Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ - ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ - ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων της νέας Υπάτης Αρμοστού της Νοτίου Αφρικής στην Κύπρο, Mandisa Dona Marasha.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανατόνισε την δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία όπως ανέφερε ``υποστηρίζεται πλήρως από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι στην επιστολή του, ημερομηνίας 3 Απριλίου του 2007, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ζήτησε την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.

    ``Εμείς`` διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την εφαρμογή της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική για επίλυση του κυπριακού στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2006``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέδωσε την μέχρι τώρα αποτυχία εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό, ``στην τουρκική επιμονή για αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων, σε μια ξεχωριστή νομική οντότητα που να απέχει λίγο από την διπλωματική αναγνώριση``.

    ``Πρόκειται`` τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, `` για ένα θεμελιώδες ζήτημα στην διαδικασία εξεύρεσης λύσης και είναι ένα αποτέλεσμα με το οποίο ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε``.

    Αναφερόμενος στην τουρκική ενταξιακή πορεία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος συνεχίζει να την υποστηρίζει, «νοουμένου ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ένα πρώτο βήμα, θα ήταν η Τουρκία να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. «Θα πρέπει επίσης (η Αγκυρα) να τερματίσει την πολιτική των βέτο στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της η νέα Υπατη Αρμοστής της Νοτίου Αφρικής, ανέφερε ότι η χώρα της «υποστηρίζει τις προσπάθειες που αποβλέπουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, θα εφαρμοστούν πλήρως».

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας της, ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να βρουν την δική τους ειρηνική λύση στην διαμάχη «και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τον διάλογο και να ενθαρρύνουν τις δικοινοτικές επαφές και να μην πάρουν οποιαδήποτε μέτρα που να τις εμποδίζουν ή να τις θέτουν σε κίνδυνο».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΡΚΟΖΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την εκλογική του νίκη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Αναφορικά με την πολιτική της Γαλλίας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν πρόκειται η κυπριακή κυβέρνηση να κρίνει αυτή την πολιτική, επισημαίνοντας ότι επαφίεται στην Τουρκία να αποδείξει ότι δικαιούται την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η καθυστέρηση στο διορισμό Πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κύπρο παρατηρήθηκε ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, και ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και περαιτέρω προώθηση των φιλικότατων σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ``απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή προς το νικητή των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Νικολά Σαρκοζί``, στην οποία ``εκφράζεται η πεποίθηση ότι οι φιλικότατες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας θα προωθηθούν ακόμη περισσότερο και η στενή συνεργασία των δύο χωρών θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα``. Ερωτηθείς τί θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο κ. Σαρκοζί προτείνει ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν πρόκειται να κρίνουμε εμείς την πολιτική οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``επαφίεται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει, με έργα και όχι με λόγια, ότι δικαιούται να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και η απόδειξη έγκειται στην πλήρη συμμόρφωση της Αγκυρας με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και στη χωρίς εξαιρέσεις ανταπόκρισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της``. Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση διαφωνεί με τη θέση του κ. Σαρκοζί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: ``Εγώ δεν είπα ότι διαφωνεί ή ότι συμφωνεί. Είπα απλώς ότι δεν επαφίεται σε μας να κρίνουμε την πολιτική οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας``.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Οι εξελίξεις στην Τουρκία και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Χριστόφιας, χαρακτήρισε «πολύ εγκάρδιες» τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον κ. Καραμανλή όσο και με την κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι το «πολιτικό περιεχόμενο τους ήταν πολύ ουσιαστικό», καθώς, όπως είπε, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων «στην Τουρκία, την κρίσιμη κατάσταση την οποία διέρχεται η κατοχική δύναμη, τις εξελίξεις στη Γαλλία».

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως «ο καθένας καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, η ελλαδική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ξεχωριστά και από κοινού, πρέπει να ενδιατρίψουμε σε βάθος, να εξετάσουμε ενδελεχώς αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν τερματιστεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εξελίξεις συνεχίζονται «και να δούμε με ποιο τρόπο και εμείς αντιδρούμε».

    «Υπάρχουν πάρα πολλά παράδοξα στην πολιτική» ανέφερε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «είμαστε αυτή την ώρα υποχρεωμένοι, να στηρίζουμε το μετριοπαθές Ισλάμ, γιατί οι στρατιωτικοί, παρόλο που υψώνουν και πάλι τη σημαία περί κοσμικού και περί αττατουρκισμού, δυστυχώς αν επικρατήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε οπισθοδρόμηση και σε ό,τι αφορά στα Ελλαδοτουρκικά και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, που είναι το κυριότερο θέμα για τον κυπριακό λαό, είναι θέμα επιβίωσης».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή η λύση της κρίσης να οδηγήσει σε παραπέρα «εκδημοκρατισμό στην Τουρκία και αν θέλετε σε επικράτηση των πιο φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» και πρόσθεσε ότι «είναι ο δρόμος τον οποίο εμείς αναμένουμε να οδηγηθεί η Τουρκία, δρόμος ο οποίος υποχρεωτικά ίσως θα οδηγήσει σε πιο προοδευτικές, πιο σύγχρονες σκέψεις, αναφορικά με τον χειρισμό του κυπριακού προβλήματος».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν δυσμενώς τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πώς θα αντιδράσει η κυπριακή κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε: «Φοβάμαι ότι όποια και αν θα είναι η έκβαση αυτής της λύσης, σίγουρα δεν θα έχουμε το καλύτερο για την Κύπρο».

    «Αν επικρατήσουν οι στρατιωτικοί θα σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους στο Κυπριακό, υπάρχει όμως και ο κίνδυνος η έκβαση της κρίσης να είναι τελικά ένας συμβιβασμός, μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών και μήπως αυτός ο συμβιβασμός θα απολήγει τελικά σε βάρος της Κύπρου» ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 May 2007 - 13:29:15 UTC