Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΓΑΛΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ 4ος ΓΥΡΟΣ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΓΑΛΑΤΑ

    Η συνέχιση του αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό είναι μονόδρομος, δήλωσε σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της Γαλάτας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, επίσης, ότι «μπορεί το κλειδί της λύσης να είναι στα χέρια της Τουρκίας αυτό όμως δεν ακυρώνει ούτε και αναιρεί το ρόλο που μπορεί να έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη λύση του προβλήματος».

    Και συνέχισε: «Επιδεικνύοντας ρεαλισμό και ευελιξία στους χειρισμούς και παραμένοντας σταθερά αφοσιωμένοι στις αρχές λύσης του προβλήματος, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες καλώντας τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τις χώρες που ασκούν επιρροή πάνω στην Άγκυρα, να απαιτήσουν από αυτήν να συνεργαστεί στην εξεύρεση λύσης».

    Αυτό που σήμερα βρίσκεται μπροστά μας, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, «και είναι σε αυτό που πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε, είναι η υλοποίηση της απόφασης της 8ης Ιουλίου 2006, που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τότε βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν θα οδηγήσει βέβαια στη λύση του Κυπριακού, αφού αυτός δεν είναι ο στόχος της. Στόχος της είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος καθώς επίσης και η σμίκρυνση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, με τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε διαφωνία με την άποψη που υποστηρίζει ότι με την επιμονή στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης του Ιούλη, η λύση του Κυπριακού οδηγείται σε βάθος χρόνου και δήλωσε ότι η λογική της λύσης σε βάθος χρόνου δεν είναι αποδεκτή.

    «Μέσα από τη διαδικασία, που προβλέπει η Συμφωνία της 8ης του Ιούλη επιδιώκεται η διάρρηξη του αδιεξόδου και η δημιουργία των προϋποθέσεων για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν αυτή τη φορά σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Γιατί, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και σμίκρυνση του χάσματος ακόμη και αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να φθάσουμε ξανά σε αδιέξοδο. Τέτοια πολυτέλεια, μετά από τόσα χρόνια πρωτοβουλιών και προσπαθειών για λύση, δεν έχουμε», πρόσθεσε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα συνεκτιμήσει τις θέσεις όλων των κομμάτων για οριστικοποίηση της τελικής απόφασής του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον για να οριστικοποιήσει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές θα περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «έχω πει επανειλημμένως ότι θα συνεκτιμήσω τις θέσεις όλων των κομμάτων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του πανηγυρικού μέρους του εκλογικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) στη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση εάν η παρουσία του στο συνέδριο έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πάντα ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να παραστεί στα συνέδριά τους και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην εξαγάγουν άλλα συμπεράσματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε πικρία ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξεδήλωσαν τις προθέσεις τους πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είπε ότι δεν έχει υπόψη του τις δηλώσεις Χριστόφια, εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του προς τον ίδιο, αλλά και το ΑΚΕΛ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όσοι διαδίδουν στο εξωτερικό ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να εκτιμήσουν ορθά τη ζημιά που προκαλούν στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

    «Δεν βοηθά τους εαυτούς μας όταν εμείς οι ίδιοι διαδίδουμε στον κόσμο έξω ότι δεν θέλουμε λύση και ελπίζω αυτοί που προβάλλουν τέτοιες θέσεις τουλάχιστον να εκτιμούν σωστά τη ζημιά που προκαλούν», είπε.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ 4ος ΓΥΡΟΣ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ

    Ο Κύπριος πρωταθλητής του τένις Μάρκος Παγδατής πέρασε στον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός, αποκλείοντας τον Γιαν Χάγιεκ, αριθμό 100 στην παγκόσμια κατάταξη, με 2-0 σετ.

    Ο Τσέχος τενίστας με το τέλος του δεύτερου σετ, αποφάσισε να αποχωρήσει, καθώς δεν ένιωθε καλά λόγω ενός τραυματισμού του.

    Ο Παγδατής πήρε και τα δύο σετ με 6-2, μέσα σε 58 λεπτά.

    Στο μεταξύ, στο β γύρο, ολοκληρώθηκε η πορεία της Ελληνίδας Λένας Δανιηλίδου στο διπλό του Ρολάν Γκαρός.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και η Γερμανίδα παρτενέρ της Γιασμίν Βερ, ηττήθηκαν χθες από τις Λίσα Ρέιμοντ (ΗΠΑ)/Σαμάνθα Στόσουρ (Αυστραλία), που είναι το νούμερο 1 στο κυρίως ταμπλό, με 2-0 σετ (7-6, 6-0).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 3 June 2007 - 11:29:11 UTC