Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
  • [02] ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [03] OMAΔA ΕΠΑΦΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ Τ/Κ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Η επιτυχία ένταξης της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή ενός διαφορετικού και διευρυμένου πακέτου κοινωνικών μέτρων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εξαγγέλλοντας, από το Προεδρικό Μέγαρο, το Τρίτο Πακέτο Κοινωνικής Συνοχής, συνολικής αξίας 100 περίπου εκατομμυρίων λιρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόκειται για ένα διευρυμένο Πακέτο, επειδή οι κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις αφορούν περισσότερους από 112 χιλιάδες συμπατριώτες μας, ενώ οι φορολογικού χαρακτήρα, όλους τους Κύπριους πολίτες.

    Ανέφερε επίσης ότι το Πακέτο αυτό είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα που εξαγγέλθηκαν γιατί σχεδόν όλα όσα περιλαμβάνει αποτελούν μόνιμες και όχι έκτακτες παροχές και πρόσθεσε ότι τα κοινωνικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί λαμβάνουν υπόψη και ενσωματώνουν και τις πλείστες από τις προτάσεις των κομμάτων της συνεργασίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Είπε ακόμη ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο είχε διαδοχικές μακρές συναντήσεις με όλα τα οργανωμένα σύνολα, στις οποίες συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις και οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους και πρόσθεσε ότι ``αργότερα τόσο οι προτάσεις όσο και τα μέτρα συζητήθηκαν διεξοδικά με τον Υπουργό Οικονομικών και τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες ώστε να πετύχουμε``, όπως είπε, ``το αναγκαίο ισοζύγιο μεταξύ ουσιαστικών και γενναιόδωρων παροχών και περιορισμένου επηρεασμού των οικονομικών δεικτών``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι με την εξαγγελία του Πακέτου ``επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι για την Κυβέρνηση η επίτευξη των οικονομικών στόχων και η σύγκλιση με την ΕΕ δεν αποτελούν αυτοσκοπό``, αλλά ``μέσο για να προσφέρουμε στους πολίτες το επίπεδο ζωής που δικαιούνται, σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και αυξημένων δυνατοτήτων για πρόοδο και προκοπή``.

    Πρόσθεσε ότι ``την Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρει μόνο η σύγκλιση των οικονομικών δεικτών`` αλλά ``την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η σύγκλιση των κοινωνικών δεικτών και να ευημερούν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί``.

    ``Οπως είχα διαβεβαιώσει, δεν επρόκειτο να θυσιάσουμε το κοινωνικό μας κράτος, ούτε και να περιορίσουμε το εύρος της κοινωνικής μας πολιτικής, χάριν της ένταξης μας στην ευρωζώνη``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι κοινωνικές δαπάνες, δεν επιβλήθηκε ούτε ένας νέος φόρος και μειώθηκε η φορολογία για τα αυτοκίνητα, το φόρο εισοδήματος και μερικώς το ΦΠΑ.

    Πρόσθεσε ότι ``με στοχευμένες παρεμβάσεις ενισχύουμε τις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, ενώ με φορολογικές ελαφρύνσεις ανοίγουμε το δρόμο για καλύτερη ποιότητα ζωής σε κάθε οικογένεια``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Πακέτο αποτελεί ένα ουσιαστικό και ισορροπημένο συνδυασμό που υπηρετεί έξι κεντρικές παράλληλες κατευθύνσεις.

    Ανέφερε ότι η πρώτη κατεύθυνση αφορά την αύξηση των χαμηλών συντάξεων και συνεπακόλουθα βελτίωση της ποιότητας ζωής για 56.000 συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι αυξάνονται κατά 13,4% όλες οι συντάξεις έως 200 λίρες, κατά 11,3% οι συντάξεις από 200 έως 250 λίρες και κατά 5,1% οι συντάξεις από 251 έως 310 λίρες.

    Πρόσθεσε ότι η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες και πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.

