Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  • [04] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ολόκληρη τη χώρα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται από την Πέμπτη σε πολλές περιοχές.

    «Νιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς και πόνο βαθύ για τη μάνα που

    χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της και οργή που διακατέχει και εσάς γιατί τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη

    χώρα δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν»,τόνισε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε σε συστράτευση όλους

    τους πολίτες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είπε ότι «η χώρα ζει από χθες μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια. Τραγωδία που, με οδύνη, βιώνουμε όλοι μας. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης χρειάζεται σκληρή μάχη. Μάχη που, από την πρώτη στιγμή, δίνει η Πολιτεία, με συμπαραστάτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα».

    Οι νεκροί από τις πυρκαγιές έφτασαν τους 49, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτη Ευσταθίου, ενώ άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από άλλα αίτια.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται πολλές εστίες φωτιάς σε πέντε νομούς της Πελοποννήσου και της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Σοφικό Κορινθίας, όπου η πυροσβεστική επιχειρεί με επίγεια και εναέρια μέσα την κατάσβεση της. Υπό έλεγχο τέθηκαν 42 μεμονωμένα μέτωπα σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε ύφεση είναι και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στο Μαρκόπουλο, το Λαύριο, τον Κουβαρά και τα Καλύβια Αττικής.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετέβη στο συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, για την εξέλιξή τους, για τη διάταξη των εναέριων μέσων καθώς επίσης και για την υποδοχή των ξένων δυνάμεων πυρόσβεσης και για το πώς αυτές θα κληθούν να συνδράμουν. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα κ. Διαμαντής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εξάρει τις έως τώρα προσπάθειες των ανδρών του Σώματος και να εκφράσει συμπαράσταση στο υπεράνθρωπο έργο τους.

    Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο περιστατικών της Πυροσβεστικής, 99 είναι οι καταγεγραμμένες πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου. Τις επόμενες ώρες αναμένονται στη Ελλάδα ενισχύσεις, σε πτητικά μέσα, από τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία. Ήδη επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών τα τέσσερα γαλλικά καναντέρ με τους 60 δασοκομάντος, το ένα ιταλικό και οι 60 δασοπυροσβέστες, που έφτασαν χθες από τη Κύπρο με έξι οχήματα.

    Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του συντονιστικού κέντρου της

    Πυροσβεστικής, ενισχύονται οι δυνάμεις στα μεγάλα μέτωπα, στον Ταΰγετο με ένα ελικόπτερο, στο Γεράκι Λακωνίας με ένα άλλο, στον Ασβέστη

    Φθιώτιδας με δύο αεροσκάφη, στην Αμαλιάδα, με ένα καναντέρ και ένα ελικόπτερο, στη Ζαχάρω με τρία καναντέρ και το ρώσικο αεροσκάφος, στο

    Βαρθολομιό με ένα ελικόπτερο, στο Καλέντζι με δύο αεροσκάφη, στην Ανδρίτσαινα με δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, στην Αλίαρτο με δύο

    αεροσκάφη και στην Κύμη και το Μαρκόπουλο με ένα ελικόπτερο για κάθε μέτωπο.

    «Οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων εναλλάσσονται στα μέτωπα των πυρκαγιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε ότι έχουμε επιτύχει την ευελιξία να αναπροσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, ώστε να μην αφήνουμε αποδυναμωμένες περιοχές όταν συντρέχει λόγος να προστρέχουμε σε άλλες απαιτήσεις», τόνισε ο κ. Διαμαντής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν ο άνεμος κρατηθεί σε χαμηλές ταχύτητες για κάποιες ώρες ακόμη, θα μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Στο Αλιβέρι της Εύβοιας βρίσκονται οι Κύπριοι πυροσβέστες, που μετέβησαν εθελοντικά στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, μετέβησαν στην Ελλάδα 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έξι μηχανοκίνητες μονάδες, ύστερα από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Εμείς δείξαμε καλή διάθεση. Δεν μας ζητήθηκε. Ηταν και οφειλόμενη ενέργεια δική μας. Συμπάσχουμε με τους αδελφούς Ελληνες. Εκφράσαμε και τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση, αλλά και την ουσιαστική συμπαράσταση με τη συμμετοχή των ανδρών μας και με τη συμμετοχή κινητών μονάδων``, είπε.

    Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι η απόφαση για τον αριθμό ατόμων που θα μετέβαιναν καθορίστηκε ``από τις δυνατότητες που είχαμε και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν τα C130 που ήρθαν``.

    Κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα, οι πυροσβέστες ``έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση των υπηρεσιών και των καθοδηγήσεων του πυροσβεστικού σώματος της Ελλάδας``, πρόσθεσε.

    Τη συμπάθεια για τη μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τα συλλυπητήρια για τους νεκρούς διαβίβασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή εκ μέρους του ιδίου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με οδηγίες του Προέδρου και ενέργειες των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες ομολόγους τους, έφθασε στην Ελλάδα αποστολή από έξι οχήματα και 30 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και 29 μέλη της Πολιτικής Αμυνας ειδικευμένα στην πυρόσβεση και διάσωση.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο, από τις πυρκαγιές, Ελληνικό λαό απέστειλε με τηλεγράφημα του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος.

    Στο μήνυμα του προς τον κ. Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ``βαθύτατα συγκλονισμένοι από την εθνική τραγωδία, την οποία διέρχεται η μητέρα πατρίδα, ως αποτέλεσμα των πολυαρίθμων πυρκαγιών, απευθύνουμε προς την ημετέρα εξοχότητα τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας``.

    Σε αυτές τις φοβερές ώρες του ανείπωτου πόνου και της οδύνης, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία της νήσου μας και ο κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχουν στο εθνικό πένθος και συμπαρίστανται ολόψυχα στον αδελφό Ελληνικό λαό.

    ``Οι ευχές και οι προσευχές μας είναι μαζί σας. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα βοηθήσει ενεργά, στο μέτρο του δυνατού, προς στήριξη των δοκιμαζόμενων σήμερα αδελφών Ελλήνων``, καταλήγει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

    [04] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - ΚΗΔΕΙΑ

    Τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου στο συνοικισμό «Ζήνων» στη Λάρνακα, η κηδεία του Μόδεστου Πέτρου από τη Κώμη Κεπήρ, η τύχη του οποίου αγνοείτο από την τουρκική εισβολή του 1974.

    Τα οστά του Μόδεστου Πέτρου βρέθηκαν στα κατεχόμενα σε ομαδικό τάφο και η ταυτότητά του εξακριβώθηκε με την μέθοδο του DNA.

    Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και τον επικήδειο εκφώνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου εκτοπισθέντων Κωμητών Χριστόφορος Πουργουρίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 August 2007 - 11:29:14 UTC