Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [03] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ

    Με ιδιαίτερες αναφορές στην πλούσια, πολυδιάστατη και σημαντική προσφορά του στον τόπο και στη μακρά του διαδρομή στον κυπριακό δημόσιο τομέα ``και όχι μόνο``, η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους, αποχαιρέτησε το Σάββατο για πάντα τον τέως Υπουργό Αμυνας Νίκο Συμεωνίδη.

    Στη διάρκεια της ακολουθίας της κηδείας του Νίκου Συμεωνίδη, στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο κ. Σοφοκλέους αναφέρθηκε με τον επικήδειο λόγο στο χαρακτήρα και στη φιλομάθεια του εκλιπόντος, στις γνώσεις του για σωρεία θεμάτων οικονομικού, γενικότερα επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

    Ιδιαίτερες επίσης αναφορές έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στις δραστηριότητες του Νίκου Συμεωνίδη ως ομαδάρχη ναυτοπρόσκοπου, αθλητή και τερματοφύλακα της ομάδας των νέων της Ανόρθωσης, αλλά και στη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ ήταν μαθητής.

    ``Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για τον ύστατο αποχαιρετισμό στο Νίκο Συμεωνίδη``, είπε ο κ. Σοφοκλέους.

    ``Αρνούμαστε``, πρόσθεσε, ``να δεχθούμε ότι δεν θα τον έχουμε πλέον κοντά μας, ότι δεν θα του ξανασφίξουμε το χέρι, ότι δεν θα μας φωτίσει ξανά το ζεστό του χαμόγελο``.

    ``Αγαπημένε μας Νίκο``, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ατενίζοντας το φέρετρο του νεκρού, ``έχασες τη δύσκολη μάχη με τη ζωή στα 68 σου χρόνια, αφήνοντας πίσω σου σύζυγο, συγγενείς, αγαπημένους φίλους, συνεργάτες, συνάδελφους``.

    ``Φτωχός ο λόγος μας``, είπε ο κ. Σοφοκλέους, ``όταν αναμετράται με μια πλούσια, πολυδιάστατη και σημαντική προσφορά, όπως η δική σου``.

    Ο Νίκος ο Συμεωνίδης, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα στη μακρά του διαδρομή ``στο κυπριακό Δημόσιο και όχι μόνον``.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, την πόλη που αγάπησε και στερήθηκε -όπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους- και υπήρξε γόνος εύπορης οικογένειας με μορφωμένους γονείς, είχε θείο και νονό το Δημήτρη Μαραγκό, γνωστό για την περίφημη, για την εποχή εκείνη, βιβλιοθήκη του.

    ``Γρήγορα εκδήλωσες τη φιλομάθεια σου``, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, αναφέροντας πως διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του από μικρή ηλικία μέχρι πρόσφατα.

    ``Σε είπαν `τέρας` ευρυμάθειας και είχαν δίκαιο, γνώριζες σχεδόν οτιδήποτε εκδιδόταν και προσπαθούσες να το αποκτήσεις: έντυπα, κυρίως οικονομικά που ήταν η βασική επιστήμη σου, αλλά και επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου``, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως ο Νίκος Συμεωνίδης μπορούσε να συζητήσει για όλα τα θέματα και κυνηγούσες, ``όχι απλά τις γνώσεις, αλλά τη Γνώση``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, ο εκλιπών πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ ήταν μαθητής και για τη δράση του συνελήφθη από τους Αγγλους και παρουσιάστηκε σε δίκη.

    ``Ησουν παρών σε όλα τα κινήματα για τη δημοκρατία και τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και αν βρισκόσουν``, τόνισε ο κ. Σοφοκλέους.

    Ο Νίκος Συμεωνίδης, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Λονδίνο και στο Τορόντο και μετά τις σπουδές του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, στο Γραφείο Προγραμματισμού, ως Γενικός Διευθυντής σε διάφορα Υπουργεία αλλά και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Παραγωγικότητας, της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης, του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου και πολλών άλλων επιτροπών και σωμάτων.

    ``Η κορυφή της σταδιοδρομίας σου και η μεγαλύτερη αναγνώρισή σου``, είπε ο κ. Σοφοκλέους, ``επήλθε με το διορισμό σου στη θέση του Υπουργού Αμυνας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Οκτωβρίου του 2006``.