    Ανέφερε ότι η τρίτη κατεύθυνση αφορά την ενθάρρυνση της γεννητικότητας με δέσμη μέτρων για 17.000 τρίτεκνες οικογένειες, αύξηση της άδειας μητρότητας και του επιδόματος εθνοφρουρού και επιχορήγηση και δεύτερης προσπάθειας για εξωσωματική γονιμοποίηση και πρόσθεσε ότι ``άλλα μέτρα ενθάρρυνσης της γεννητικότητας βρίσκονται υπό μελέτη και θα ανακοινωθούν όταν επιλυθούν τα πολλαπλά νομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από την πρόταση για επιχορήγηση της απόκτησης τρίτου παιδιού``.

    Είπε ακόμη ότι η τέταρτη κατεύθυνση αφορά τη μείωση των φορολογικών βαρών με την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 10.750 λίρες για το 2007 και 11.350 λίρες από το 2008 με ανάλογη αύξηση των υπολοίπων κλιμάτων.

    Η πέμπτη κατεύθυνση, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφορά τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 5% για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών μετά από εξασφάλιση της άδειας της ΕΕ, ενώ η έκτη κατεύθυνση αφορά την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος με μέτρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης στα βιοκαύσιμα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ``πετύχαμε πολλά`` και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει ``ακόμη περισσότερα``.

    ``Συνεχίζουμε, με σταθερότητα και συνέπεια``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ``Τα αποτελέσματα επιβραβεύουν την υπεύθυνη στάση των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων. Δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης και πάνω από όλα δικαιώνουν τις προσδοκίες για μια Κύπρο κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά ισχυρή στην ενωμένη Ευρώπη``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``από τη μέρα που ξεκίνησε η διαδικασία από την ΕΕ για εξονυχιστική ανάλυση της οικονομίας μας για το μεγάλο στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη επανειλημμένα είχα δηλώσει ότι δεν θα θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος μας, στο βωμό του ευρώ``.

    ``Είχα επίσης δηλώσει ότι εκτός από την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς το συνδικαλιστικό κίνημα και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, την αυτοσυγκράτηση και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οφείλαμε ως Κυβέρνηση να ανταποδώσουμε με κοινωνικές παροχές``, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ``συνεπείς προς αυτές τις διακηρύξεις πολιτικής προχωρήσαμε στα τελευταία δύο χρόνια στη λήψη στοχευμένων μέτρων και στην καταβολή κοινωνικών παροχών προς όφελος κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού``.

    Είπε ακόμη ότι ``από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη σύγκλιση της οικονομίας προς εκείνες των άλλων χωρών μελών της ΕΕ``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η ένταξη στην ΕΕ όπως και για τα δέκα νέα κράτη που εντάχθηκαν την 1η Μαϊου 2004 έγινε υπό τον όρο ότι πέραν της συμμόρφωσης της οικονομίας μας προς τους δείκτες του Μάαστριχ οφείλαμε να καταρτίσουμε Πρόγραμμα Σύγκλισης που να αποβλέπει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στη μείωση του δημόσιο χρέους, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και άλλα``.

    ``Η ικανοποίηση των δεικτών του Μάαστριχ είναι αναγκαία προϋπόθεση για τις υποψήφιες χώρες μέχρι την ένταξη, ενώ η εφαρμογή Προγράμματος Σύγκλισης είναι αναγκαία πρόσθετη υποχρέωση μετά την ένταξη στην ΕΕ``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο στόχος μας ήταν διπλός.

    Αφ΄ ενός, συνέχισε, ``η ένταξη στη ζώνη του ευρώ για να μπορέσει ο Κύπριος πολίτης να αξιοποιήσει τα πολλά και σημαντικά ωφελήματα που αυτό συνεπάγεται και αφ΄ ετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων και ειδικότερα των ασθενέστερων εισοδηματικά ομάδων``.

    Ανέφερε ότι ``η ανησυχητική κατάσταση της οικονομίας που παραλάβαμε καθιστούσε την επίτευξη του στόχου εξαιρετικά δύσκολη και γι΄ αυτό η Κυβέρνηση ζήτησε και είχε τη συνεργασία των παραγωγικών τάξεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού``.

