Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ Τ/Κ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Τ/Κ
  • [04] ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ Τ/Κ

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει τα σχόλια τόσο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα μέτρα που εισηγείται για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως τα μέτρα αυτά, όπως και τα ήδη ισχύοντα, αλλά και τα οποιαδήποτε άλλα στο μέλλον στοχεύουν στην προώθηση της οικονομικής ενοποίησης μέσω της οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ.

    «Στόχος βέβαια της τουρκικής πλευράς είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Τα περί απομόνωσης των Τ/Κ είναι απλώς ένας μονότονος τουρκικός αμανές, που υποβαθμίζεται σταδιακά η ακροαματικότητά του», ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «υπάρχει ενδεχόμενο να υποβληθούν και νέα μέτρα για τους Τ/Κ στο μέλλον».

    Κληθείς να πει ποια είναι νέα μέτρα που έχουν υποβληθεί, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί δημοσίως με τα νέα αυτά μέτρα.

    «Εν αναμονή των σχολίων ή και οποιωνδήποτε άλλων παρατηρήσεων εκ μέρους της προεδρίας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστεύουμε ότι δεν είναι σκόπιμη η δημοσιοποίηση αυτών των νέων μέτρων που έχουμε εισηγηθεί», πρόσθεσε.

    Είπε πως και οι Τ/Κ θα τα μάθουν αφού τα δει πρώτα η ΕΕ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι δυνατόν κάποια από τα μέτρα που έχουμε εισηγηθεί να τα εφαρμόσουμε και μονομερώς.

    Από εκεί και πέρα επαφίεται στην ίδια την τ/κ πλευρά η αποδοχή αυτών των μέτρων, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία εισηγηθήκαμε στο παρελθόν έχουν γίνει αποδεκτά εκ μέρους των Τ/Κ και πως «εάν το ζητούμενο είναι η οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αποδοχής αυτών των μέτρων».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι η δική μας πλευρά συνεχώς δίνει και δεν παίρνει ποτέ, για ασυναρτησία λόγων και έργων της κυβέρνησης η οποία κατάφερε να μας βαρεθούν στην ΕΕ και ότι με την όλη στρατηγική μετατρέψαμε το θύτη σε θύμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως «αυτές είναι κάποιες εκτιμήσεις, οφείλω να πω μόνιμες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν επαληθεύονται από την πραγματικότητα».

    Πρόσθεσε πως «συνήθως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Και όταν η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία η αντιπολίτευση σπεύδει να επικρίνει την κυβέρνηση είτε ότι άργησε, είτε ότι δεν αρκεί αυτή η πρωτοβουλία, είτε ότι δεν είναι προγραμματισμένη είτε ότι είναι αποσπασματική».

    «Η κυβέρνηση προωθεί τώρα κάποια νέα μέτρα για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ. Η αντιπολίτευση από τη μια τα κρίνει ως θετική ενέργεια και από την άλλη προκρίνει ότι ίσως να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί δυνατόν να συμβάλουν σε αδιαφορία των Τ/Κ για λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει λογική σύνδεση και συνέπεια σε αυτά που λεει η αντιπολίτευση", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εάν η οικονομική ανέχεια των Τ/Κ είναι κίνητρο στο να θέλουν λύση, συνέχισε ο κ. Πασιαρδής, τότε το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί για την οικονομική ενίσχυσή τους.

    "Αυτό εισηγείται η αντιπολίτευση;" διερωτήθηκε, και πρόσθεσε "εάν αυτό έστω και έμμεσα εισηγείται, εμείς διαφωνούμε, γιατί πιστεύουμε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες από μέρους μας προωθείται η επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων και διευκολύνεται η προσπάθεια για οικονομική ενοποίηση».

    Κατέληξε λέγοντας πως την ίδια ώρα εργαζόμαστε για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου με στόχο την προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε έγγραφο με τις παρατηρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυτό που εμείς πιστεύουμε και λέμε είναι ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, όσο και η σχετική επιστολή Γκαμπάρι, είναι αρκετά σαφής ώστε να μην χρειάζεται επαναξιολόγηση του περιεχομένου τους, το οποίο άλλωστε έχουν αποδεχθεί και οι δυο πλευρές».

    «Το μόνο που χρειάζεται είναι η αμοιβαία καλή θέληση για να προωθηθεί στην πράξη η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Πασιαρδής.

    Επεσήμανε πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, η τ/κ πλευρά πρόκειται να αποστείλει σήμερα στα ΗΕ έγγραφο με τις παρατηρήσεις της για τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Τ/Κ

    Η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι προσεκτική στο θέμα του κανονισμού για το εμπόριο με τις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και σέβεται το κράτος-μέλος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στην προώθησή του εάν δεν συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «μέχρι τώρα τουλάχιστον η γερμανική προεδρία είναι προσεκτική», προσθέτοντας πως «εάν δεν ήταν προσεκτική θα μπορούσε να ταυτιστεί με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να προωθήσει τον κανονισμό».

    [04] ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους.

    Της υπογραφής του Πρωτοκόλλου είχε προηγηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών καθώς και ειδική συνεδρία αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων, με τους δύο Υπουργούς, στις οποίες συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων και της συνεργασίας σε θέματα υγείας.

    Στο Πρωτόκολλο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χαραλάμπους, περιλαμβάνονται πρόνοιες για ενιαία στρατηγική των δύο χωρών σε θέματα υγείας, αδελφοποίηση νοσοκομείων Ελλάδας και Κύπρου (Αττικό Νοσοκομείο με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Νοσοκομείο Ηρακλείου με το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού), συνέδρια από κοινού, ειδική συνεργασία για μεσογειακή αναιμία και γρίπη των πτηνών και κοινές δράσεις για ευπαθείς ομάδες του λαού.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση στον Κύπριο ομόλογο του για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αρχές Ιουνίου και ότι για το σκοπό αυτό θα υπάρξει σύσκεψη τεχνοκρατών των δύο Υπουργείων κατά τις προσεχείς εβδομάδες για ετοιμασία της αντζέντας της επίσκεψης αυτής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 April 2007 - 15:29:21 UTC