Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Ισπανία, διά του Υπουργού Εξωτερικών της Μιγκουέλ Ανχελ Μορατίνος, δηλώνει την ετοιμότητά της να βοηθήσει τα Ηνωμένα Εθνη στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είτε από μόνη της είτε αξιοποιώντας τα κανάλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ισπανός ΥΠΕΞ, ενόψει της σημερινής του επίσκεψης στην Κύπρο, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία που πρέπει να δοθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καθώς και στη συμβολή των επαφών τόσο στο οικονομικό όσο και στο ανθρώπινο επίπεδο.

    Ο κ. Μορατίνος είπε πως Ισπανία και Κύπρος πολύ συχνά βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία στη Μεσόγειο.

    Για το εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ, σημείωσε πως η γερμανική προεδρία της ΕΕ εργάζεται επί μιας πρότασης που θα παρουσιάσει σύντομα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα νόμιμα συμφέροντα όλων των μερών θα διευθετηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως η ΕΕ έχει ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που κάνει η Αγκυρα προς την κατεύθυνση εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ έχει στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ανάγκη να ανταποκριθεί στα κριτήρια που θέτει η ενωμένη Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μορατίνος είπε πως οι δύο χώρες ασπάζονται τις ίδιες ιδέες για διεθνή ζητήματα και η ένταξη της Κύπρου έχει διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικονομικές και προσωπικές διασυνδέσεις ενώ στον πολιτικό τομέα έχει «ωφελέσει πολύ τις σχέσεις μας».

    «Εντός της ΕΕ οι χώρες μας πολύ συχνά έχουν τα ίδια συμφέροντα, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Μεσόγειο, την παράνομη μετανάστευση, κλπ», είπε, σημειώνοντας πως «αυτή η πολύ στενή σχέση θα καταστεί ακόμα πιο στενή στο μέλλον όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ευρωζώνη και την περιοχή του Σιένγκεν».

    Σε ερώτηση για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ισπανία στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα με την εμπειρία που είχε ως απεσταλμένος της ΕΕ για το Μεσανατολικό, είπε πως «η Ισπανία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη δουλειά που επιτελούν τα ΗΕ και είναι έτοιμη να βοηθήσει, από μόνη της και επίσης κινητοποιώντας τους μηχανισμούς της ΕΕ».

    Ανέφερε παράλληλα ότι η δική του εμπειρία στο Μεσανατολικό τον έχει διδάξει ότι σε επίπονες και υπομονετικές διαπραγματεύσεις, την ανάγκη να δίδεται προσοχή στη λεπτομέρεια και ακόμα πιο σημαντικό πώς οι ανθρώπινες επαφές και οικονομικές σχέσεις μπορούν να δημιουργήσουν πολύ καλύτερη δυναμική.

    «Επαναλαμβάνω ότι η κατεδάφιση του τοίχου στη Λήδρας ήταν ένα βήμα με μεγάλη συμβολική σημασία και ελπίζω να οδηγήσει σε ένα καλύτερο διαπραγματευτικό κλίμα και τελικά να τερματίσει τη διχοτόμηση της Λευκωσίας», τόνισε.

    Ο κ. Μορατίνος δήλωσε περήφανος για τη χώρα του που βοηθά οικονομικά την εργασία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενος, υπό την αιγίδα των ΗΕ, και πρόσθεσε «πιστεύω ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά που εκτιμάται από τις οικογένειες των θυμάτων».

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Μήνυμα συμπαράστασης εκ μέρους του ελλαδικού ελληνισμού μετέφερε στον κυπριακό λαό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ο οποίος έφτασε την Κυριακή το βράδυ στην Κύπρο για οκταήμερη επίσημη ειρηνική επίσκεψη.

    Εξέφρασε την ευχή «σύντομα η ελεύθερη να ενωθεί με την κατεχόμενη Κύπρο και οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί με ειρήνη, ομόνοια και κοινούς ορίζοντες για την εξασφάλιση της προόδου και της ευημερίας όλων των πολιτών της Δημοκρατίας».

    Υποδεχόμενος απόψε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του Μακαριοτάτου στο νησί «την αρχαία αυτή κοιτίδα του ελληνισμού και του χριστιανισμού», όπως είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 April 2007 - 9:29:15 UTC