    Η συνεργασία αυτή, συνέχισε, επέτρεψε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε με συνέπεια μια πειθαρχημένη οικονομική πολιτική που απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Πρόσθεσε ότι το έλλειμμα μειώθηκε από 6,3% σε 1,5%, το δημόσιο χρέος από 70% του ΑΕΠ μειώθηκε σε 1,5%, ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα και η ανεργία διατηρείται σταθερά πολύ χαμηλά με συνθήκες πλήρους σχεδόν απασχόλησης.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``πετύχαμε το στόχο μας, ολοκληρώσαμε μια θεμελιώδη οικονομική μεταρρύθμιση και αλλαγή`` και πρόσθεσε ότι ``η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ εκτός από πολύ μεγάλο επίτευγμα, αποτελεί και πανηγυρική δικαίωση των προσπαθειών του κυπριακού λαού αλλά και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήσαμε``.

    [02] ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    H πρόσφατα διορισθείσα από το νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρτον Μπράουν, Ειδική Αντιπρόσωπος για την Κύπρο, εργατική βουλευτής Τζον Ράιαν δήλωσε ότι ο διορισμός της, ενώ δεν σημαίνει ανάληψη νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ``διερμηνεύει τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να εργασθεί μαζί με τους Κυπρίους, ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου, για να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού``.

    Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο και δυσεπίλυτο όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε, και συνέχισε: ``Ελπίζω ότι αξιοποιώντας το ρόλο μου και τις δικές σας καλές υπηρεσίες μπορούμε μαζί να συμβάλουμε στην προώθηση του προγράμματος που βασίζεται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να εργασθούμε προωθώντας την πάρα πέρα.``

    Η κ. Ράιαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυπριακή διασπορά θέλει να ρίξει όλο το βάρος και την υποστήριξη της σε αυτή την επιδίωξη, ώστε ν αρχίσουν οι συνομιλίες.

    [03] OMAΔA ΕΠΑΦΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ Τ/Κ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου της αποναρκοθέτησης αλλά και για το αποχετευτικό Λευκωσίας δημιουργούνται μετά την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να διατεθούν τα 4 εκ. ευρώ που απαιτούνται, από το ποσό των 259 εκ. ευρώ που θα διατεθούν, σύμφωνα με το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο, ως οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αυτό ανέφερε, μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας η επικεφαλής της Ομάδας Επαφής Υψηλού Επιπέδου για τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα του Ευρωκοινοβουλίου, Μέχτιλντ Ρότε. Η Ομάδα Επαφής ολοκληρώνει την αποστολή της στην Κύπρο την Τετάρτη.

    Οπως είπε η κ. Ρότε, ο Τ/Κ ηγέτης ενημέρωσε την Ομάδα Επαφής κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα κατεχόμενα ότι το ποσό των 259 εκ. ευρώ προορίζεται για έργα στην τ/κ κοινότητα και όχι για δικοινοτικά έργα, όπως είναι η αποναρκοθέτηση και το αποχετευτικό της πρωτεύουσας.

    Ενημερώνοντας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τους στόχους και την αποστολή της Ομάδας Επαφής, η κ. Ρότε είπε ότι ελπίζεται ότι θα δημιουργηθεί γέφυρα επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η δημιουργία της Ομάδας, όπως είπε, ήταν μια αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 και επιθυμία είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης της τ/κ κοινότητας.

    Μιλώντας σε σχέση με τις επαφές και συναντήσεις που είχαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, η κ. Ρότε έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση με τον Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συζήτησαν «την κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επανένωσης το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, όπως, επίσης, το θέμα του απευθείας εμπορίου».

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η ομογένεια της Αμερικής βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και του λαού της Κύπρου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, προσθέτοντας ότι αποβλέπει πως στην επόμενη επίσκεψη που θα κάνει στην Κύπρο, θα χαρεί πλέον μια δίκαιη, σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    «Η ομογένεια της Αμερικής και η ορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής», είπε, είναι πάντοτε στο πλευρό με έργα και όχι λόγια, της εκκλησίας και του λαού της Κύπρου ``και αποβλέπουμε πάντοτε στην ημέρα που θα έχουμε μια επίσκεψη, στην οποία θα χαρούμε πλέον μια δικαία σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι «για την ομογένεια της Αμερικής το Κυπριακό είναι θέμα το οποίο είναι σαφές, αδιαίρετο, αδιαπραγμάτευτο, είναι ένα πολύ καθαρό θέμα, στο οποίο όλος ο ορθόδοξος ελληνισμός και η ορθοδοξία γενικά της Αμερικής είναι παρούσα και ενωμένη».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 July 2007 - 15:29:20 UTC