Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΩΤΙΟΥ ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
  • [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

  • [01] ΦΩΤΙΟΥ ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

    Ως ιδιαίτερα ``κρίσιμη και σημαντική``, θεωρεί η Κυβέρνηση της Κύπρου τη σημερινή συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και το χειρισμό προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τον τρόπο χειρισμού φορτίου με 60 περίπου ζώα, που αναμένονται σήμερα από τη Βρετανία στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται ως προς τη διακίνηση ανθρώπων, αλλά και ζώων ή ζωικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο μέσω των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Φωτίου δήλωσε: ``Εντός της ημέρας θα συνομιλήσω με τον Υπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, για να δούμε ακριβώς και εκεί πώς χειριζόμαστε το θέμα``.

    ``Είναι ένα λεπτό θέμα``, είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως, ``εάν υπάρχει διακίνηση τέτοιων προϊόντων απευθείας στις Βρετανικές Βάσεις και μένουν στις Βρετανικές Βάσεις είναι ένα θέμα``.

    ``Ομως``, συνέχισε, ``υπάρχει και προσωπικό που εργάζεται στις Βρετανικές Βάσεις, που μετά βρίσκεται στις περιοχές, που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, ``είναι ένα ευαίσθητο, λεπτό θέμα, που θα το χειρισθούμε σωστά, διακριτικά και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό σε κανέναν``.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με φορτίο αποτελούμενο από 60 περίπου ζώα που βρίσκονται στη Βουλγαρία με προορισμό την Κύπρο, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι ``αυτά τα ζώα είχαν ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο μίαν η δύο ημέρες πριν εμφανισθεί αυτό το κρούσμα με τον αφθώδη πυρετό``.

    ``Αυτή τη στιγμή``, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ``με κάποιους τρόπους τα έχουμε σταματήσει στη Βουλγαρία, φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν δέχεται περαιτέρω παραμονή αυτών των ζώων στο έδαφός της``.

    ``Εχουμε ζητήσει και από την ελληνική Κυβέρνηση``, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, ``να γινόταν ένας σταθμός εκεί, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις, γιατί σήμερα αναμένονται αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δούμε ακριβώς πώς θα χειρισθούμε αυτό το θέμα``.

    ``Δυστυχώς``, είπε ο κ. Φωτίου, ``φαίνεται ότι υπάρχει μία άρνηση, μπορεί και δικαιολογημένη, από τις δύο Κυβερνήσεις και φαίνεται ότι θα έχουμε εδώ τα ζώα, γι αυτό και είμαστε σε επαφή τόσο με τις αγγλικές Αρχές όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να δούμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιλογές που έχει η Κυβέρνηση, εφόσον τα 60 αυτά ζώα φθάσουν στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι ``η μία επιλογή είναι η θανάτωση των ζώων, η άλλη επιλογή είναι να μπουν σε καραντίνα σε ένα χώρο, ο οποίος θα ελέγχεται και θα είναι υπό την αυστηρή επιτήρηση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών``.

    ``Αντιλαμβάνεστε``, είπε ο κ. Φωτίου απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``ότι οι επιλογές μας δεν είναι πολλές, όμως θα χειρισθούμε αυτό το θέμα υπεύθυνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε αρνητική συνέπεια στον καταναλωτή``.

    ``Η σημερινή συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``, είπε ο κ. Φωτίου, ``είναι πολύ κρίσιμη και σημαντική``, διότι, ``είχαμε ένα δεύτερο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο``.

    ``Το χείριστο``, πρόσθεσε, ``θα είναι εάν εμφανισθεί ένα κρούσμα σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί, σε τέτοια περίπτωση, θα μιλούμε για επιδημία πλέον``.

    ``Εμείς``, είπε ο κ. Φωτίου, ``παίρνουμε όλα τα μέτρα, με τα οποία απαγορεύεται η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, απαγορεύεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων και ζώων από το Ηνωμένο Βασίλειο``.

    ``Επίσης``, συνέχισε, ``υπάρχει σχετική διαδικασία με όλους τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και αυξημένα μέτρα παίρνουμε και στο οδόφραγμα και σε όλα τα σημεία διέλευσης από την Πράσινη Γραμμή``.

    Ο λόγος για αυτά τα μέτρα, συνέχισε ο Υπουργός, ``είναι γιατί και στην Τουρκία, τελευταία, έχουν εμφανισθεί τέτοια κρούσματα και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αλλά μπορεί και να εισάγονται προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Τουρκίας, να φθάνουν στα κατεχόμενα και θα πρέπει να γίνονται όλοι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται``.

    [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Eνώ συνεχίζονται οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις λειψάνων που έχουν εντοπιστεί στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα λείψανα των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί πρόσφατα και αναμένεται εντός των ημερών να ολοκληρωθεί και η παράδοση των λειψάνων στις οικογένειες για ταφή.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Κριστόφ Ζιρόντ, προσθέτοντας πως στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής συνεχίζεται η εργασία της ταυτοποίησης, ενώ παραδίδονται λείψανα που έχουν εκταφεί. Ο κ. Ζιρόντ εκτιμά πως νέες ταυτοποιήσεις λειψάνων αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο, εάν δεν προκύψουν οποιεσδήποτε δυσκολίες στη διαδικασία ταυτοποίησης.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μετά και τις πρόσφατες εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΕΑ, ο συνολικός αριθμός αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων είναι σήμερα 1.534. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 85 Ελληνοκυπρίων που βρίσκονταν στον κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων. «Εχουμε 85 ταυτοποιηθέντες Ελληνοκύπριους στο σύνολο, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές», είπε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

    Δώρο ζωής για όλα τα βρέφη αποτελεί ο μητρικός θηλασμός - αυτό το μήνυμα έστειλαν σήμερα χιλιάδες μητέρες ανά τον κόσμο, οι οποίες θήλασαν τα παιδιά τους ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας του Μητρικού Θηλασμού.

    Στην Κύπρο, η οποία συμμετείχε την Τετάρτη για πρώτη φορά στον παγκόσμιο ταυτόχρονο θηλασμό, βάζοντας και αυτή ένα λιθαράκι στη διάδοση του μηνύματος ότι ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος, έλαβαν μέρος 61 μαμάδες με 63 παιδιά, εκ των οποίων οι 54 κατάφεραν θηλάσουν στις 10:00, ώρα έναρξης του παγκόσμιου ταυτόχρονου θηλασμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 August 2007 - 13:29:20 UTC