Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωζώνη την 1ην Ιανουαρίου 2008.

    Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα δώσει εντολή στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) να ορίσει την ισοτιμία της κυπριακής λίρας σε σχέση με το ευρώ τον ερχόμενο μήνα.

    Οσον αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι η Κύπρος καθορίζει τη θέση της κεφάλαιο προς κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα κεφάλαια που επιθυμεί να ανοίξει η γερμανική προεδρία της ΕΕ και ``δεν επιθυμούμε να είμαστε πέραν του δέοντος αρνητικοί``.

    Αναφερόμενος στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του που οι πολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εισαγωγή του ευρώ, ώστε και οι Τ/Κ να μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εισαγωγή του ευρώ, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατη η εισαγωγή του ευρώ στα κατεχόμενα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενέκρινε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής της ΕΕ για την αποδοχή της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωζώνη από την 1ην Ιανουαρίου 2008``.

    ``Το Συμβούλιο επίσης έδωσε εντολή στο Συμβούλιο ECOFIN στην επόμενη συνεδρία του να ορίσει την οριστική ισοτιμία της κυπριακής λίρας προς το ευρώ``, πρόσθεσε.

    Εξέφρασε τη θέση ότι ``αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα για την Κύπρο, ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στον οικονομικό τομέα μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ``.

    ``Στην περίπτωση του ευρώ, το επίτευγμα της σύγκλισης με τις απαιτήσεις για την ένταξη στην Ευρωζώνη οφείλεται αποκλειστικά στις θυσίες του κυπριακού λαού, στην σκληρή προσπάθεια των δημοσίων υπαλλήλων και στην πειθαρχημένη εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης``, επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι ``η έγκριση των δύο υποψηφιοτήτων αποτελεί έκφραση της επιθυμίας της ΕΕ να δει την Ευρωζώνη να διευρύνεται για το καλό των πολιτών της ΕΕ και των χωρών μελών που μπαίνουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ``η κυβέρνηση ακολούθησε μία πολύ πειθαρχημένη πολιτική στον οικονομικό τομέα, προχώρησε στην εξυγίανση των οικονομικών και, τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και η Επιτροπή, στα διάφορα έγγραφα, έχουν επαινέσει το επίτευγμα σε τρία χρόνια περίπου να έχουμε μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 6,3% στο 1,4%, τη σοβαρή μείωση του δημόσιου χρέους από το 70% του ΑΕΠ στο 64% με συνεχή πτωτική τάση``.

    ``Επίσης, ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί στα καλύτερα επίπεδα των τριών καλύτερων χωρών. Ετσι κρίνεται ο μέλος όρος πληθωρισμού στην ΕΕ. Και η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα``, πρόσθεσε.

    Για όλα αυτά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργοδότες και τον δημόσιο τομέα.

    ``Πιστεύω ότι η ένταξη μας στην Ευρωζώνη θα δώσει σημαντικά ωφελήματα στον κυπριακό λαό, ως ανταπόδοση, αν θέλετε, των θυσιών του, διότι διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια, πράγμα που βοηθά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις μικρομεσαίες τάξεις του λαού, διευκολύνει τις διεθνείς συναλλαγές, αποκαθιστά και εγγυάται τη σταθερότητα του νομίσματος, διευκολύνει τις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, απαλλάσσοντας από τα τέλη και τα έξοδα της μετατροπής των νομισμάτων σε άλλα χρήματα, για να μην πω και το πιο πασιφανές που είναι η παροχή μεγαλύτερης ευκολίας σε όσους ταξιδεύουν από την Κύπρο για να συναλλάσσονται στη ζώνη του ευρώ με ένα νόμισμα``, είπε.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι ``η ένταξη μας στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που διαγράφονται με τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ή τη διαμόρφωση των συνθηκών, θέτει την Κύπρο στον σκληρό πυρήνα των χωρών που μετέχουν``.

    ``Εχω τη βεβαιότητα, με βάση τις εκθέσεις που παίρνω από τις αρμόδιες αρχές, ότι στην περίπτωση της Κύπρου η ένταξη του ευρώ θα γίνει ομαλά και η στρογγυλοποίηση των τιμών θα είναι προς τα κάτω``, είπε, προσθέτοντας ότι ``ήδη σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν τις τιμές του μέχρι και 1% από την ημέρα της εισαγωγής του ευρώ, και ελπίζουμε αυτή η τάση θα διευρυνθεί για να περιλάβει και άλλους τομείς των υπηρεσιών και της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο``.

    Επανέλαβε τη βασική θέση πολιτικής που είχε θέσει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή ``δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το κοινωνικό μας κράτος χάριν της ένταξης μας στο ευρώ και τώρα που έχει γίνει η ένταξη στο ευρώ, επαναλαμβάνω ξανά ότι το ετήσιο πακέτο κοινωνικών παροχών, που το κράτος εδώ και δύο χρόνια κάθε φορά προσφέρει στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, θα επαναληφθεί και φέτος``.

