Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΥΡΩΒΑΜΕΤΡΟ Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ``συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος``, προσθέτοντας ότι ``υποστηρίζουμε μια λύση προερχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, που θα βασίζεται στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ``.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Κύπρο Anna Turenicova και αναφερόμενος στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η διαδικασία συμφωνήθηκε από τον ίδιο και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόσθεσε ότι, ``σε ανταπόκριση και σύμφωνα με το κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τελευταίο ψήφισμά του για την Κύπρο, πρότεινα μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, με σκοπό να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας``.

    ``Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μέχρι τώρα αυτή η πρόσκληση απορρίφθηκε από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ελπίζουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δεχθούν τελικά την πρότασή μας ώστε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή της διαδικασίας``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα περιλαμβάνουν την εσκεμμένη πολιτική αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την εισαγωγή 160.000 εποίκων από την Τουρκία, αριθμός που υπερβαίνει τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων σε αναλογία δύο προς ένα.

    Οσον αφορά στο σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι οποίες καλύπτουν το 88% του κατεχόμενου εδάφους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον παράνομο σφετερισμό και την «πώληση» των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, που γίνεται σε μιαν άνευ προηγουμένου κλίμακα και συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της αποσχιστικής οντότητας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στη Σλοβακία και την Κύπρο και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για την ενεργό συμμετοχή της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην UNFICYP.

    Επίσης, ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Σλοβακίας που διοργάνωσε και φιλοξένησε τις συναντήσεις μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Ο ειρηνικός διάλογος και οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη, διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η νέα Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Anna Turenicova.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Turenicova εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καλές υπηρεσίες που παρέχονται στα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο από την Πρεσβεία της Σλοβακίας θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια θα συνεχίσει τις ενέργειες για επαναπροσέγγιση.

    Η κ. Turenicova εξέφρασε την πρόθεση και την ετοιμότητα να προωθήσει περαιτέρω και να αναπτύξει από τη θέση της τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη γενναιόδωρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ακολούθως, επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Σλοβακία συνδέονται από την προσήλωσή τους στις αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. ``Η ένταξη μας στην ΕΕ έδωσε νέα ώθηση και δημιούργησε νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η Κύπρος, με την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2008, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και να παρέχει ανταλλαγή εμπειριών για τους Σλοβάκους εμπειρογνώμονες``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Σλοβακία παρακολουθεί στενά την πρόοδο στην εξεύρεση λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα.

    Η Σλοβακία, είπε η κ. Turenicova, έχει υποστηρίξει σθεναρά όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίλυση του Κυπριακού. ``Ο ειρηνικός διάλογος και οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη, διαρκή και δίκαιη λύση``, είπε.

    ``Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα ότι οι καλές υπηρεσίες που παρέχονται στα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο από την Πρεσβεία της Σλοβακίας θα συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο λαός αυτής της υπέροχης χώρας αξίζει μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα προοπτική για το μέλλον. Εγώ, από την πλευρά μου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω τις ενέργειες για επαναπροσέγγιση όσο καλύτερα μπορώ``, ανέφερε.

    [02] ΕΥΡΩΒΑΜΕΤΡΟ Ε/Κ - Τ/Κ

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων που διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές νοιώθουν πιο ασφαλείς μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκτης κατά σειρά έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που διεξάγεται ΅ετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 11 Απριλίου και 7 Μαΐου, σε μια περίοδο κατά την οποία υπήρξε σχετική κινητικότητα στο Κυπριακό, αμέσως μετά την κατεδάφιση του τοίχου στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία.

    Σε ερώτηση αν νιώθουν ότι είναι πιο ασφαλείς διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ το 72% των Ε/Κ απάντησε θετικά και το 25% αρνητικά.

    Επίσης, οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν ψηλό βαθ΅ό ε΅πιστοσύνης προς την ΕΕ, που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Την ε΅πιστοσύνη του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει το 61% των πολιτών, προς την Κομισιόν το 58%, προς το Συ΅βούλιο 59% και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 57%. Ολα τα ποσοστά παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με το Φθινόπωρο του 2006 και βρίσκονται πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ27.

    Θετική θεωρείται η συ΅΅ετοχή της Κύπρου στην ΕΕ από τους ΅ισούς πολίτες που δια΅ένουν στις περιοχές τις ελεγχό΅ενες από την Κυπριακή Δη΅οκρατία.

    Η ανεργία, το Κυπριακό και η οικονομική κατάσταση, είναι τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το Κυπριακό έπαψε να θεωρείται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, τη θέση του οποίου πήρε η ανεργία. Τρίτο κυριότερο πρόβλημα θεωρείται η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα.

    Οι Τ/Κ εξέφρασαν τη θέση ότι τα συμφέροντά τους δεν προωθούνται επαρκώς εντός της ΕΕ, ούτε και ακούγεται η φωνή τους.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί την Τετάρτη με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία θα βρίσκεται στη Ελλάδα σε επίσκεψη εργασίας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γεύμα εργασίας της κ. Μπακογιάννη προς τιμήν της κ. Μαρκουλλή.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Συνάντηση με το Μέγα Ιμάμη θα πραγματοποιήσει στο Κάιρο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

    Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος και η sυνοδεία του θα επισκεφτούν διάφορα μουσεία.

    Σύμφωνα με το Διευθυντή Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ανδρέα Δημητρίου, η πρώτη επίσημη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου έγινε στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Shenuda, ο οποίος δέχτηκε την αποστολή στο γραφείο του, στην παρουσία πλήθους επισκόπων και δημοσιογράφων.

    Ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας κατά τη συνάντηση έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προ σαράντα ετών και χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ ιστορική από κάθε άποψη για τις σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών.

    Ανταπαντώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που, όπως είπε, του έδωσε την ευκαιρία να προσκυνήσει σπάνιους ιερούς χώρους λατρείας σε μια χώρα με πανάρχαιο πολιτισμό και βαθύτατες χριστιανικές ρίζες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 July 2007 - 15:29:14 UTC