    ``Δεν πρόλαβες όμως να ολοκληρώσεις το δικό σου σχεδιασμό και όραμα, που ήταν η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και η εφαρμογή σημαντικών διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Φρουρά, στις εφεδρικές δυνάμεις και στο Υπουργείο Αμυνας. Ηθελες να εφαρμόσεις καινοτομίες και να εισαγάγεις μοντέρνα τεχνολογία στην Εθνική Φρουρά``, πρόσθεσε ο κ. Σοφοκλέους.

    Εξακολουθώντας να απευθύνεται στο νεκρό, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως ήταν υπέρμαχος της δικαιοσύνης και επέμενε στην ίση αντιμετώπιση των στελεχών και κληρωτών του στρατού.

    ``Φρόντιζες ιδιαίτερα``, είπε ο κ. Σοφοκλέους, ``για το επίπεδο διαβίωσης των εθνοφρουρών, για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στο στρατό και για τη σωστή αξιοποίηση του χρόνου των στρατιωτών``.

    ``Αξίζει να σημειωθεί``, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ``ότι για πρώτη φορά, εθνοφρουροί παρακολούθησαν διαλέξεις για την εισαγωγή της οικονομίας στο Ευρώ, ενώ άρχισε ήδη να προγραμματίζεται σειρά μαθημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους εθνοφρουρούς``.

    Ως Υπουργός Αμυνας, ο Νίκος Συμεωνίδης, είπε ο κ. Σοφοκλέους, έδινε αξία στη θέση όπου υπηρετούσε κάθε φορά και όχι η θέση αξία σε αυτόν.

    ``Σε θυμάμαι``, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, ``να κάθεσαι δίπλα μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και να μου λες: Σοφοκλή, δεν ήρθα για να μείνω, αλλά για όσο μείνω θα προσφέρω``.

    ``Ολοι παραδέχονται ότι είναι μεγάλη απώλεια ο θάνατος σου``, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ``παρηγορούνται και νοιώθουν τυχεροί όσοι σε γνώρισαν λίγο ή πολύ στη ζωή τους``.

    ``Θα θυμούνται οι φίλοι σου για πάντα``, πρόσθεσε, ``τις όμορφες βραδιές που οργάνωνες σπίτι σου αλλά και σε ταβέρνες, η γυναίκα σου Ευανθία δεν θα ξεχάσει ποτέ τα ταξίδια που κάνατε μαζί σε αμέτρητες χώρες του κόσμου, όπου δεν έμεινε μουσείο που να μην επισκεφθήκατε, θέατρο που να μην παρακολουθήσατε. Εκείνοι που σε γνώριζαν καλά ήξεραν και τις αδυναμίες σου που ήταν τρεις: Η Ευανθία, η Αμμόχωστος και η Κύπρος``.

    Αποχαιρετώντας για πάντα τον Νίκο Συμεωνίδη, ο κ. Σοφοκλέους είπε: ``Ξεψύχησες αλλά είσαι αθάνατος μαζί μας. Οι ιδέες, το χαμόγελο σου θα μένουν πάντοτε χαραγμένα στην καρδιά μας``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Σύσσωμη η κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, ανώτεροι πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι εν ενεργεία και πρώην, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ξένου διπλωματικού σώματος στη Λευκωσία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγγενείς και πλήθος κόσμου παρέστησαν το Σάββατο στη νεκρώσιμη ακολουθία και ταφή του τέως Υπουργού Αμυνας Νίκου Συμεωνίδη. Παρόντες στην τελετή στην Εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ήσαν επίσης, εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελλάδας ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτριο Ράλλη.

    Στο χώρο μπροστά στην Εκκλησία βρισκόταν από ενωρίς παρατεταγμένο άγημα της Εθνικής Φρουράς αποτελούμενο από μονάδα των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ), του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς επίσης η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, που απέδιδαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και στους άλλους ανώτερους αξιωματούχους, κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από την εκκλησία.

