Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κατά την αυριανή συνάντηση, που θα έχουν οι εκπρόσωποι των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσος Τζιωνής και Ρασίντ Περτέφ με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θα καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου προβλέπεται να υπάρχουν συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται το έδαφος για να δίνουν οι ηγέτες ώθηση στο θέμα.

    «Αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση των τριών αύριο», είπε και πρόσθεσε ότι «αύριο στις τρεις θα γίνει συνάντηση του κ. Μόλερ με τους κυρίους Τζιωνή και Περτέβ για να συζητήσουν τα θέματα της συνάντησης, που αφορούν στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Αύριο θα καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης».

    Ο κ. Πάλμας κάλεσε όλους να μην συνδέουν την προεκλογική εκστρατεία με το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στο Κυπριακό μέχρι τη λήξη της θητείας της.

    «Δεν θα πρέπει να συνδέουμε την προεκλογική εκστρατεία με την κατάσταση στο Κυπριακό. Μέχρι την τελευταία ώρα της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρχουν δεδομένα και προοπτικές για να δημιουργηθεί κάτι θετικό στο Κυπριακό, εμείς θα το πράττουμε, ανεξάρτητα από την κριτική και τα υπονοούμενα, τα οποία αφήνονται από διάφορους», δήλωσε.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωση του Προέδρου και της Κυβέρνησης να καταβάλλουν προσπάθειες για το Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα.

    Σε παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση δήλωνε πως το κλειδί της λύσης είναι στην Αγκυρα, ο κ. Πάλμας επανέλαβε την ίδια θέση, λέγοντας ότι οι Τ/Κ από μόνοι τους δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις.

    «Εκείνο που λέμε είναι ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να συνεισφέρουν και να προσφέρουν στο διαδικαστικό μέρος που προνοεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου», εξήγησε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα γίνει κατά το γεύμα που θα δοθεί με την ευκαιρία παράδοσης λειψάνων αγνοουμένων, ο κ. Πάλμας εξέφρασε έκπληξη, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση σέβεται την ευαίσθητη πτυχή του θέματος των αγνοουμένων.

    «Εκφράζουμε την έκπληξή μας σε σχέση με τις δηλώσεις Ταλάτ ότι έχει διευθετηθεί κοκτέιλ ή πάρτι σε ό,τι αφορά το θέμα. Εμείς με κάθε σεμνότητα και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και ευαίσθητη πτυχή του θέματος δεν θέσαμε ποτέ τέτοιους είδους θέμα», εξήγησε.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι η Κυβέρνηση θεώρησε πως θα ήταν καλό να δοθεί ένα μήνυμα, «αν θέλετε και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να γίνει μια συνάντηση στο ανθρωπολογικό εργαστήριο για να συζητηθούν αυτά τα θέματα, που αφορούν αυτή τη ευαίσθητη πτυχή του θέματος».

    Ποτέ δεν τέθηκε, είπε, θέμα για κοκτέιλ ή για πάρτι, και εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Ταλάτ να ήταν απλά παραπληροφορημένος.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Χριστόφιας θα εξακολουθεί να ενημερώνεται από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το Κυπριακό, ο κ. Πάλμας απάντησε θετικά.

    «Εδώ, ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος τόσα χρόνια ασκούσε τόσο σκληρή και άδικη κριτική ενημερωνόταν ανά πάσα στιγμή όταν το ζητούσε από τον Πρόεδρο και δεν θα ενημερώνεται ο κ. Χριστόφιας; Οχι μόνο όταν το ζητά, αλλά και όταν κρίνεται αναγκαίο ο Πρόεδρος θα επικοινωνεί μαζί του και θα υπάρχει απόλυτη συνεργασία», είπε.

    Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι «ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί, ή την πολιτικοποίηση συγκεκριμένων ζητημάτων, η φιλική σχέση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια είναι σε άριστα επίπεδα, ανεξάρτητα αν χωρίζουν οι δρόμοι σε πολιτικό επίπεδο».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη θετική απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην πρόσκληση για συνάντησή τους με στόχο την προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, αν η ανάγκη προκύψει.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η απάντηση του Τ/Κ ηγέτη να μην αποτελεί προσπάθεια εγκατάλειψης της συμφωνίας, όπως αυτή συμφωνήθηκε με τον Ιμπραχίμ Γκαμπάρι πριν ένα χρόνο και απέρριψε τη θέση ότι η πρόσκλησή του έγινε ενόψει προεδρικών εκλογών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από την τελετή εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και της Νοσηλευτικής Σχολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο λόγος που απέστειλε την πρόσκληση στον κ. Ταλάτ ήταν ``γιατί εμείς επιμένουμε στη διαδικασία Γκαμπάρι και πιστεύουμε θα ήταν σφάλμα να εγκαταλειφθεί αυτή η διαδικασία``.

    Υπέδειξε πως η διαδικασία Γκαμπάρι προνοεί ότι όταν υπάρχει δυσκολία οι δύο ηγέτες συναντούνται για να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη όλη διαδικασία.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρχουν νέοι Υπουργοί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ Υπουργοί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν τα νέα ονόματα, αλλά σημείωσε με βεβαιότητα ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού θα παρίστανται νέοι Υπουργοί.

    Ερωτηθείς πότε θα γίνει η ανακοίνωση των νέων ονομάτων, ο κ. Πάλμας είπε ότι οι αναπληρωτές Υπουργοί θα εκτελούν χρέη Υπουργών μέχρι να διοριστούν οι νέοι Υπουργοί και πρόσθεσε:

    «Στην επόμενη συνεδρία σίγουρα θα έχει νέους Υπουργούς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 July 2007 - 13:29:31 UTC