Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [03] ΟΛΙ ΡΕΝ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΔΕΑ
  • [04] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας δεν μπορούν να προβληθούν ως δικαιολογητικό της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό, που παραμένει άκαμπτη ανεξάρτητα από τα κατά καιρούς συμβαίνοντα στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «οι εξελίξεις που συντελούνται αυτές τις ημέρες, στα πολιτειακά και πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, είναι φυσικό να μην μας αφήνουν αδιάφορους, δεδομένου ότι αφορούν και επηρεάζουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού είναι γνωστό ότι στην Αγκυρα είναι που διαμορφώνεται η πολιτική και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για το Κυπριακό».

    Ασφαλώς, συνέχισε, «δεν επαφίεται σε μας να σχολιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικό της Τουρκίας».

    Ωστόσο, «αυτό που εμείς μπορούμε τώρα να πούμε είναι ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας δεν μπορούν να προβληθούν ως δικαιολογητικό της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό που παραμένει άκαμπτη ανεξάρτητα από τα κατά καιρούς συμβαίνοντα στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Τουρκίας».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``άσχετα από την τροπή των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, η δική μας πλευρά παραμένει έτοιμη να συνεργαστεί για την προώθηση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

    Σε ερώτηση αν προβλέπεται σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας, είπε πως δεν ήθελε να προβεί σε οποιεσδήποτε προβλέψεις.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Τις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο σε 60λεπτη συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Βουλή, στην οποία παρευρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος ΙΙ. Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τον οποίο συνόδευαν αρχιερείς από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και λαϊκοί αξιωματούχοι των δύο Αρχιεπισκοπών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χριστόφια για την εγκαρδιότητα που επικράτησε κατά τη συνάντηση , είπε ότι ο κ. Χριστόφιας ``μας ανέλυσε διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, του οποίου η λύση εξαρτάται εν πολλοίς και από την πολιτική κατάσταση η οποία επικρατεί στη γειτονική χώρα, την Τουρκία``.

    ``Η ανάλυση του ήταν πάρα πολύ σημαντική για μας και λεπτομερής και διαφώτισε πολλές πτυχές αυτής ακριβώς της θεωρήσεως του όλου προβλήματος``, είπε ο Προκαθήμενος της εκκλησίας της Ελλάδας. Ανέφερε επίσης ότι είχαν και μια ``πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον άνθρωπο των ημερών μας, για τις ανάγκες που έχει ο άνθρωπος και για την ανάγκη που υπάρχει και η εκκλησία αλλά και η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό του αγωνιζομένου, του εργαζομένου και γενικότερα του πάσχοντος ανθρώπου, ο οποίος έχει ανάγκη από τη βοήθεια και της πολιτείας και της εκκλησίας για να υπερκεράσει, να προσπεράσει τα πολλαπλά βιοποριστικά, βιοπαλεστικά και λοιπά πνευματικά προβλήματα, τα οποία τον απασχολούν``.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής ότι σε αυτό τον κοινωνικό τομέα οι εκκλησίες των δύο χωρών στέκονται στο πλευρό του λαού τους και ``προσπαθούν να ανακουφίζουν τον πόνο του σημερινού ανθρώπου, του αγωνιστού, του εργαζομένου με όλες τις δυνάμεις για να λύσει τα προβλήματα του``.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ``ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε ιστορική αναδρομή του κυπριακού προβλήματος και σε ενδελεχή ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις`` και αναφέρθηκε ``στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, περιλαμβανομένων των προσπαθειών σε κομματικό επίπεδο``. Επίσης, κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Τουρκία και πώς αυτές δύναται να επηρεάσουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο και των ευρύτερων διεθνών εξελίξεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, συζητήθηκαν επίσης κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό αλλά και το λαό της Ελλάδας και έγιναν αναφορές στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για την επίλυση τους, τόσο η θρησκευτική όσο και η πολιτική ηγεσία.

    [03] ΟΛΙ ΡΕΝ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΔΕΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται την οδύνη και τη θλίψη των οικογενειών των αγνοουμένων στην Κύπρο, ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), υπογραμμίζει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη για τη διακρίβωση της τύχης του μικρού Ελληνοκύπριου Χριστάκη Γεωργίου. Οπως επισημαίνει σε γραπτή απάντηση ο κ. Ρεν, η Επιτροπή συμμερίζεται την οδύνη και τη θλίψη όλων των οικογενειών στην Κύπρο που αγνοούν την τύχη ενός ή περισσοτέρων συγγενικών προσώπων τους που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στη δεκαετία του 60 και μέχρι το 1974. Εκτοτε αγνοούνται και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενώ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των συγγενών τους να πληροφορηθούν τι απέγιναν οι αγνοούμενοι, αναφέρει ο Φιλανδός Επίτροπος.

    Για την περίπτωση του Χριστάκη Γεωργίου, τονίζει ότι ασχολείται η ΔΕΑ που δημιουργήθηκε το 1981 με συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει αναλάβει τις έρευνες σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων. Σε ανακοίνωση Τύπου της 7ης Μαρτίου 2007 για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΔΕΑ επανέλαβε ότι θεωρεί υποχρέωσή της να ελέγχει και να διερευνά κάθε πληροφορία που ενδέχεται να προσθέσει νέα στοιχεία όσον αφορά την τύχη αγνοούμενων προσώπων, προσθέτει ο κ. Ρεν.

    Καταλήγοντας, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι η ΕΕ υποστηρίζει και οικονομικά τις προσπάθειες της ΔΕΑ, ενώ στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα 1,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για το έργο της εν λόγω Επιτροπής.

    [04] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Για τα οφέλη της Κύπρου από την συμμετοχή της στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Μαυρογιάννης στους ανταποκριτές των ΗΕ, υπό την ιδιότητα του μέλους της πενταμελούς επιτροπής (facilitators) που διόρισε προ τριμήνου η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Haya Rashed Al Khalifa για να διαβουλευθούν με τα κράτη μέλη και να προβούν σε εισηγήσεις για την συνολική μεταρρύθμιση του σώματος αυτού.

    Εκτός του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη συμμετείχαν επίσης οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Τυνησίας (Ali Hachani), της Κροατίας (κα Mirjana Mladineo), της Χιλής (Heraldo Munoz) και της Ολλανδίας (Frank Majoor).

    Ως γνωστό η ομάδα των πέντε facilitators μετά από διαβουλεύσεις τριών μηνών παρέδωσε στις 20 Απριλίου την έκθεση της με τα πορίσματα της στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης η οποία και θα την συζητήσει σε συνεδρία που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις των χωρών μελών του οργανισμού και κυρίως αυτών που διεκδικούν, ή κατέχουν θέση μονίμου μέλους στο Σ.Α.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 May 2007 - 19:29:16 UTC