, για να διασφαλίσoυν τη νομιμότητα αυτών των ανθρώπων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ακόμα πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του Ε/Κ Μάικ Τύμβιου δεν σημαίνει πως επηρεάζει αναγκαστικά τις περιπτώσεις άλλων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι σοφή ενέργεια από μέρους μας, σε περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, να κάνουμε και εμείς τα ίδια.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ζήτησε όπως δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και στους πρόσφυγες που έχουν χτίσει κατοικίες πάνω σε τουρκοκυπριακή γη που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

    «Οσοι έχτισαν πάνω σε τουρκοκυπριακή γη και ήταν δυνατόν, η Κυβέρνηση έχει είτε προβεί σε διευθετήσεις, είτε έχει αγοράσει από τους ιδιοκτήτες τη γη, εάν οι ιδιοκτήτες ήσαν Τουρκοκύπριοι που ήταν εγκατεστημένοι στο εξωτερικό πριν από το 1974», εξήγησε και πρόσθεσε πως «οι υπόλοιπες περιουσίες, εκτός από τη μεγάλη δαπάνη που χρειάζεται για να εξασφαλιστούν, είναι περιουσία που πρέπει να απαλλοτριωθεί».

    Πρόσθεσε πως σε περίοδο που η Κύπρος «αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, πιστεύω ότι δεν είναι σοφή ενέργεια από μέρους μας να κάνουμε και εμείς τα ίδια. Αντί τούτου», συνέχισε, η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο που «παρέχει μακροχρόνια μίσθωση, η οποία μάλιστα δημιουργεί εμπράγματο δικαίωμα, όπως λέγεται, η οποία επαναγράφεται στο Κτηματολόγιο, ώστε ούτε ο ιδιοκτήτης μπορεί να τους την πάρει πίσω, ούτε εάν πουληθεί αλλού μπορεί να ανακτηθεί η περιουσία χωρίς πρώτα εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους ως μακροπρόθεσμων ενοικιαστών».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι άδικο αλλά πάντοτε οι συνέπειες του πολέμου δυστυχώς δεν μπορούν να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη και κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους. Ο πόλεμος», υπέδειξε ο Πρόεδρος, «πλήττει δίκαιους και άδικους και είναι διαφορετική η επίπτωση πάνω σε διάφορες τάξεις πληθυσμών», όπως σημείωσε.

    ``Η Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν χωρίς να παραβλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα αυτών των ανθρώπων που, χωρίς να έχουν έγκαιρα ενημερωθεί ότι έχτιζαν σε τουρκοκυπριακή περιουσία, έχουν δαπανήσει δικά τους χρήματα για να χτίσουν. Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν έχουν να ανησυχούν τίποτε για την κατοχή αυτών των περιουσιών», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφορικά με την υπόθεση του Ε/Κ Μάικ Τύμβιου, είπε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στα θέματα των αποζημιώσεων γιατί, όπως εξήγησε, τότε θα είναι πράγματι σοβαρή η αδικία ανάμεσα στους πρόσφυγες.

    ``Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχει παρουσιαστεί ότι πρόκειται περί το τέλος του θέματος του περιουσιακού», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Τύμβιος «κατέθεσε αρχικά προσφυγή στο Δικαστήριο, μετά επέλεξε να έλθει σε συμβιβασμό με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει εγκαθιδρύσει η Τουρκία στο ψευδοκράτος και ειδοποίησε το Δικαστήριο ότι ενόψει αυτής της συμφωνίας θα αποσυρθεί η υπόθεσή του».

    Πρόσθεσε πως εάν το Δικαστήριο «περιοριστεί στο να δεχθεί την απόσυρση της υπόθεσης ή εάν σύμφωνα με τους Κανονισμούς του θα εκδοθεί απόφαση η οποία να καθορίζει ότι ο συμβιβασμός είναι σύμφωνος με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούμε να ξέρουμε».

    Επισήμανε πως δεν υπάρχει τρόπος επηρεασμού του Δικαστηρίου παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, «τέτοια Δικαστήρια είναι φυσικό πως κάποτε επηρεάζονται και από πολιτικές συνθήκες».

    Το Δικαστήριο αυτό, συνέχισε, «εξακολουθεί να παραμένει ένα Δικαστήριο στο οποίο η Κυβέρνηση, παρά τις πάρα πολλές προσπάθειες που έχει κάνει, παρά τη διεκδίκηση δικαιώματος να ακουστούμε ως ενδιαφερόμενο μέρος στο συμβιβασμό, έκρινε ότι αφορά μόνο τον αιτητή μαζί με την Τουρκία, που είναι ο αντίδικος. Η Τουρκία είναι ο αντίδικος έστω και αν η επιτροπή αποζημιώσεων είναι στα κατεχόμενα», διευκρίνισε.

    Συνεπώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το Δικαστήριο και σημείωσε πως «δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση επηρεάζει αναγκαστικά τις περιπτώσεις άλλων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως ο κ. Τύμβιος του είχε αποστείλει επιστολή το 2003 ή το 2004 ζητώντας ειδική μεταχείριση για την περίπτωσή του, για αποζημίωση.

    ``Νομίζω αντιλαμβάνεστε όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο ο κ. Τύμβιος που έχασε περιουσία. Ολα τα χρέη που επικαλείται ο κ. Τύμβιος είχαν δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα προηγούμενο, γιατί τότε θα είναι πράγματι σοβαρή η αδικία μεταξύ όλων των προσφύγων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι την περίοδο που η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρίσκεται δήθεν ένα βήμα μπροστά για να λύσει το Κυπριακό, αποδεικνύει, με την πολιτική που εξαγγέλλει, ότι έχει πάρει το Κυπριακό πολλά στάδια πίσω αντί μπροστά. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που το θέμα της θρησκείας όπως το ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα παρεμβαίνει στις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν την έχει διαβάσει επειδή ταξίδευε (από Νέα Υόρκη προς Κύπρο), ωστόσο πρόσθεσε: «υποθέτω ότι θα έχει πει τα ίδια που είπε και ο κ. Γκιουλ» κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Σημείωσε ότι δηλώσεις όπως «στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κυβερνήσεις και κυρίως δύο θρησκείες, και λέω κυρίως γιατί είναι η πρώτη φορά που το θέμα θρησκείας παρεμβαίνει μέσα στις πτυχές του Κυπριακού ενώ όλοι γνωρίζουμε, και εμείς και οι ξένοι, ότι η θρησκεία δεν είναι ένα από τα αίτια των δεινών της Κύπρου ή των συγκρούσεων με τους Τουρκοκυπρίους».

    Διαβεβαίωσε ακόμα πως «αυτή η δήλωση που έγινε από τα πιο επίσημα χείλη πρώτα στην Κύπρο, και υποθέτω ότι θα έγινε και από τον κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάνει πολύ κακή εντύπωση στους ξένους». ``Νομίζω ότι την περίοδο που από τη μια η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρίσκεται ένα βήμα μπροστά τάχατες, δήθεν για να λύσει το Κυπριακό, αποδεικνύει με την πολιτική που εξαγγέλλει, αν είναι η πραγματική πολιτική της, ότι έχει πάρει το Κυπριακό πολλά στάδια πίσω αντί μπροστά», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας στο Κυπριακό Τζόαν Ράιν φθάνει στην Κύπρο με σκοπό να μάθει δια ζώσης ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και να βοηθήσει στην επίλυσή του.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας «σκοπός της επίσκεψης της κ. Ράιν είναι να μάθει περισσότερα για την Κύπρο από πρώτο χέρι, να επεξηγήσει το ρόλο της και σκοπός της αποστολής της είναι να πρωτίστως να εργαστεί με τις κυπριακές κοινότητες στη Βρετανία και να βοηθήσει στην εξεύρεη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η οποία ολοκληρώνεται την προσεχή Πέμπτη, η κ. Ράιν θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διάφορων οργανισμών ενώ θα έχει επαφές και στα κατεχόμενα.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Τη μεγαλύτερη αύξηση για το 2007 παρουσίασαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο του 2007. Τα έσοδα τον Ιούλιο του 2007 αυξήθηκαν 13,1 εκατομμύρια λίρες ή ποσοστό 8,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006. Τους πρώτους επτά μήνες του 2007, τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, ενώ οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν μείωση 1,7%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο του 2007 ανήλθαν σε 168,1 εκ. λίρες σε σύγκριση με 155 εκ. λίρες τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 8,5%.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου 2007, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 564 εκ. λίρες σε σύγκριση με 542,2 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 4%. Τη μεγαλύτερη κατά ημέρα δαπάνη είχαν τον Ιούλιο του 2007, οι τουρίστες από το Ισραήλ με 70,4 λίρες, από την Ιρλανδία με 54,8 λίρες και από την Ολλανδία με 54,4 λίρες, ενώ τη μικρότερη κατά ημέρα δαπάνη είχαν οι τουρίστες από τις ΗΠΑ με 30 λίρες, από την Ελλάδα με 33,6 λίρες και από την Αυστρία με 40 λίρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 September 2007 - 13:29:14 UTC