Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε/Κ-Τ/Κ

  • [01] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε/Κ-Τ/Κ

    Στη βελτίωση των συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και κατ` επέκταση στην ενοποίηση της κυπριακής οικονομίας και στην επανένωση της Κύπρου, στοχεύουν τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Πρόκειται για δύο σχέδια, τα οποία είχαν εγκριθεί στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρώτο σχέδιο αφορά ενισχύσεις για τη δημιουργία μικρών κοινοπραξιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με χορηγίες ύψους 7 εκ ευρώ και το δεύτερο αφορά ενισχύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση των κοινοπραξιών Ε/Κ και Τ/Κ και την ανάπτυξη της εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με χορηγίες ύψους 27 εκ ευρώ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των μέτρων, τόσο ο κ. Σαρρής όσο και ο κ. Τζιωνής εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα ανταποκριθούν και θα ωφεληθούν από τα μέτρα αυτά.

    Ο κ. Τζιωνής απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ``απομόνωση`` και ``οικονομικός πόλεμος`` μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Τόνισε πως οι Τ/Κ έχουν περιέλθει σε ``αυτοαπομόνωση`` λόγω της πολιτικής της τ/κ ηγεσίας και υπογράμμισε ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να πάρουν την απόφασή τους να συνεργαστούν με τους Ε/Κ.

    ``Εμείς καλούμε τους Τ/Κ να συνεργαστούν με τους Ε/Κ για το καλό της ενοποίησης της οικονομίας κατ` αρχήν, που θα βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου``, είπε.

    Για την υλοποίηση των δύο αυτών μέτρων θα συσταθεί Επιτροπή Προγράμματος, υπό το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για να εξετάζει τις αιτήσεις, ενώ θα συσταθεί και Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη που θα διοριστούν από την Επιτροπή Προγράμματος που θα είναι κατά προτίμηση δύο Ε/Κ και δύο Τ/Κ.

    Οι αιτήσεις για τις χορηγίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για πραγματοποίηση επενδύσεων στις περιοχές μεταβατικής πρόσθετης κάλυψης θα εξεταστούν, θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

    Ο κ. Σαρρής διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τις αιτήσεις ``με ``μεγάλη ταχύτητα`` και θα ανταποκριθεί ``με μεγάλη ευελιξία``.

    Τα σχέδια αυτά αποτελούν ``μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ε`/Κ και Τ/Κ με δύο γενναιόδωρα προγράμματα με αρκετά σοβαρά κίνητρα, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα ωθήσουν αυτές τις κοινοπραξίες και θα είναι μια προεργασία για την οικονομική και εδαφική επανένωση της Κύπρου``, είπε ο κ. Σαρρής.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Τζιωνής τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν το μεγάλο μέρος ενός πακέτου μέτρων.

    Οπως εξήγησε, ένα σημαντικό μέτρο είναι η σύσταση ταμείου χρηματοδότησης έργων που αφορούν την κοινωνία των πολιτών (συνεργασία μεταξύ ε/κ και τ/κ μη κυβερνητικών οργανώσεων) με ποσό 2 εκ ευρώ, τα οποία θα παρουσιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ έχουν εγκριθεί δύο κανονισμοί για τη συμπερίληψη του μελιού και του ψαριού στα προϊόντα που διακινούνται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Επίσης, όπως είπε, στο πλαίσιο του σχεδίου για τις κοινοπραξίες προβλέπεται η σύσταση μιας εταιρεία διανομής τ/κ προϊόντων για τη διακίνηση τ/κ προϊόντων.

    ``Αυτά όλα και σαν απάντηση στην κατηγορία ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής``, τόνισε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους Τ/Κ, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοίμασε αυτά τα σχέδια με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, προσθέτοντας ωστόσο ότι ``αν για πολιτικούς λόγους δεν επιτραπεί στους Τ/Κ να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, είναι άλλη υπόθεση``.

    ``Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι η υποδομή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάντα στη διάθεση των Τ/Κ. Η οικονομική ανάπτυξη των τουρκοκρατούμενων περιοχών είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και μας ενδιαφέρει η σύγκλιση των δύο οικονομιών και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που ο πολιτικός χαρακτήρας να μειώνεται``, είπε.

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ``το σημαντικό είναι να δείξουμε εμείς ότι έχουμε την πολιτική βούληση για να γίνονται αυτά τα πράγματα``.

    ``Αν η τ/κ ηγεσία δεν το επιτρέπει, αυτό είναι δική της υπόθεση, εμείς ελπίζουμε ότι οι Τ/Κ θα θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα και έχουμε και λόγους να πιστεύουμε ότι θα το πράξουν``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Τζιωνής απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται από την τ/κ ηγεσία ότι υπάρχει οικονομικός πόλεμος.

    ``Εμείς ενθαρρύνουμε τις οικονομικές δραστηριότητες Ε/Κ και Τ/Κ. Είναι αυτοί που μιλούν για απομόνωση. Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτό που υπάρχει, όσο υπάρχει, είναι αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών, της δικής τους πολιτικής, είναι αυτοαπομόνωση``.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζιωνής ανέφερε ότι ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ρασίτ Περτέβ, έχει απορρίψει τα μέτρα της κυβέρνησης ενεργώντας στη βάση μόνον κάποιων δημοσιευμάτων, τα οποία δεν ήταν ακριβή.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής είναι λιγότερο από ότι μπορεί να ήταν, καθώς αγγίζει τις 400.000 περίπου ευρώ το μήνα, με 300.000 από τ/κ προϊόντα και 100.000 ευρώ περίπου από ε/κ.

    ``Γενικά οι δικές μας εκτιμήσεις, σε ετήσια βάση, η οικονομική ένεση των κατεχομένων από τις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται περίπου σε 100 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, που αντιστοιχεί το 15% του ΑΕΠ των κατεχόμενων περιοχών``, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο κ. Τζιωνής είπε ότι όλοι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από το κατοχικό καθεστώς στη διακίνηση αγαθών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα πρέπει να αρθούν.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εγείρει αυτό το θέμα, είτε μέσω ξένων συνομιλητών της, είτε στις συναντήσεις που έχει ο ίδιος με τον κ. Περτέβ στο πλαίσιο της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.

    ``Θέλουμε να υπάρξει αυτή η αμφίπλευρη διακίνηση αγαθών``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 May 2007 - 15:29:15 UTC