Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ
  • [02] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΤΕΝΙΣ: ΚΥΠΡΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ

    Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συνέπειες των οποίων ακόμη βιώνει η Κύπρος.

    Με αφορμή την επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για ανεύρεση των αγνοουμένων, με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

    Στις 8.30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς επίσης αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    Στη συνέχεια ψάληκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης παράκληση για την απευλευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στην παράκληση χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`. Ακολούθως τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κομματικοί ηγέτες, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Εκδηλώσεις καταδίκης οργανώθηκαν από ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό. Στην Αθήνα διοργανώθηκε ολονύκτια αγρυπνία στον Αγνωστο Στρατιώτη. Στην Ουάσινγκτων ομογενειακοί παράγοντες είχαν συναντήσεις με ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου. Στο Λονδίνο διοργανώνεται πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία.

    [02] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την ελπίδα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αναλάβει μία ανανεωμένη προσπάθεια για έναρξη διαπραγματεύσεων, την οποία θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ, με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της τελετής της υπογραφής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μνημονίου κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Μπερνς προσδιόρισε την επίσκεψή του στην Κύπρο για το Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό για τον κυπριακό λαό να καταλάβει ότι δεν ξεχάσαμε πόσο επιβεβλημένο είναι να επικρατήσει ειρήνη στην Κύπρο, οριστική ειρήνη. Επιθυμούμε να το δούμε να συμβεί. Γι αυτό ελπίζουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποστηρίξει μια ανανεωμένη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί».

    Σε ερώτηση αν εννοεί τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Μπερνς απάντησε: «Οχι, λέγω ότι ακριβώς λέγω. Ελπίζουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει μια ανανεωμένη προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς στην Κύπρο και οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια. Είμαστε στενοί φίλοι με την κυπριακή Κυβέρνηση και θα εργαστούμε πολύ στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση για την υποστήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας».

    [03] ΤΕΝΙΣ: ΚΥΠΡΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι αγώνες μεταξύ των εθνικών ομάδων Κύπρου και Βουλγαρίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου κυπέλλου αντισφαίρισης, Davis Cup.

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 20 και 22 Ιουλίου στο Εθνικό Κέντρο Τένις στη Λευκωσία.

    Σήμερα το απόγευμα, ο Φώτος Καλλίας θα αντιμετωπίσει τον Ιβάιλο Τράικοφ και μετά ο Μάρκος Παγδατής τον Γιόρνταν Κάνεφ. Ο πρώτος αγώνας αρχίζει στις 1630.

    Το απόγευμα του Σαββάτου (18:00) θα αρχίσει το διπλό μεταξύ των Μάρκου Παγδατή και Πέτρου Παγδατή και των Τράικοφ και Ιλια Κούσεφ.

    Την Κυριακή, στις 14:30, ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει τον Τράικοφ και ο Καλλίας τον Κάνεφ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 July 2007 - 9:29:18 UTC