Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

  • [03] ΣΑΡΡΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [04] ΚΑΛΛΗΣ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι ``απλώς συμφωνήθηκε η ανάγκη για την έναρξη της διαδικασίας το συντομότερο``.

    ``Είναι σαφές ότι υπήρξε διάσταση απόψεων. Αυτό είναι δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε μέσα από τη συζήτηση που έγινε να πείσει τον κ. Ταλάτ για να εφαρμόσουν την Συμφωνία και ο κ. Ταλάτ προσπάθησε με κάθε τρόπο να ανεξαρτητοποιηθεί από αυτή την Συμφωνία``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε, περαιτέρω, ότι ο κ. Ταλάτ επιχείρησε εμμέσως να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο Ανάν, ``κάτι που απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η μόνη συμφωνημένη διαδικασία που υπάρχει είναι αυτή της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία προβλέπει ότι η βάση για συζήτηση θα προκύψει μέσα από την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας``.

    Αναφερόμενος στις θέσεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ``ο Τ/Κ ηγέτης επέμεινε σε χρονοδιαγράμματα έναρξης καθημερινών απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ιδίου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι στη διαδικασία των επιτροπών, προτείνοντας σαν καταληκτική ημερομηνία για λύση του Κυπριακού το τέλος του 2008``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συνέβαινε μετά αν δεν επιτυγχάνετο πρόοδος, ο κ. Πάλμας είπε πως ``θα διαπιστωνόταν το πλήρες αδιέξοδο, η πλήρης ρήξη και η δημιουργία δεδομένων και προϋποθέσεων για όλα όσα λέει και τοποθετείται ο κ. Ταλάτ και οι συνεργάτες του περί της ύπαρξης δύο οντοτήτων και βεβαίως, η απόλυτη απογοήτευση ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική και καμία θετική διάθεση για οριστική επίλυση του Κυπριακού``, ανέφερε ο κ. Πάλμας.

    ``Δεν συμφωνήθηκε νέα συνάντηση αλλά ότι θα συνεχιστεί η επαφή των ηγετών των δύο κοινοτήτων μέσω του κ. Μόλερ, ούτως ώστε να υπάρξει νέα συνάντηση με αντικείμενο την έναρξη της διαδικασίας``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρότεινε στον κ. Ταλάτ να ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα για να κάνουν ακόμη μια προσπάθεια, όμως ο κ. Ταλάτ αρνήθηκε. ``Τότε``, είπε, ``ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του πρότεινε μια ημερομηνία εντός του Οκτωβρίου, αλλά ο κ. Ταλάτ επιφυλάχθηκε να απαντήσει``.

    ``Θα κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια ούτως ώστε να εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πάλμας είπε ότι το ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης μιλά για τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ``όχι ονομαστικά αλλά αναφερόμενο σε ``διαδικασία``. Η μόνη διαδικασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, παρατήρησε.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήταν σωστό να μιλήσει κανείς για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. ``Ο κ. Μόλερ θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας``, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ``οι δικές μας απόψεις είναι εκεί κατατεθειμένες και τις γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια τόσο ο κ. Μόλερ όσο και ο κ. Ταλάτ.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη περί συζήτησης άλλων θεμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. ``Αλλα θέματα εγέρθηκαν και συζητήθηκαν παρεπιπτόντως και πολύ-πολύ συνοπτικά και σύντομα, ασκώντας την επιχειρηματολογία, με βάση το κύριο θέμα της συζήτησης που ήταν η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, επισήμανε, προσθέτοντας ότι ``δεν έγινε συζήτηση σε βάθος σε ό,τι αφορά άλλα θέματα``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη πως υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες και πως θα πρέπει να ξαναγίνει μια προσπάθεια συναντήσεων.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Οι ΗΠΑ μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα θα ήθελαν να δουν μια μόνιμη λύση των μακροχρόνιων διαφορών στην Κύπρο, δήλωσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κάσεϊ, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Είπε, επίσης, πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και προσβλέπουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα, εάν υπάρξουν κάποια, από αυτές τις συναντήσεις.

    [03] ΣΑΡΡΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2008, ο οποίος θα κατατεθεί για τελική έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το τέλος του έτους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 3.272,4 εκ. λιρών. Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων του προϋπολογισμού του 2008 προβλέπεται στα 3.855,9 εκ. λίρες.

    [04] ΚΑΛΛΗΣ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτη Καλλή στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ύστερα από την παραίτηση του Γιώργου Χριστοφίδη.

    Ο Παναγιώτης Καλλής γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1937.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 September 2007 - 13:29:19 UTC