Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε με ψήφισμά της, ``την πολιτική της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    Εχοντας συζητήσει σε διαδοχικές συνεδρίες της το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, η Βουλή, στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειάς της ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ``καλεί την εκτελεστική εξουσία, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό μέσο, να εντείνει τις προσπάθειες της για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του προσφυγικού κόσμου, θέτοντας σε εγρήγορση και λειτουργία όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει``.

    Στις πολύωρες συζητήσεις του θέματος αυτού, η Βουλή, όπως αναφέρει στο ψήφισμά της, έχει διαπιστώσει ``ότι, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται η πολιτική της Τουρκίας και της υποτελούς της διοίκησης στα κατεχόμενα εδάφη σφετερισμού και εκμετάλλευσης όλων των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα``.

    Σημειώνει επίσης η Βουλή ``την έντονη και παράνομη οικιστική, τουριστική, επιχειρηματική και άλλη ανάπτυξη των περιουσιών αυτών στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένης της πώλησής τους σε ξένους και της ληστρικής τους εκμετάλλευσης``.

    ``Πέραν της παράνομης και ανεξέλεγκτης αυτής ληστρικής εκμετάλλευσης``, προσθέτει η Βουλή στο ψήφισμά της, ``συνεχίζεται η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης του φυσικού περιβάλλοντος``.

    Εχοντας όλα αυτά υπόψη, η Βουλή δηλώνει πως ``η πολιτική αυτή παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων``.

    Η Βουλή ``θεωρεί περαιτέρω ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος``.

    Για τους λόγους αυτούς, το κυπριακό Κοινοβούλιο ``καλεί κάθε Κύπριο πολίτη να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις συνέπειες της οποιασδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο εμπλοκής του σε διαδικασίες, που προτάσσονται από την κατοχική δύναμη και τους υποτελείς της, δυσχεραίνοντας έτσι τη διαδικασία διεκδίκησης σε διεθνή και νόμιμα βήματα των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου και των πραγματικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ``καταδικάζει και απορρίπτει τον παράνομο μηχανισμό που η Τουρκία και η υποτελής της διοίκηση έχουν εγκαθιδρύσει στα κατεχόμενα, καθώς επίσης τις προσπάθειες που η κατοχική δύναμη καταβάλλει για την απαλλαγή από τις κατά νόμο υποχρεώσεις της για συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις νόμιμων δικαστικών οργάνων``.

    Επίσης, η Βουλή ``καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταδικάσουν, με τη σειρά τους, τις παράνομες προσπάθειες και ενέργειες της Τουρκίας, που έρχονται σε αντίθεση προς κάθε αρχή δικαίου και νομιμότητας και να λάβουν τα αναγκαία αποτρεπτικά μέτρα για τερματισμό της διαδικασίας εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών καθώς και για άρση της παρανομίας``.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο θα έχει στο Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου και θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα μεταβεί στην Ιταλία στις 12 Ιουνίου και θα αναχωρήσει στις 17 του ίδιου μήνα.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με διάφορους αξιωματούχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε την Ολομέλεια του σώματος για την παραλαβή από τον ίδιο καταλόγου με ονόματα Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι φέρονται να έχουν προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

    ``Βεβαίως``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού της έργου, ``έχω παραλάβει αυτό τον κατάλογο, τον οποίο έχει παραλάβει και ο Γενικός Εισαγγελέας``.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ``ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει αναλάβει να επαληθεύσει τον κατάλογο αυτόν και κρίνω``, πρόσθεσε, ``ότι, μετά την επαλήθευση του καταλόγου, θα πρέπει να δοθεί στους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και να συναποφασίσουμε περί του πρακτέου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 June 2007 - 17:29:14 UTC