Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ε/Κ ΜΕΛΟΣ ΔΕΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ ΜΠΑΡΝΙΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ MOODYS - ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σε αγαστή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της στη λήξη των εργασιών της διημερίδας των Ελλήνων Πρέσβεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι με την ενθάρρυνση και της Αγκυρας κωλυσιεργεί, επιστρατεύοντας παρελκυστικές τακτικές, χαρακτηρίζοντας ανέξοδες τέτοιες πολιτικές, που οδηγούν στην αποξένωση της διοίκησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η Ελλάδα θα ενθαρρύνει και θα συνδράμει ουσιαστικά και ενεργά κάθε προσπάθεια της Κύπρου για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη ειδικότερα στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    «Η συνεργασία μας με την Κυβέρνηση της Κύπρου είναι συνεχής και αγαστή. Είναι βεβαίως δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εταίρος μας πλέον και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μια κυρίαρχη χώρα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε «δυστυχώς, παρά τις συνεχείς και εντατικές, ειλικρινείς, προσπάθειες του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυπριακής Κυβέρνησης η συμφωνία της 8ης Ιουλίου δεν έχει αποδώσει έως τώρα τα αναμενόμενα».

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, όπως ήδη κάνει τόσο σε πολυμερές, ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, θα ενθαρρύνει και θα συνδράμει ουσιαστικά και ενεργά κάθε προσπάθεια της Κύπρου για πρόοδο στο κυπριακό ζήτημα».

    [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ε/Κ ΜΕΛΟΣ ΔΕΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

    Τα λείψανα άλλων 23 Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι για 33 χρόνια ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA και ήδη έχει αρχίσει η ενημέρωση των συγγενών τους, δέκα ακριβώς χρόνια μετά τη συμφωνία Κληρίδη Ντενκτάς για τους αγνοουμένους την 31η Ιουλίου, 1997.

    Παράλληλα, προβλέπεται συνέχιση της διαδικασίας εκταφών και ταυτοποιήσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί νέος αριθμός ταυτοποιηθέντων λειψάνων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Ηλίας Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε την πληροφορία που μεταδόθηκε από την Τουρκοκύπρια, μέλος της ΔΕΑ Γκουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ, ότι τα λείψανα 23 Ελληνοκυπρίων, που έχουν εντοπιστεί κατά τις εκταφές στην Κερύνεια, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν 300 εκταφέντα λείψανα, τα οποία θα ταυτοποιηθούν και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών καθώς κάποιοι συγγενείς φεύγουν από τη ζωή λόγω ηλικίας.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ ΜΠΑΡΝΙΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σταύρος Δήμας χαιρέτισε την εισήγηση του πρώην Επιτρόπου και νυν Υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας Μισιέλ Μπαρνιέ για άμεση αντίδραση στις πυρκαγιές δασών.

    Ο κ. Μπαρνιέ είναι ο εισηγητής έκθεσης για Ευρωπαϊκή Δύναμη Πολιτικής Προστασίας, στην οποία προτείνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης που να μπορεί αμέσως να αντιδράσει σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές δασών στη νότια Ευρώπη.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνα Επιτρόπου, ``οι καταστροφικές φωτιές που έχουν καταστρέψει εκατομμύρια εκταρίων δασικής γης μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συνεταίρων. Είναι τώρα η ώρα για ενδυνάμωση αυτού του μηχανισμού, έτσι ώστε στο μέλλον να είμαστε περισσότεροι αποτελεσματικοί``.

    Ο κ. Μπαρνιέ εισηγείται στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών όπως τουλάχιστον δέκα αεροσκάφη πυρόσβεσης είναι διαθέσιμα για οποιοδήποτε αίτημα της Ευρώπης.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ MOODYS - ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Ο Διεθνής Οίκος Moodys στην πρόσφατη αξιολόγηση, που διενήργησε για την κυπριακή οικονομία προέβη σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα, αποδίδοντας στην Κύπρο το βαθμό «Α1 positive», που είναι υψηλότερος συγκριτικά με την «Α2 positive», που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση.

    Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, «η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε εγχώριο νόμισμα βελτιώθηκε από Α2 positive σε Α1 positive.

    Οπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου θα βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης ακόμη περισσότερο».

    Ο Οίκος Moodys κατέληξε στην αξιολόγησή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αφού έλαβε υπόψη του, την επικείμενη εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο την 1η Ιανουαρίου 2008, το βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, τη διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, και το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης με επιτυχή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 July 2007 - 17:29:13 UTC