Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη τον προσεχή Ιανουάριο καλωσόρισε και ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επί των σχετικών εκθέσεων του Γερμανού ευρωβουλευτή Βέρνερ Λάνγκεν τοποθετήθηκε τόσο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου και αρμόδιος υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γκιούντερ Γκλόζερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιοακίμ Αλμούνια.

    Ο κ. Γκλόσερ υπογράμμισε ότι «για το θέμα αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεχάσουμε λόγω διαδικαστικών θεμάτων το θετικό αποτέλεσμα από τις εκθέσεις σύγκλισης των δύο χωρών. Η Κομισιόν διαπίστωσε σύγκλιση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι δύο χώρες στην ευρωζώνη. Το ΕΚΟΦΙΝ διαπίστωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και πιστεύω ότι η επιτυχία τους αυτή δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από διαδικαστικά θέματα».

    Ο Γερμανός Υπουργός υποστήριξε επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρχουν αμφιβολίες και καθυστερήσεις ως προς την ένταξη των δύο χωρών».

    Ωστόσο, ο κ. Γκλόσερ απαντώντας στις επικρίσεις του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για να εξετάσει τις εκθέσεις σύγκλισης, δήλωσε ότι «καταλαβαίνουμε ότι θα έπρεπε να έχετε περισσότερο χρόνο για να μελετήσετε τις εκθέσεις. Ωστόσο τα δύο όργανα ακολούθησαν το άρθρο 122 παρ. 2 της Συνθήκης και στις 21 και 22 Μαϊου έγιναν δεκτές οι προτάσεις της Κομισιόν. Στις 25 του περασμένου μήνα το Συμβούλιο ζήτησε τη γνωμοδότηση του ΕΚ. Παρ όλο που δεν ήταν υποχρεωτικό αλλά θεωρήσαμε ότι είναι σημαντική η γνωμοδότηση σας».

    Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Επίτροπος Αλμούνια ευχαρίστησε την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και τον εισηγητή για την ταχύτητα με την οποία εξέτασαν τη σύγκλιση. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο και έπειτα αναμένεται από το ΕΚΟΦΙΝ να λάβει την οριστική απόφαση.

    Ο κ. Αλμούνια επεσήμανε ότι «πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η Συνθήκη. Στην Κομισιόν όταν καταρτίσαμε τις εκθέσεις σύγκλισης είχαμε δημοσιονομικά στοιχεία πλήρη και αξιόπιστα. Υπάρχει όμως κάποια σύγχυση με κάποια στοιχεία. Αλλά δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη. Οσον αφορά τη Μάλτα τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εχει εφαρμοστεί η γενική διαδικασία. Τις ερχόμενες εβδομάδες και εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική γνώμη του Συμβουλίου θα ετοιμάσει η Κομισιόν δύο εκθέσεις για το διαδικαστικό κομμάτι ως προς την ένταξη τους και την υιοθέτηση του ευρώ. Το ευρώ είναι ένα από τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όσοι περισσότεροι πολίτες θα το χρησιμοποιούν, τόσο μεγαλύτερο αναγνώριση θα υπάρχει προς την ΕΕ».

    Είναι η τρίτη διεύρυνση της ευρωζώνης μετά την ένταξη της Ελλάδας το 2001 και της Σλοβενίας φέτος. Κλείνοντας, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι «η ευρωζώνη δεν είναι κλειστή ζώνη αλλά όσα μέλη θέλουν να ενταχθούν είναι ευπρόσδεκτα. Χωρίς να κάνω πρόγνωση για χρονικό ορίζοντα πότε θα πληρούν τα κριτήρια, χρόνο με χρόνο θα αποφασίζουμε για νέες εντάξεις. Αλλωστε η Συνθήκη ορίζει ότι το επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ».

