Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η τουρκική πλευρά πράττει ό,τι μπορεί για να αναστρέψει την ημερήσια διάταξη και τη διαδικασία που καθορίστηκε στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    «Νομίζω ότι όλα είναι γνωστά. Κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστρέψουν και την ημερήσια διάταξη και τη διαδικασία που με καθαρότητα καθορίζεται στην επιστολή του κ. Γκαμπάρι. Ολες οι αναφορές που περιέχει η επιστολή του κ. Ταλάτ είναι αντίθετες και με το πνεύμα και με το γράμμα της επιστολής Γκαμπάρι, που καθορίζει με λεπτομέρεια και καθαρότητα τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Γκιουλ ότι ακόμη και αν η ΕΕ δεν εκπληρώσει την ``υπόσχεσή της`` προς το ψευδοκράτος για εμπόριο με τους Τ/Κ, η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό των Τ/Κ.

    «Αυτό, είναι αυτό που λέμε εμείς. Οτι δηλαδή, το απευθείας εμπόριο συνολικού ετήσιου ύψους 8 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να βελτιώσει ούτε την οικονομική κατάσταση, ούτε να βοηθήσει στην γενική οικονομική θέση των Τ/Κ», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Όπως είπε «είναι φανερό ότι διεκδικούν το εμπόριο των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν είναι υπό τον έλεγχό της, καθαρά για πολιτικούς λόγους. Αυτό είναι εκείνο που είπε και ο κ. Γκιουλ, αλλά το είπε πιο διπλωματικά».

    Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του ανοίγματος της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι «τουλάχιστον αντινομία» να ισχυρίζεται ο κ. Ταλάτ ότι η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων ή έστω Τ/Κ αστυνομικών, που είναι υπό τις διαταγές του Τούρκου στρατηγού των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελεί απειλή κατά της ασφάλειας.

    Επεσήμανε ότι «απειλή κατά της ασφάλειας είναι η παρουσία τους όχι η απομάκρυνσή τους».

    Διευκρίνισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει θέσει ούτε νέες προϋποθέσεις, ούτε νέους λόγους για το άνοιγμα της διόδου και συνεχίζει να υποστηρίζει το άνοιγμα, όχι μόνο της διόδου της Λήδρας, αλλά και των άλλων σημείων που έχει προτείνει από το 2005.

    «Ζητούμε το αυτονόητο, να καθοριστεί ποιό είναι το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Είναι υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή όπως απαιτούν οι Τ/Κ να είναι υπό τον δικό τους έλεγχο; Και εάν βέβαια είναι υπό το καθεστώς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως πρέπει να είναι όλη η νεκρή ζώνη, τότε δεν έχουν ούτε θέση, ούτε δικαίωμα, ούτε λόγο ούτε τα τουρκικά στρατεύματα, ούτε η τ/κ αστυνομία», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 April 2007 - 17:29:15 UTC