    ``Είναι ίσως θλιβερό που οι πολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εισαγωγή του ευρώ στα κατεχόμενα εδάφη μας, ώστε και οι Τ/Κ συμπολίτες μας να μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εισαγωγή του ευρώ, αλλά είναι πολύ αυστηρή η Κεντρική Τράπεζα και σωστά και η Επιτροπή στην εισαγωγή του ευρώ, εάν η οικονομία και ο έλεγχος της οικονομίας σε μιαν περιοχή, όπως είναι στην Κύπρο, δεν βρίσκεται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι ημέρα που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ιστορικό ορόσημο και ένα σημαντικό βήμα για ενίσχυση της ευημερίας, της σταθερότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης του κυπριακού λαού``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνάντηση ``μετέχουν μόνο αρχηγοί κρατών`` και ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αγκελα Μέρκελ ``ανέφερε την ημερήσια διάταξη, με μόνο θέμα την επέκταση της Ευρωζώνης στις δύο χώρες, την Κύπρο και τη Μάλτα``.

    ``Μετά κάλεσε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ να δώσει την έκθεση της Τράπεζας για το επίπεδο σύγκλισης των δύο χωρών. Μετά μίλησε ο κ. Μπαρόζο, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής, και ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που είναι ο Πρόεδρος του Eurogroup. Μετά έδωσε τον λόγο σε μένα και μετά στον Πρωθυπουργό της Μάλτας για μια σύντομη αναφορά και μετά ρώτησε αν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση. Καμμία ένσταση. Χειροκροτήματα και έληξε η συνεδρία σε πολύ λίγα λεπτά, με πολλούς από τους αρχηγούς κρατών να δίνουν συγχαρητήρια``, εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``είναι αδύνατη η εισαγωγή του ευρώ στα κατεχόμενα, για πολλούς και διάφορους λόγους`` και σημείωσε ότι είναι ``αδύνατο`` να επιτραπεί η διακίνηση του ευρώ σε περιοχές στις οποίες ``δεν εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες της οικονομίας που επιβάλλει η ΕΕ``.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όταν μια μη κυβερνητική οργάνωση διοργάνωσε συμπόσιο για συζήτηση της εισαγωγής του ευρώ στα κατεχόμενα, ``δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο έντονα επικριτικές ήταν οι αρχές της ΕΕ και της Κεντρικής Τράπεζας, σε σημείο να απαιτήσουν γραπτή δήλωση από την κυβέρνηση και από τον Υπουργό Οικονομικών ότι αυτή η ημερίδα ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση ούτε η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει τέτοιο θέμα``.

    ``Αν, με το καλό, βρεθεί η λύση του Κυπριακού, βεβαίως η εισαγωγή του ευρώ, όταν τα κατεχόμενα εδάφη μας κατορθώσουν να επιτύχουν την οικονομική ανάπτυξη που απαιτεί η ΕΕ και η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, και εισαχθεί το ευρώ, θα είναι ένα πρόσθετο ενοποιητικό στοιχείο και θα λύσει ένα από τα πολλά προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει στο προηγούμενο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, όπου η απαίτηση ήταν για δύο χωριστές κεντρικές τράπεζες, δύο χωριστές νομισματικές πολιτικές, δύο χωριστά νομίσματα``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόβλημα στις πολιτικές εξελίξεις αφού η περίοδος μετάβασης στο ευρώ θα συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ``Μπορεί. Ομως η επιδίωξη να ενταχθούμε στην Ευρωζώνη υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα, απλώς κάποια κόμματα λεν ότι θα μπορούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο. Βεβαίως, δεν αναβάλλεται γιατί η αίτηση για εισδοχή δεν είναι σαν τη φυσαρμόνικα. Δεν εξαρτάται από εμάς πότε θα εγκριθεί η αίτησή μας``.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``έχουμε δηλώσει τη θέση μας στις ομάδες εργασίας``.

    ``Διεξάγεται μια συνάντηση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την πολιτική, εκτός από τις τεχνικές προϋποθέσεις, και επίσης έχοντας υπόψη τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Φαίνεται πραγματικά απίστευτο το ότι η Τουρκία τη μία ημέρα ασκεί βέτο σε αριθμό διεθνών οργανισμών στους οποίους προσπαθούμε να ενταχθούμε, για παράδειγμα τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Οργανισμό. Στην Κύπρο ασκείται βέτο. Τώρα, ποιο πολιτικό αντίκτυπο θα έχει η λήψη της πρόβλεψης του καιρού, που παίρνουμε ούτως ή άλλως, που δημοσιεύεται. Δεν καταλαβαίνω. Αναμένουν από εμάς την επόμενη ημέρα να ψηφίσουμε υπέρ τους για το άνοιγμα κεφαλαίων, ιδίως εκείνων όπου υπάρχουν τεχνικές ενστάσεις, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από άλλες χώρες``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ``η Κύπρος καθορίζει τη θέση της κεφάλαιο προς κεφάλαιο``, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα κεφάλαια που επιθυμεί να ανοίξει η γερμανική προεδρία της ΕΕ και ``δεν επιθυμούμε να είμαστε πέραν του δέοντος αρνητικοί``.

    [02] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο μεταξύ έλαβε απόφαση για την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη. Την Κύπρο εκπροσωπεί στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην πρόσκλησή της για το Συμβούλιο προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η Καγκελάριος της προεδρεύουσας της ΕΕ Αυστρίας Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως κεντρικό θέμα του Συμβουλίου θα είναι η μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ.

    Σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες, υπό τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε σημειώσει μια σημαντική πρόοδο για την Ευρώπη. ``Μόνο μαζί θα πετύχουμε την επίλυση θεμάτων που τίθενται ενώπιόν μας σε αυτή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου``, αναφέρει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 June 2007 - 19:29:13 UTC