Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ECOFIN
  • [03] ΟΛΙ ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΑΜΚΕ 2009 - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ακολουθώντας τις εισηγήσεις του Αμερικανού βοηθού του, Λιν Πάσκοε, υιοθέτησε τελικά τις απόψεις του προκατόχου του Κόφι Ανάν, αναφορικά με την ούτω καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, μετέφερε τη σχετική αναφορά από το κεφάλαιο των παρατηρήσεων που είναι και το σημαντικότερο στην καταγραφή των γεγονότων.

    Παρότι η έκθεση δεν έχει επιδοθεί ακόμη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας εισηγείται επέκταση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, καθώς «στην απουσία συνολικής διευθέτησης, η παρουσία της στο νησί παραμένει σημαντική».

    Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η συνεχιζόμενη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τουλάχιστον με την τωρινή μορφή της, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επειτα από 43 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, η προστιθέμενη αξία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ιδίως στην απουσία ουσιαστικής προόδου στην πολιτική διαδικασία, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας», επισημαίνει.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σ ολόκληρη την έκθεση εκφράζεται η επιμονή του Γενικού Γραμματέα στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να επιρρίπτεται ευθύνη στο μέρος που ευθύνεται για τη μη εφαρμογή της.

    Ο κ. Μπαν καλεί «και τους δύο ηγέτες να τιμήσουν τη γραπτή τους δέσμευση και να δώσουν τέλος στις συνεχιζόμενες αμοιβαίες αλληλοκατηγορίες, που εξυπηρετούν μόνο την υπονόμευση της διαδικασία».

    Η έκθεση περιέχει εκτενείς αναφορές στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, την Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και την επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Περιέχει, επίσης, αναφορές για το έργο της επιτροπής συντονισμού με το Μάικλ Μόλερ, για τη διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών, που θα επιτρέψουν την έναρξη του έργου των τεχνικών επιτροπών.

    «Παρά την απουσία ουσιαστικής προόδου, τα μέρη έλαβαν μικρά, πλην αυξητικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει συνεχής διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο ηγετών για τις λεπτομέρειες της έναρξης δικοινοτικών ομάδων εργασίας και δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών. Κι ενώ η συμφωνία της 8ης Ιουλίου δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά, σε αρκετές περιπτώσεις, στην επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη της διαδικασίας``, επισημαίνεται.

    Προστίθεται πως ``η συντήρηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μικρό κατόρθωμα, υπό το φως της συνεχιζόμενης δυσπιστίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα του 2004.

    Η ώρα έφτασε, ωστόσο, να προχωρήσουμε από τις συνομιλίες για τη διαδικασία, στην ουσία. Το έργο των τελευταίων 16 μηνών πρέπει να φέρει καρπούς, με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέρη για μια ακόμη φορά υπενθυμίζονται για τις επανειλημμένες προσκλήσεις του ΣΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι η κατάλληλη στιγμή η σημαντική σύγκλιση απόψεων να μεταφραστεί σε δράση».

    Ο κ. Μπαν εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι «η ευθύνη της εξεύρεσης λύσης εναπόκειται πρωταρχικά και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους. Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα στην υποστήριξη μιας πολιτικής διαδικασίας και στη διευκόλυνση ενός συμβιβασμού. Είναι καθοριστικό όπως τα μέρη διατρανώσουν την ετοιμότητά τους και ταιριάσουν τα λόγια με έργα (συμβόλαια), μέσω ειλικρινών προσπαθειών για επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας».

    Η έκθεση πάντως δεν δίδει και πολλά περιθώρια στην Τουρκία, που πρόσφατα με επιστολή προς το ΓΓ ζητά να αλλάξει τους όρους εντολής της δύναμης. Ο κ. Μπαν κάνει σαφή αναφορά στην κυπριακή Κυβέρνηση, σε «φιλοξενούσα κυβέρνηση» και στη συμφωνία SOFA (συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων).

