Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
  • [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το κλίμα των επαφών του στη Μόσχα και ιδιαιτέρως κατά τις διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σε συνάντηση που είχε με Ρώσους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ.

    Ενόψει της ενημέρωσης προς εκπροσώπους ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα, επανέλαβε τη χαρά της κυπριακής κυβέρνησης, «εάν συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αρκετές εταιρείες έχουν ήδη προμηθευτεί τις έως τώρα μελέτες για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ίδιο θα συμβεί και από τις ρωσικές εταιρείες.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα πλείστα διεθνή προβλήματα «Ρωσία και Κύπρος έχουν συγγενικές θέσεις, που βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου», και δήλωσε ότι η Ρωσία παραδοσιακά υποστηρίζει τον αγώνα των Κυπρίων για επανένωση του νησιού.

    Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στο Κυπριακό, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ενισχυθεί, καθώς «χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορεί να επιλυθεί σχεδόν κανένα διεθνές πρόβλημα».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αναλυτικά σε πολυάριθμες ερωτήσεις, εξηγώντας τις κυπριακές θέσεις τόσο για την ουσία του Κυπριακού, όσο και για ποικίλα περιφερειακά προβλήματα, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρωσικό κοινό και χαρακτήρισε «όχι ιδιαίτερα θετικές τις πρόσφατες εξελίξεις», μετά την επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία ουσιαστικά «ναρκοθετεί την προσπάθεια της 8ης Ιουλίου».

    Ο κ. Λιλλήκας απέδωσε στις παρεμβάσεις και τις πιέσεις της Αγκυρας τις υπαναχωρήσεις της τ/κ ηγεσίας, την οποία χαρακτήρισε «πολύ ευάλωτη και εξαρτημένη από την Τουρκία».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Λυπηρή εξέλιξη χαρακτήρισε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου τη στάση του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί σε σχέση με κοινά σχέδια που αφορούν τη Λευκωσία.

    Ο ούτω καλούμενος δήμαρχος δήλωσε πως, μετά την απόφαση της κ. Μαύρου να μην παραστεί στην 4η Διεθνή Συνάντηση Δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη, επειδή προσκλήθηκε ως δήμαρχος του «ε/κ δημαρχείου», δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε υλοποίηση κοινών σχεδίων, όπως οι εγκαταστάσεις λυμάτων στη Μια Μηλιά, και πως σύντομα θα κλείσει τη βάνα που μεταφέρει τα λύματα από την ε/κ πλευρά.

    Η κ. Μαύρου προέβη σε δηλώσεις αφού έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Λευκωσίας και το θέμα της διάνοιξης της διόδου στην οδό Λήδρας.

    [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σειρά προτάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, διατυπώθηκαν στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου της εν λόγω Επιτροπής, Ευρωβουλευτή Νίκου Σιφουνάκη.

    Η ιδέα για την πραγματοποίηση της δημόσιας ακρόασης προήλθε έπειτα από επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2006 κατά την οποία τα μέλη της επιτροπής, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές, ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Στόχος της δημόσιας ακρόασης ήταν να καταδείξει την εγκατάλειψη, καταστροφή και λεηλασία των ιστορικών μνημείων της κατεχομένης Κύπρου και αφετέρου να αναζητήσει λύσεις για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μέσω της κοινής προσπάθειας των δύο κοινοτήτων.

    [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Με χαιρετιστήρια ομιλία του σε ενημερωτική σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα στη Μόσχα.

    Καλωσορίζοντας στην κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα εκπροσώπους πέραν των 25 ρωσικών εταιρειών ενέργειας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σκέπτεται πως η ώρα έχει φθάσει για την Κύπρο να εισέλθει στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μια δραστηριότητα στην οποία γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί επί μερικές δεκαετίες».

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε αναλυτικά στις έρευνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με εταιρείες της Γαλλίας και της Νορβηγίας και τα ενθαρρυντικά τους αποτελέσματα και ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «προσφέρει 11 τμήματα διερεύνησης στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες», καλώντας ιδιαίτερα τις φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω εταιρειών τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 April 2007 - 17:29:15 UTC