    Ο κ. Αλμούνια, απαντώντας με τη σειρά του στις επικρίσεις του ΕΚ για την καθυστέρηση ως προς το αίτημα γνωμοδότησης τους, σημείωσε ότι στη Συνθήκη δεν γίνεται αναφορά στο χρόνο που θα πρέπει να αποφαίνεται το κάθε θεσμικό όργανο για την ένταξη μίας χώρας στην ευρωζώνη. Θα πρέπει κατ αρχήν να υποβληθεί το αίτημα από την ενδιαφερόμενη χώρα, έπεται η αξιολόγηση από ΕΚΤ και την Κομισιόν, λαμβάνεται οριστική απόφαση του Συμβουλίου με γνωμοδότηση του ΕΚ και εγκρίνεται από ΕΚΟΦΙΝ.

    Στη δευτερολογία του ο κ. Αλμούνια έδωσε συγχαρητήρια προς τις δύο χώρες. Η ευρωζώνη, σημείωσε, δεν είναι κλειστή λέσχη αλλά αποτελεί εξαίρετη ευκαιρία για αυτούς που επιθυμούν να μοιραστούν το κοινό νόμισμα.

    «Οσο για τα κριτήρια, η εξαίρεση από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στη Μάλτα είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πληροί να κριτήρια του Μάαστριχτ. Αν το ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε την αίτηση του υπερβολικού ελλείμματος τότε θα είχαμε ακόμα λιγότερο χρόνο για την αξιολόγηση. Τα δεδομένα είναι φερέγγυα σύμφωνα με την Eurostat. Υπάρχουν δυσκολίες με τα τριμηνιαία στοιχεία αλλά αυτή είναι μία στατιστική εργασία καθημερινή. Και αν το Κοινοβούλιο θέλει να στηρίξει τη δουλειά μας είμαστε πρόθυμοι αλλά δεν θέλω καμία αμφιβολία. Οσον αφορά τις διαδικασίες, δεν υπάρχει καμία βούληση περιθωριοποίησης του ΕΚ».

    Ο εισηγητής κ. Λάνγκεν ξεκαθάρισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ότι «δεν θα υιοθετήσουμε ξανά στο γρήγορο καμία άλλη ένταξη» ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίηση για τη νέα διεύρυνση.

    «Και οι δύο χώρες είχαν ζητήσει έκθεση σύγκλισης με στόχο την ένταξη τους. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εδώ και πολύ καιρό η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις (επιτόκια, κατά κεφαλήν εισόδημα, πληθωρισμός) ωστόσο είχε ένα πρόβλημα με τα τριμηνιαία στοιχεία και θα πρέπει να εξεταστούν εις βάθος από την Κομισιόν. Το είδαμε και στην περίπτωσης της Ελλάδας. Χωρίς περιορισμούς είμαστε υπέρ της ένταξης της».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ επιβεβαιώνει την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και την καταλληλότητα της οικονομίας της Κύπρου να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «πολύ σημαντική για την Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη του νησιού στην ευρωζώνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εισαγωγή του ευρώ η στρογγυλοποίηση των τιμών θα γίνει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου είναι και η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στο ευρώ «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι πως η πολιτική ρευστότητα και η αστάθεια που υπάρχουν στην Τουρκία δημιουργούν προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρόοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Πρόσθεσε πως «από τη δική μας πλευρά, όποια και εάν είναι η περίοδος, εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για έναρξη διαλόγου και συζήτησης με στόχο την πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που σπάζει τη στασιμότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, ο κ. Πάλμας ανέφερε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη».

    Πρόσθεσε πως οι συναντήσεις των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Τάσου Τζιωνή και Ρασίτ Περτέβ, αντίστοιχα, πραγματοποιούνται περίπου μια φορά την εβδομάδα.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει όλα τα μέσα, όλα τα κονδύλια και όλο το προσωπικό που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας για να γίνει η επιτάχυνση της διαλεύκανσης της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό και πρόσθεσε πως ο ίδιος τηρεί απόλυτα τα όσα έχει δημόσια δηλώσει αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας που να θέλει, για χάρη επίσπευσης της ανακριτικής διαδικασίας, να θέσει σε κίνδυνο την εγκυρότητα των διώξεων που τυχόν να αποφασιστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 June 2007 - 13:29:12 UTC