    Καταγράφει τις παραβιάσεις στα κατεχόμενα, με τις κατεδαφίσεις σπιτιών των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και τις παραβιάσεις των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια και επιρρίπτει ευθύνη στις τουρκικές δυνάμεις και τους Τουρκοκύπριους γιατί δεν προχώρησε η αποναρκοθέτηση.

    Η καθυστέρηση της έκθεσης σχετίζεται με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, για το πώς θα υιοθετούσε ο κ. Μπαν τις απόψεις του προκατόχου του, διασκεδάζοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ενώ έχει οριστεί η Πέμπτη 14 Ιουνίου ως η ημέρα υιοθέτησης του ψηφίσματος.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ECOFIN

    Oι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ομόφωνα στο Λουξεμβούργο να εισηγηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2008. Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Πρόεδρος του άτυπου Συμβουλίου της ευρωζώνης, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απόφασισαν να προτείνουν την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν αποδεκτή την εισήγησή μας για την ένταξη των δύο χωρών την 1η Ιανουαρίου 2008», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και η Μάλτα θα κληθούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Υπουργών της ευρωζώνης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμουνια, χαρακτήρισε την απόφαση ως «εύκολη» διότι και οι δύο χώρες πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν λάβει θετική εισήγηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, όπως είπε, πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε προβλήματα με μία από τις δύο υποψηφιότητες (της Λιθουανίας, που απορρίφθηκε λόγω υψηλού πληθωρισμού, ενώ η Σλοβενία είχε γίνει δεκτή).

    Η απόφαση των Υπουργών της Ευρωζώνης θα λάβει επίσημη μορφή σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN , το οποίο με τη σειρά του θα κάνει εισήγηση στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν και την πολιτική απόφαση. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN θα επικυρώσει τον Ιούλιο την ένταξη των δύο χωρών καθορίζοντας παράλληλα και με αμετάκλητο τρόπο τις ισοτιμίες των δύο νομισμάτων έναντι του ευρώ.

    [03] ΟΛΙ ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    H EE προσβλέπει σε μια «περιεκτική λύση στο Κυπριακό, όχι σε μια μερική λύση», φέρεται να δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ υπεύθυνος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της τρόικα της ΕΕ με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται σήμερα η τουρκική εφημερίδα Today `s Zaman. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι το κατάλληλο πλαίσιο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και όχι η ΕΕ.

    Κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα μεταξύ της τρόικας της ΕΕ, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ και του Υπουργού Οικονομίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Αλί Μπαμπατζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας Γερμανίας κ. Στάινμαϊερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έκανε βήματα προς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε όμως, επίσης, τη λύπη του για το ότι η ΕΕ δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της ως προς σύναψη απευθείας εμπορικών σχέσεων με τους Τουρκοκυπρίους.

    Ωστόσο, το θέμα που προβάλλεται ιδιαίτερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι η παρατήρηση του κ. Σταϊνμάιερ ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ. «Δεν αποκόμισα την εντύπωση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εισβάλλει στο βόρειο Ιράκ», είπε ο Γερμανός Υπουργός.

    [04] ΑΜΚΕ 2009 - ΚΥΠΡΟΣ

    Αναβαθμισμένους Αγώνες των Μικρών Κρατών της Ευρώπης (ΑΜΚΕ)υποσχέθηκε να διοργανώσει η Κύπρος το 2009 με τη συμμετοχή εννέα και όχι οκτώ κρατών, που συμμετείχαν μέχρι τώρα σε αυτή τη διοργάνωση. Στους ``μικρούς`` της Ευρώπης (Κύπρος, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Λιχνενστάιν, Ανδόρα) προστέθηκε το Μαυροβούνιο.

    Το φάκελο των αγώνων, που θα διεξαχθούν στην Κύπρο μεταξύ 1-7 Ιουνίου 2009, παρουσίασε χθες στο Μονακό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κύπρος θα φιλοξενήσει τους ΑΜΚΕ. Η πρώτη φορά ήταν το 1989. Ο κ. Λαζαρίδης ορίστηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης των ΑΜΚΕ 2009 στην Κύπρο. Το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει τους ΑΜΚΕ το 2013 και η Ισλανδία το 2015.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 June 2007 - 11:29:17 UTC