Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ - ΕΔΡΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • [02] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ - ΕΔΡΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Μόνο μέσα από την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να βρουν δικαιοσύνη και προστασία ενάντια στη χρήση βίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του κατά την εγκαθίδρυση Κυπριακής Εδρας Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Εννοιας της Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU).

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως οι προσπάθειες της Κύπρου για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής ελαύνονται από την ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις Αρχές του διεθνούς δικαίου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερίας όλων των Κυπρίων.

    «Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε μια μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να συνάδει με τις αξίες και τις Αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή ενωση, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από το 2004», τόνισε στην ομιλία του.

    Η τελετή εγκαθίδρυσης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, της Yπουργού Εξωτερικών Ερατoύς Κοζάκου Μαρκουλλή, των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (ΝΥU), με επικεφαλής τον πρύτανη John Sexton, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου και παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια της Κυπριακής Εδρας Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Εννοιας της Δικαιοσύνης.

    Ο καθηγητής Richard Sorabji έκανε την εναρκτήρια διάλεξη, ενώπιον ενός ακροατηρίου 400 ατόμων με θέμα τον Ζήνωνα τον Κιτιέα και τη Στωική Σχολή σκέψης στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο.

    Από πλευράς του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών Matthew Santirocco, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προσωπικά και την κυπριακή κοινότητα Αμερικής για την πρωτοβουλία ίδρυσης της έδρας σπουδών. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το NYU εμβάθυνε τη σχέση του με την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σε προηγούμενες επισκέψεις του έχει εγείρει θέματα διεθνούς δικαίου, ηθικών αξιών και επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Σημείωσε ότι τα θέματα αυτά όπως και η περίπτωση της Κύπρου έχουν εγείρει συνεχή ερωτήματα δικαιοσύνης σε όλο το σκεπτόμενο κόσμο του Πανεπιστημίου. Τόνισε ότι με βάση αυτές τις σκέψεις το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση της έδρας, έχοντας κατά νου τον Κύπριο Στωικό Φιλόσοφο Ζήνωνα στον οποίο οφείλεται η δυτική σκέψη όσο αφορά την έννοια και φύση της δικαιοσύνης.

    Ο κ. Santirocco, αφού ανέγνωσε χαιρετισμό του Ομότιμου Προέδρου του NYU Dr. John Brademaς ο οποίος απουσίαζε για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, παρουσίασε στο κοινό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην ομιλία του εξέφρασε μεγάλη χαρά που βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο NYU και τόνισε ότι είναι γι αυτόν ιδιαίτερη τιμή που εγκαινιάζει την Κυπριακή Εδρα Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Εννοιας της Δικαιοσύνης σε ένα από τα πιο διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδρυση της Εδρας Σπουδών, είπε, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο καθώς είναι μια πράξη με ισχυρά συμβολικά μηνύματα και που αντανακλά την κληρονομιά της και τους σημερινούς της στόχους

    Η Κύπρος, είπε, είναι περήφανη που υπήρξε για 3000 συνεχή χρόνια μέρος του ελληνικού πολιτισμού και που έχει συνεισφέρει στα επιτεύγματα του, την άνθηση του και τη λάμψη του. Πράγματι, τόνισε, ο ελληνικός πολιτισμός ρίζωσε στην Κύπρο το 1200 π.χ. και προσδιόρισε έκτοτε την πολιτιστική του ταυτότητα παρά τους πολλούς κατακτητές που ακολούθησαν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η φιλοσοφική επιστήμη είναι μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Η Κύπρος, είπε, είναι η πατρίδα ενός από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του αρχαίου κόσμου, του Ζήνωνα του Κιτιέα, του ιδρυτή της Στωικής Σχολής Σκέψης της Ελληνιστικής περιόδου και ενός από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους της αρχαιότητας που οι διδασκαλίες του επέζησαν στη σύγχρονη σκέψη παρά την μη διάσωση των έργων του.

    Οσον αφορά την ιδέα της δικαιοσύνης, υπογράμμισε, οφείλουμε στο Ζήνωνα την ηθική της πτυχή η οποία μας αναγκάζει να συνδέσουμε την πολιτική δικαιοσύνη με τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Εδρα στην Ιστορία και Θεωρία της Εννοιας της Δικαιοσύνης άπτεται ενός θέματος που βρίσκεται στην καρδιά της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

    Υπογράμμισε ότι η επικράτηση του κράτους δικαίου και η άνευ όρων εφαρμογή του στις διεθνείς σχέσεις υπήρξε το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου σ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της ως κυρίαρχο κράτος από την ανεξαρτησία της το 1960. Μόνο μέσα από την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να βρουν δικαιοσύνη και προστασία ενάντια στη χρήση βίας, τόνισε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε : «Γνωρίζετε ότι η Τουρκία παράνομα κατέχει πάνω από ένα τρίτο του εδάφους της Κύπρου τα τελευταία 33 χρόνια. Οι προσπάθειες μας για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής ελαύνονται από την ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης σύμφωνα με τις Αρχές του διεθνούς δικαίου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερίας όλων των Κυπρίων. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε μια μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από το 2004.»

