Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Την εμμονή της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, θα τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του προς τη γενική συνέλευση, σήμερα αργά το βράδυ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναλύσει τις βασικές παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος, θα αξιολογήσει γιατί δεν βρέθηκε λύση και θα υπογραμμίσει τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στη διευθέτησή του. Παράλληλα, θα επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και στη 1:15 (ώρα Κύπρου) τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και το Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρέστη στην έναρξη της 62ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, την οποία κήρυξε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Srgjan Kerim. Νωρίτερα, παρακάθισε σε πρόγευμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα είναι μια επιτροπή πυροτέχνημα, που έχει δημιουργηθεί για να δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, θεωρεί «με κάθε υπευθυνότητα που μας διακατέχει ότι, εάν και εφόσον προχωρήσει σε κάποιους ιδιωτικούς φιλικούς διακανονισμούς με κάποιους πρόσφυγες, αυτό δεν θα έχει οποιαδήποτε συνέχεια».

    Ο Εκπρόσωπος κάλεσε «όλους όσοι απευθύνονται σε αυτήν την επιτροπή να λάβουν υπόψη σοβαρά αυτήν την τοποθέτηση και αυτήν τη θέση της Κυβέρνησης». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, με όλα τα νόμιμα μέσα, θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού, κάτω από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε λόγω της εισβολής και της κατοχής και λόγω της στασιμότητας που υπάρχει στο Κυπριακό».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Εκκληση προς όλους να αντιληφθούν ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης δια μέσου της Πράσινης Γραμμής αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, απηύθυνε με δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης.

    Χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «πολύ ευαίσθητο», είπε ότι υπάρχουν και άλλα νομικά προβλήματα σε σχέση με τους ελέγχους στην Πράσινη Γραμμή. Οπως είπε, «μια βασική αρχή λέει ότι όταν κάποιος έρθει παράνομα στη χώρα μπορείς να τον στείλεις στη χώρα που είχε τον τελευταίο προορισμό. Εμάς όταν έρχονται από τα κατεχόμενα, ακριβώς λόγω της κατάστασης και της παρανομίας των κατεχομένων, δημιουργείται το πρόβλημα».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ετήσια Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, στην οποία επικρίνεται η Κυβέρνηση για «απροθυμία να λάβει περισσότερα μέτρα στην περιοχή», ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι «η ευθύνη δεν βαραίνει την κυπριακή πλευρά, αλλά η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι επί συνόλου των κρατών της ΕΕ στα πλαίσια της αρχής της αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού δικαίου».

    Στην Εκθεσή της, η Κομισιόν αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά τους ελέγχους (για τη λαθρομετανάστευση) στην Πράσινη Γραμμή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απρόθυμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν την Πράσινη Γραμμή να μοιάζει με εξωτερικό σύνορο».

    [04] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Την πρόσφατη, παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, καθώς και τις δηλώσεις σχετικά με λύση του Κυπριακού με βάση τις λεγόμενες ``πραγματικότητες``, κατήγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Μιχάλης Σταυρινός, στην Επιτροπής Υπουργών (ΕΥ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Υπουργών (ΕΥ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, κατήγγειλε την πρόσφατη, παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, καθώς και τις δηλώσεις σχετικά με λύση του Κυπριακού με βάση τις λεγόμενες ``πραγματικότητες``, γεγονός που παραβιάζει τον καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    ``Μετά την παρέμβαση του Κύπριου Αντιπροσώπου, Μόνιμο Αντιπρόσωποι 29 χωρών, από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πήραν το λόγο, υποστηρίζοντας όλοι ανεξαιρέτως λύση του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε., καθώς και τις αξίες και αρχές που ασπάζονται το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση``, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 September 2007 - 15:29:17 UTC