Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Τζεφ Χουν εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις συνομιλίες που θα έχει στην Κύπρο με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα και που θα έχουν ως κεντρικό θέμα το Κυπριακό, θα μπορέσει να συμβάλει, έστω και σε μικρό βαθμό, στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι επιδίωξη πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη πρόοδος και πως απ αυτή εξαρτάται η πορεία των επιμέρους θεμάτων, όπως το ελεύθερο εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι, παρόλο που υπάρχουν νομικά εμπόδια, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν απευθείας πτήσεις επ άπειρον.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να ασχοληθεί σε λεπτομέρεια με αυτό το θέμα.

    Για την επέτειο των δημοψηφισμάτων, είπε ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία αλλά να κοιτάζουμε στο μέλλον παρά στο παρελθόν «προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να ζούμε μαζί σε συνθήκες ασφάλειας».

    Στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο κ. Χουν χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας στενές και είπε ότι πρώτο και κυριότερο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στη νήσο.

    «Θέλω», είπε, ``να συνεχίσουμε την αναζήτηση τρόπων για να σημειώσουμε πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που είναι σαφώς μακροπρόθεσμο και δύσκολο. Αναγνωρίζω ότι η λύση του αποτελεί βασικό μέρος της όλης κατάστασης που δημιουργείται στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της επιδίωξης της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει σε διαπιστώσεις για τους υπευθύνους του αδιεξόδου σε σχέση με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και να ασκήσει την επιρροή τη,ς ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εφαρμογής της, ο Βρετανός Υφυπουργός είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς εφαρμογή της Συμφωνίας. Δεν νομίζω ότι σ αυτό το στάδιο πρέπει να κατηγορούμε οποιαδήποτε πλευρά. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καλή θέληση και συνεργασία. Και ελπίζω ότι μπορώ να βοηθήσω σε μικρό βαθμό σ αυτό».

    Για το θέμα του εμπορίου μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ, ο κ. Χουν είπε ότι «η γενική προσπάθεια πρέπει να αποβλέπει στην επίτευξη προόδου σε όλο το φάσμα των προβλημάτων. Παίρνοντας ένα πρόβλημα ως απομονωμένο από τα άλλα, μπορεί να φαίνεται άδικο για την άλλη πλευρά. Πρέπει να επιτύχουμε ολοκληρωμένη πρόοδο. Κάθε πλευρά πρέπει να υποχωρήσει σε κάτι χάρη της γενικής προόδου».

    Σε ερώτηση για το θέμα των πτήσεων, απάντησε ότι με δική του συμβουλή απερρίφθη η πρόταση για τις απευθείας πτήσεις. «Δεχόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι δεν θα υπάρχουν απευθείας πτήσεις επ άπειρον. Αυτό είναι κάτι που θα μελετήσουμε στα πλαίσια της προόδου σε άλλα θέματα``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Το μόνο τραπέζι στο οποίο βρίσκεται το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού είναι το τραπέζι της νεκροψίας, για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι δυνατόν να επανέλθει ούτε ως έχει ούτε με επιφανειακά καρυκεύματα.

    Πρόσθεσε ότι η επιδίωξη τώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και ότι η καλύτερη δικαίωση για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Κύπρο γενικότερα είναι η εξεύρεση μιας ορθής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ``Συμπληρώνονται σήμερα τρία ακριβώς χρόνια από την ημέρα που η τεράστια πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μιαν επέτειο που προσφέρεται για εορτασμό, παρά το γεγονός ότι με το `όχι` που αντέταξε το 76% των Ε/Κ απετράπη μια ολέθρια για την Κύπρο εξέλιξη``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Στη Σλοβενία μεταβαίνει την Τετάρη για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Σλοβένου ομολόγου του Γιάνεζ Ντβόρνσεκ.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι η Γερμανία έχει διαβεβαιώσει την Κύπρο ότι τα κριτήρια για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωζώνη θα είναι οικονομικά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``υπήρξε σήμερα μία σχετική δήλωση του εδώ Πρέσβη της Γερμανίας, με την οποία σαφώς και κατηγορηματικώς διαβεβαιώνεται ότι τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη θα είναι αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, όπως ίσχυε και για όλες τις άλλες χώρες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 April 2007 - 15:29:11 UTC