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στο Πανεπιστήμιο NYU, τον καθηγητή Sorabji, τον Dr. Brademas , την κυπριακή παροικία της Αμερικής για τις ακούραστες προσπάθειες της στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και στους κ.κ. Πανίκο Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ για τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

    Μετά το τέλος της διάλεξη παρατέθηκε δεξίωση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, ενώ αργότερα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου παραχώρησαν δείπνο στους επισήμους, στο οποίο παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι η σύζυγός του, Φωτεινή Παπαδοπούλου, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μαρκουλλή, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Α. Μαλλιάς, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής και άλλοι επίσημοι.

    Την ικανοποίησή του για την ίδρυση της Εδρας εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου.

    «Η ομοσπονδία ήταν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό με το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, κι όταν υποβάλαμε τη σχετική πρόταση στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την Κυβέρνηση, η ανταπόκριση ήταν θετική και πολύ σύντομα βρέθηκε ο υπεύθυνος καθηγητής. Η Εδρα έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη, άρα πιστεύω μέσω από αυτό θα μπορεί να γίνεται κι η διασύνδεση με το κυπριακό. Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό να ακούγεται η Κύπρος σ ένα τόσο σημαντικό ακαδημαϊκό χώρο όπως το NYU.

    [02] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ επιζητούν να θέσουν ξανά σε κίνηση τη διεθνή διαδικασία λύσης του Κυπριακού στους προσεχείς δύο μήνες, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ύστερα από συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μπακογιάννη και Μπερνς συζήτησαν κατά τη διάρκεια μακράς συνάντησης τα ευρωτουρκικά, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη διαφορά Ελλάδας - Σκοπίων για την περιοχή, τις εξελίξεις για το Κοσσυφοπέδιο, το Μεσανατολικό και την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος επί της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και δήλωσε πρόθυμος, αν μπορούν οι Αμερικανοί να φανούν υποβοηθητικοί. «Προσβλέπω", δήλωσε, "στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, όπως επίσης προσβλέπω να επισκεφθώ την Κύπρο, ώστε οι ΗΠΑ να ρίξουν το βάρος τους στην προσπάθεια για λύση".

    "Εχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε, "μετά τη συνομιλία μου με την κ. Μπακογιάννη, γιατί οι Ελληνες έχουν τόσο στενή σχέση με την Κύπρο και οι δύο μας συμφωνούμε ότι τώρα είναι η στιγμή, στους προσεχείς δύο μήνες, να θέσουμε ξανά σε κίνηση τη διεθνή διαδικασία. Και να δημιουργήσουμε κάποιο μομέντουμ στη διαδικασία. Σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι». Για το ίδιο θέμα, η κ. Μπακογιάννη είπε πως εξέφρασε στο συνομιλητή της την άποψη της Ελλάδας «για την πίστη την οποία έχουμε στη διαδικασία Γκαμπάρι και πως πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς».

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ

    Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή συνεχίζει μεν να παρέχει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για την ελεύθερη διακίνηση των Κυπρίων και των Ευρωπαίων πολιτών, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που περνούν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής. Αυτό αναφέρεται στην ετήσια Εκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, στην οποία σημειώνεται ``με μεγάλη ανησυχία`` ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Πράσινη Γραμμή σε σχέση με την λαθρομετανάστευση δεν είναι ικανοποιητικοί και ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων «χωρίς καθυστέρηση».

    «Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους (για τη λαθρομετανάστευση) στην Πράσινη Γραμμή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απρόθυμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν την Πράσινη Γραμμή να μοιάζει με εξωτερικό σύνορο. Επίσης, δεν αγοράστηκε πρόσθετος εξοπλισμός για έλεγχο της Πράσινης Γραμμής, ούτε και υπάρχει πρόνοια για αγορά, ενώ ο αριθμός του προσωπικού που ασχολείται με τα ρεύματα παράνομης μετανάστευσης (περιλαμβανομένης και της Αστυνομίας, στα σημεία διέλευσης, δεν έχουν αυξηθεί», αναφέρει η Κομισιόν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση, για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ιδιαίτερα ενόψει της μελλοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο χώρο του Σένγκεν``. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ μαζί του, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει την Εκθεση μόλις την μελετήσει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 September 2007 - 9:29:17 UTC