Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΧΥΤΥ
  • [02] ΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
  • [04] ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΤΑΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΧΥΤΥ

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται αυτή την ώρα, μεταφέρεται το θέμα της ανέγερσης Υγειονομικού Χώρου Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), μετά τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην κοινότητα κατά την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του ΧΥΤΥ.

    Στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη με τον Κοινοτάρχη Λυμπιών Σοφοκλή Σάββα και αντιπροσωπείας της Ενωσης Κοινοτήτων, η τελευταία μετέφερε κάποιες σκέψεις και εισηγήσεις της Ενωσης για το θέμα.

    Τόσο ο κ. Συλικιώτης όσο και ο κ. Σάββα χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική και είπαν ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά δεν έσωσαν λεπτομέρειες για τις εισηγήσεις αυτές, προκειμένου να δοθεί χρόνος να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών και φορείς της κοινότητας.

    ``Αυτές τις σκέψεις και τις εισηγήσεις θα τις μεταφέρω στο Υπουργικό Συμβούλιο και βεβαίως και οι εκπρόσωποι του Κοινοτικού Συμβουλίου θα τις μεταφέρουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο και στους φορείς της κοινότητας``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    ``Εκείνο που πρέπει να σημειώσω είναι ότι ο διάλογος συνεχίζεται γύρω από τα θέματα που άπτονται της δημιουργίας του ΧΥΤΥ και βεβαίως θα συνεχιστεί και στο μέλλον για τα θέματα ανάπτυξης της Κοινότητας``, πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

    Ο κ. Σάββα δήλωσε ότι η κοινότητά του είναι ευχαριστημένη ``γιατί άμεσα ο κ. Υπουργός μας έχει δεχτεί μαζί με την Ενωση Κοινοτήτων``.

    ``Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, ο διάλογος θα συνεχιστεί γιατί», όπως είπε, ``πάντα όλα λύνονται με διάλογο``.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των σκέψεων που θα μεταφερθούν στο Υπουργικό, ο κ. Συλικιώτης επικαλέστηκε την ανάγκη να ενημερωθούν πρώτα οι εμπλεκόμενοι στο όλο θέμα.

    ``Αλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν, πάντοτε υπάρχουν εκείνες οι επιλογές που μπορούμε να ακολουθούμε μέσα από το διάλογο για να λύνονται τα προβλήματα και αυτό θα γίνει``, είπε και πρόσθεσε: ``Για να βρισκόμαστε εδώ και να συζητούμε μέσα σε αυτό το κλίμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά``.

    Σε ερώτηση, αν συνεχίζονται οι εργασίες για την ανέγερση του ΧΥΤΥ, ο κ. Συλικιώτης περιορίστηκε να αναφέρει ότι ``δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι χθεσινές αντιδράσεις των Λυμπιανών ήταν οι ενδεδειγμένες, ο Κοινοτάρχης Λυμπιών καταδίκασε τόσο τα επεισόδια όσο και τον ξυλοδαρμό της δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ Μαρίας Φιλή.

    «Δεν θέλουμε να ξαναδούμε κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον οποιοδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας`` είπε και αναφέρθηκε σε ``κάποιους θερμόαιμους`` που είχαν κάνει κάποια πράγματα που δεν είναι θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

    ``Θέλουμε``, συνέχισε, ``ο κόσμος να είναι μαζί μας για να επιλύουμε τα προβλήματα και όχι να είναι εναντίον μας», είπε και κατέληξε: ``Ολα τα έκτροπα που έχουν γίνει, όσα έχουν γίνει εκτός νόμου τα καταδικάζουμε``.

    [02] ΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός για θέματα Ευρώπης Τζεφ Χουν και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα συνεχίσουν κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Χουν στην Κύπρο τις συνομιλίες που άρχισαν στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, αναφέρει ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο.

    Στόχος των συνομιλιών, σημειώνει, είναι η βελτίωση της βρετανοκυπριακής διμερούς συνεργασίας ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χουν θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 25 Απριλίου, ύστερα από προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Λιλλήκας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι κύριοι Χουν και Λιλλήκας θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ

    Με τεχνάσματα και εκβιασμούς, το κατοχικό καθεστώς -όπως δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας- επιχειρεί με την εγκατάσταση Τούρκων εποίκων στην ευρύτερη περιοχή Μόρφου να επωφεληθεί πολιτικά και να υλοποιήσει κάποιες προβλέψεις του σχεδίου Ανάν, παρά το ότι το σχέδιο αυτό προέβλεπε επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες και στις περιουσίες τους.

    ``Είναι γεγονός``, είπε ο κ. Πίττας σε δηλώσεις του μετά το πέρας σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι δήμοι και την ανάγκη οικονομικής και άλλης βοήθειας από το κράτος, ότι, τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης προσπάθειας από το κατοχικό καθεστώς, να εποικίσει την ευρύτερη περιοχή Μόρφου και να παραχωρήσει αυτήν τη γη όχι μόνον σε Τουρκοκυπρίους αλλά και σε εποίκους``.

    ``Οι πληροφορίες μας αυτές``, είπε ο κ. Πίττας, ``δεν είναι μόνον μέσα από τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, αλλά και από επαφές που έχουμε με Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, που και αυτοί οι ίδιοι ανησυχούν για τον εποικισμό της Μόρφου από εποίκους``.

    [04] ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΤΑΣΗ

    Με στόχο να είναι έτοιμο το 2012, όταν η Κύπρος θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αρχίσει η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, η αρχιτεκτονική πρόταση του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κίκης Ν. Λαζαρίδης ανακοίνωσε ότι ο γνωστός βρετανικός αρχιτεκτονικός οίκος Hopkins Architects είναι ο νικητής του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος. Ο τοπικός συνεργάτης του νικητή είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Βάρδας και Πατσαλοσαβής.

    Ο νικητής επιλέγηκε ανάμεσα σε οκτώ διεθνείς αρχιτεκτονικούς οίκους, οι οποίοι είχαν επιλεγεί από την Κριτική Επιτροπή για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού και, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιδρύματος Πολιτισμού, είχαν ετοιμάσει ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες για το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 April 2007 - 13:29:26 UTC