Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΙΜΕΣ - ΛΙΡΕΣ - ΕΥΡΩ
  • [02] PAFOS APHRODITE FESTIVAL - IL TROVATORE
  • [03] ΣΚΟΚ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΙΜΕΣ - ΛΙΡΕΣ - ΕΥΡΩ

    Πάρα πολύ θετικά συμπεράσματα εξήγαγε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής σε περιοδεία του το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής της υποχρεωτικής διπλής αναγραφής των τιμών, σε λίρες Κύπρου και σε ευρώ, σε καταστήματα, στη Λεωφόρο Μακαρείου, στη Λευκωσία.

    ``Εχουμε διαπιστώσει ότι σε όλα τα καταστήματα που έχουμε επισκεφθεί και σε όλα τα επιμέρους προϊόντα έχει γίνει η διπλή αναγραφή σωστά``, δήλωσε ο κ. Σαρρής, ο οποίος χαρακτήρισε την 1η Σεπτεμβρίου ``πολύ σημαντική ημερομηνία``.

    Κατά την περιοδεία του, ο κ. Σαρρής συνοδευόταν από επιθεωρητές του Ευρωπαρατηρητηρίου Λευκωσίας, τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη και μέλη της Συντονιστικής ομάδας για το ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο κ. Σαρρής είπε ότι ``το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ θετικό`` και σημείωσε ότι ``όλα έχουν γίνει με πολύ καλό τρόπο και αυτό εμπνέει αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά``.

    ``Είδαμε αρκετά λογότυπα κάτι που σημαίνει ότι έχουν υπογράψει το Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης, ενώ ορισμένοι έχουν προσεγγίσει το θέμα και με πολύ έξυπνο τρόπο, δηλαδή έχουν εκφράσει σε ευρώ με τρόπο καταληπτό``, είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπήρξαν ``ορισμένες εξαιρέσεις, όπως στις εκπτώσεις που οι τιμές ήταν μόνο σε λίρες και σε μια ή δύο εφημερίδες που ίσως εκ παραδρομής να μην είχε γίνει με το σωστό τρόπο`` η μετατροπή της τιμής σε ευρώ.

    Ερωτηθείς για τη διάρκεια της περίοδος χάριτος, ο κ. Σαρρής είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ρεαλιστικά, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαρατηρητές έχουν μια καλή και φιλική σχέση με τους καταστηματάρχες και δεν θέλουμε, εκεί που υπάρχουν μικρά προβλήματα, να δημιουργήσουμε το συναίσθημα της αστυνόμευσης κα της τιμωρίας.

    Θέλουμε να βοηθηθούν για να διορθωθούν, έτσι ώστε το αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι, να υποβοηθηθεί και ο καταναλωτής και ο επιχειρηματίας, να επιτευχθεί, τόνισε ο κ. Σαρρής.

    Ο Επικεφαλής του ευρωπαρατηρητηρίου Λευκωσίας και εκπρόσωπος του Επαρχου Λευκωσίας Αγγελος Γεωργίου είπε ότι οι επιθεωρητές του ευρωπαρατηρητηρίου Λευκωσίας είναι καθημερινά στην αγορά εδώ και δύο μήνες, προσθέτοντας ότι από έρευνα που έγινε διαφάνηκε ότι οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί σε ένα ποσοστό 80%.

    ``Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εργάζονταν για να συμμορφωθούν μέχρι σήμερα``, είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι αναμένει πως όλοι θα έχουν συμμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

    Σε σχέση με τις ενέργειες των ευρωπαρατηρητών σε περιπτώσεις μη εφαρμογής της διπλής αναγραφής τιμών ή λανθασμένων τιμών σε ευρώ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σε πρώτη φάση δίνουμε μια προφορική προειδοποίηση τριών ημερών, στη συνέχεια γίνεται μια έγγραφη ειδοποίηση και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε η παράβαση αναφέρεται στο ευρωπαρατηρητήριο για να γίνεται εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μπορεί με βάση τη νομοθεσία να επιβάλει ποινές.

    Σε ερώτηση αν έχουν παρατηρήσει λανθασμένους τρόπους μετατροπής τιμών σε ευρώ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ``υπήρξε μια παρερμηνεία, λόγω και της διαφιμιστικής εκστρατείας που γίνεται από το κράτος ότι μια λίρα είναι 1,7 ευρώ με αποτέλεσμα κάποιοι να το εκλάβουν πως μπορούν να κάνουν τη διπλή αναγραφή με αυτή την ισοτιμία``, προσθέτοντας ότι σε αυτούς υποδείξαμε τη σωστή ισοτιμία.

    Ερωτηθείς αν διαπίστωσαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι εκεί που υπάρχουν τέτοια κρούσματα θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι το ευρώ μπαίνει από σήμερα στην καθημερινή ζωή του πολίτη και εξέφρασε σιγουριά ότι ``η εξοικείωση και η προσαρμογή του Κύπριου καταναλωτή στις τιμές σε ευρώ θα είναι άμεση και εύκολη``.

    Ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ ενθαρρύνει ``όλες τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης διότι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη προς όλους ότι δεν υπάρξουν οποιαδήποτε παρατράγουδα ή προβλήματα και η εισαγωγή του ευρώ θα γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο``.

    Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες από το Σύνδεσμο Υπεραγορών ότι οι προμηθευτές ανεβάζουν τις τιμές τους πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι ``αν κάποιες τιμές ανεβαίνουν, λόγω της αύξησης των τιμών των σιτηρών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αυτό γίνεται παγκόσμια και δεν είναι φαινόμενο μόνο στην Κύπρο και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ευρώ και τη διπλή αναγραφή των τιμών``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σαρρής είπε ότι σε συνάντηση που είχε με προμηθευτές του ζήτησαν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τέτοια φαινόμενα και υποσχέθηκαν ότι εκεί που υπάρχουν αυξήσεις θα επεξηγούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το λόγο των αυξήσεων αυτών, ενώ ανέφεραν, όπως είπε, ότι ``οι προμηθευτές τους από το εξωτερικό θα κάνουν ορισμένες καλές κινήσεις για την Κύπρο για να τους δώσουν ένα είδος προβάδισμα για να μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές``.

    ``Υπάρχει η διαδικασία και εκεί που υπάρχουν λόγοι, οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται για να εξετάζονται και εκεί που είναι ανάγκη θα γίνει η επισήμανση και η δημοσιοποίηση αυτών που έχουν παραβεί τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης``, κατέληξε ο κ. Σαρρής.

    [02] PAFOS APHRODITE FESTIVAL - IL TROVATORE

    Ερως, πόλεμος, εκδίκηση, αντικρουόμενα αισθήματα και συναισθήματα, ανατροπές και απρόσμενα φινάλε, και κύρια η αριστουργηματική μουσική του Τζιουζέπε Βέρντι, καθηλώνουν όλους όσοι θα παρακολουθήσουν μια από τις τρεις παραστάσεις της όπερας του Ιταλού μουσουργού «Il Trovatore O Τροβαδούρος», αυτό το Σαββατοκυρίακο. Την όπερα παρουσιάζει το κρατικό ακαδημαϊκό θέατρο Adai από το Καζακστάν, στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival (PAF), το οποίο για ένατη χρονιά «δανείζεται» την αίγλη του μεσαιωνικού κάστρου της Πάφου που αποτελεί και πάλι μέρος του σκηνικού και φωτιστικού πανοράματος που και φέτος υπόσχονται οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος του PAF Σάββας Βέργας είπε ότι η όπερα «Il Trovatore» έχει μια πλούσια υπόθεση και τα σκηνικά που απαιτούνται για το ανέβασμά της είναι πολύ απαιτητικά. Ο κ. Βέργας δήλωσε ότι παρόλο που την όπερα παρουσιάζει το κρατικό ακαδημαϊκό θέατρο Adai από το Καζακστάν, υπάρχουν και φέτος συντελεστές από το φημισμένο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης καθώς και πολλοί και αξιόλογοι σολίστες.

    Υπεύθυνος της παραγωγής είναι ο Ιργκιν Γκαπίτο, ο οποίος εργάζεται στο Θέατρο Μαριίνσκι και μαζί με άλλα 220 άτομα αποτελούν τη μεγάλη ομάδα που εργάζεται για τη μεγάλη αυτή παραγωγή. Το ``Ιλ Τροβαδόρε`` παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Απόλλο της Ρώμης το 1853 και η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που οι κριτικοί της εποχής αποκάλεσαν τον Βέρντι, ``Καίσαρα της Τέχνης``. Το λιμπρέτο έγραψε ο Salvatore Cammarano και είναι βασισμένο στο έργο του Antonio Garcia Guitierrez ``EL Trovador``.

    [03] ΣΚΟΚ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

    Πραγματοποιείται την Κυριακή στις 1930 η επίσημη έναρξαη των Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής 2007, στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας στα Λατσιά. Την έναρξη των αγώνων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, η τελετή θα περιλαμβάνει παρέλαση των αθλητών με τις σημαίες των χωρών τους, ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της ΣΚΟΚ Δημήτρη Λόρδο, το Δήμαρχο Λατσιών Παναγιώτη Κυπριανού, τους Προέδρους του ΚΟΑ και της ΚΟΕ και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής Ολεγκάριο Βάσκες Ράνια. Θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ρίψη βεγγαλικών και δεξίωση για όλους τους προσκεκλημένους.

    Στους αγώνες συμμετέχουν 682 αθλητές και αθλήτριες από 83 χώρες που αποτελεί και ρεκόρ συμμετοχής χωρών σε Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής. Το αγωνιστικό μέρος ξεκινά αύριο Δευτέρα με το αγώνισμα του διπλού τραπ, στο οποίο συμμετέχουν 97 σκοπευτές και σκοπεύτριες από 30 χώρες.

    Από κυπριακής πλευράς, στο διπλό τραπ, θα αγωνιστούν οι διεθνείς μας Στέφανος Θεοδότου, Φίλιος Θεοδότου και Δημήτρης Δημητρίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την εθνική μας ομάδα. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 4.30 το απόγευμα. Στις 5.00 θα γίνει ο τελικός του διπλού τραπ ανδρών και στις 5.45 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές και νικήτριες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 September 2007 - 11:29:12 UTC