    Της ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ενώ δίπλα στο φέρετρο του εκλιπόντος, καθ` όλη τη διάρκεια της τελετής, αλλά και αρκετά πιο πριν, βρισκόταν η σύζυγος του τεθνεώτος, Ευανθία, μαζί με πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Τον επικήδειο, εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, ενώ σύντομες αναφορές στον εκλιπόντα έγιναν επίσης εκ μέρους της οικογένειας και των συναδέλφων του Νίκου Συμεωνίδη, καθώς και από ομάδα ιατρών της Θεσσαλονίκης. Η ταφή έγινε στο νέο Κοιμητήριο Αγλαντζιάς.

    Στεφάνια κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τη σύζυγο του εκλιπόντος Ευανθία και από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βασίλη Μιχαλολιάκο. Εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, στεφάνι κατέθεσε ο κ. Σοφοκλέους. Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΑΚΕΛ από τον Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο Νίκο Κατσουρίδη, εκ μέρους του ΔΗΣΥ από τον Βουλευτή του κόμματος και πρώην Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, από τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ και επίσης πρώην Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού και από το Γενικό γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    Ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο κατέθεσε επίσης στεφάνι εκ μέρους του ξένου διπλωματικού σώματος, ενώ στη νεκρώσιμη τελετή παρέστησαν και αρκετοί ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι που υπηρετούν στις Πρεσβείες των χωρών τους στη Λευκωσία. Σωρεία στεφάνων κατατέθηκε επίσης από πρώην και νυν πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, από Δήμους και Κοινότητες, σωματεία κα οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες.

    [03] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Η πνευματική και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου οφείλουν να διατηρούν το φρόνημα του αγώνα για δικαίωση ψηλά και να το καθιστούν αισθητό προς εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Κερύνειας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία «μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην επίλυση του Κυπριακού».

    Ανέφερε πως θεωρεί τιμή του να συμπεριλαμβάνεται ως ψηφίδα στο μωσαϊκό των δημοτών της Κερύνειας, και παραλαμβάνοντας το κλειδί της πόλης από τη Δήμαρχο Κερύνειας Μαρία Ιωάννου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε την ελπίδα να είναι μεταξύ εκείνων που θα σπεύσουν στην Κερύνεια όταν θα πέσουν τα τείχη, όπως ανέφερε. Είπε ακόμα πως στην Κύπρο καταπατούνται κατά τρόπο βάναυσο και προκλητικό τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε πως αποτελεί αισχύνη για τον πολιτισμένο κόσμο η ανοχή της κατάστασης αυτής. Πρόσθεσε πως ποτέ καταστάσεις όπως αυτές που επικρατούν στην Κύπρο δεν κράτησαν αιώνια και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στο άμεσο και προσεχές μέλλον θα καταρρεύσει το επαίσχυντο καθεστώς.

    «Είναι θέλημα θεού να επικρατεί δικαιοσύνη και για αυτό καθεστώτα που εδράζονται στο άδικο είναι θνησιγενή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Καταλήγοντας υπενθύμισε τη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη ότι όλοι τρώνε από εμάς, αλλά πάντα κάτι μένει και αναγεννάται ο Ελληνισμός, και πρόσθεσε πως «οι Ελληνες ποτέ δεν θα το βάλουμε κάτω» και ανέφερε πως ``πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι».

    Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου η Δήμαρχος Κερύνειας είπε ότι οι Κερυνειώτες σήμερα υποδέχθηκαν ένα πραγματικό αγωνιστή των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, προσθέτοντας πως οι δημότες της κατεχόμενης πόλης είναι γνώστες των άοκνων προσπαθειών που καταβάλλει ο Αρχιεπίσκοπος του μητροπολιτικού Ελληνισμού για τη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης στις εσχατιές του Ελληνισμού. Ανέφερε πως ο Δήμος Κερύνειας στεγάζεται παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να αποτελεί σύμβολο στον αντικατοχικό αγώνα και είπε πως η νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να επιβάλει στην Κύπρο δοτές λύσεις και ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η εδώ παρουσία του τονώνει το φρόνημα των Κερυνειωτών και υπογραμμίζει τη σημασία που ο Αρχιεπίσκοπος αποδίδει στην απελευθέρωση της Κερύνειας και τη δικαίωση του πολυβασανισμένου τόπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 May 2007 - 11:29:24 UTC