Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει «σοφότερες σκέψεις» για το θέμα της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει το αναγκαίο πρώτο βήμα για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «θλιβερή εξέλιξη» τη ματαίωση της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ.

    «Τουλάχιστον αυτή τη φορά είναι σαφές από πού προκύπτουν οι δυσκολίες», επεσήμανε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διεργασία που άρχισε εδώ και αρκετό καιρό» και εξέφρασε την ελπίδα «σοφότερες σκέψεις να επικρατήσουν και να γίνει το αναγκαίο πρώτο βήμα της έναρξης των συνομιλιών».

    Πιστεύω, συνέχισε, «ότι και αυτή η θλιβερή εξέλιξη όπως και προηγούμενες, αποδεικνύουν πόσο σωστή είναι η στάση μας, ότι δηλαδή αν πρόκειται να ευδοκιμήσουν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες, χρειάζεται η προετοιμασία την οποία έχουν εισηγηθεί και υποστηρίζουν θερμά τα Ηνωμένα Εθνη όπως και εμείς».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ίδιος έχει δώσει ορισμένες ευκαιρίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όσες χρειαστούν. Δεν είναι θέμα πόσες φορές θέλουμε να υποβάλουμε διαζευκτικές προτάσεις. Είναι θέμα πόσα περιθώρια υπάρχουν» είπε, και πρόσθεσε πως «τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί».

    Υπέδειξε πως «οποιαδήποτε άλλη διαδικαστική πρόταση από μέρους μας, ουσιαστικά στοχεύει είτε στην ουδετεροποίηση είτε στην ακύρωση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία, μια καλή διαδικασία για να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες».

    «Οχι απλώς να γίνουν συνομιλίες για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αδιεξόδου, αλλά να γίνουν συνομιλίες που θα δώσουν την ευκαιρία ανταλλαγής διαζευκτικών λύσεων, ανταλλαγής απόψεων, επινόησης λύσεων τόσο στα ουσιώδη θέματα για τη λύση του Κυπριακού, στις ομάδες εργασίας, όσο και στα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, που είναι θέματα που θα εξεταστούν στις τεχνικές επιτροπές», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για το θέμα του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι σ αυτό το στάδιο το ζήτημα «εξετάζεται στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και τεχνοκρατών».

    Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι κάθε νέος Γενικός Γραμματέας «ασφαλώς περιοδικά θα δει όλους τους αρχηγούς κρατών ή όσους μπορεί».

    «Εμείς είμαστε μια από τις χώρες που στην απαντητική επιστολή που γράψαμε μετά την επίσημη επικοινωνία που είχαμε για την εκλογή του, εκφράσαμε την επιθυμία όποτε είναι εύκαιρο και πρόσφορο και για τον ίδιο και για την Κυπριακή Δημοκρατία να έχουμε συνάντηση. Υπολογίζω ότι περί το Σεπτέμβριο θα γίνει αυτή η συνάντηση», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται σε ``διγλωσσία`` του Προέδρου, ότι δηλαδή άλλα λέγει στην Κύπρο και άλλα στις Βρυξέλλες.

    «Οτι λεω εδώ, λεω και στις Βρυξέλλες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η διατύπωση της αλήθειας και της πραγματικότητας».

    Κληθείς να αναφέρει πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά «όταν έρθει η ώρα».

    Σε ερώτηση πότε αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντά του ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Συμεωνίδης ύστερα από την περιπέτεια της υγείας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο Υπουργός «εκπληρώνει τα καθήκοντά του είτε με παραμονή κάποιου χρόνου στο Υπουργείο, είτε σε συνεργασία με τους συνεργάτες του στο σπίτι του».

    Πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από την πορεία της υγείας του» πότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο Υπουργός Αμυνας και εξέφρασε την ευχή «να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του ώστε να μην αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες στην εκπλήρωση των καθηκόντων του».

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς. Συζήτησαν επίσης τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το θέμα των Σκοπίων και ενεργειακά ζητήματα.

    Διπλωματική πηγή, που κλήθηκε να προβεί σε μία εκτίμηση για τις συνομιλίες της κ. Μπακογιάννη στη διάρκεια της διήμερης παρουσίας της στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ``η αμερικανική πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται τώρα με μεγαλύτερη ευαισθησία το Κυπριακό, απ ότι μετά το δημοψήφισμα. Αναφορικά με το Κυπριακό, η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ελληνίδα υπουργός το συζήτησε αναλυτικά με τον κ. Μπερνς, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να προχωρήσει στο γκρέμισμα του τοίχου στο τέρμα της οδού Λήδρας είναι δείγμα της σοβαρότητας με την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανάληψη του διαλόγου.

    Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που αποτελεί το σωστό πλαίσιο για να ξαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, όπως σημείωσε η ίδια πηγή. «Εκεί να στηριχθούν οι όποιες πρωτοβουλίες, κι όχι σε επινόηση νέων διαδικασιών», συμπλήρωσε.

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο κάθε ασθενής να μπορεί να έχει το υψηλότερο επίπεδο ιατρικής φροντίδας στη χώρα που κατοικεί, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας Μάρκος Κυπριανού, μετά το πέρας της εναρκτήριας τελετής του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις προς το σκοπό αυτό. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο, που στοχεύει να φέρει κοντά τους αγοραστές των υπηρεσιών υγείας με τους προμηθευτές των υπηρεσιών, λαμβάνουν μέρος 300 και πλέον σύνεδροι από 55 χώρες.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε πως αποτελεί μια πραγματικότητα πλέον η μετακίνηση ασθενών σε άλλες χώρες για εξασφάλιση ιατρικών υπηρεσιών και ιατρικής φροντίδας και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται «λόγω χαμηλότερου κόστους ή καλύτερης ποιότητας ή γιατί κάποιες συγκεκριμένες εγχειρήσεις ή άλλες ιατρικές υπηρεσίες δεν προσφέρονται στη χώρα του ασθενή ή ακόμη γιατί θέλει ο ασθενής να το συνδυάσει με διακοπές και διασκέδαση». «Η Κύπρος μπορεί να καλύψει πιστεύω όλες αυτές τις απαιτήσεις και νομίζω είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη αυτής της μορφής ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο για να καλύπτουν τόσο τους Κύπριους υπηκόους αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες», συμπλήρωσε ο Μάρκος Κυπριανού.

    Σε χαιρετισμό του εξάλλου στο Συνέδριο, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «η Κύπρος συνδυάζει ένα αριθμό βασικών χαρακτηριστικών ως προορισμός τουρισμού για σκοπούς υγείας και έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένα τέτοιο κέντρο στο μέλλον». «Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για σκοπούς υγείας στην Κύπρο, η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την ανάπτυξη αυτού του τομέα στους στρατηγικούς της στόχους», είπε ο κ. Μιχαηλίδης και τόνισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προσφέρει κάθε βοήθεια που απαιτείται για την πρόοδο αυτού του σημαντικού τομέα.

    Το Συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος επεσήμανε πως οι προοπτικές για προώθηση του Τουρισμού Υγείας στην Κύπρο είναι πολύ καλές λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι των άλλων χωρών, όπως το χαμηλό κόστος και το ψηλό επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών, το κλίμα της και τις σύγχρονες υποδομές στον τουρισμό και την υγεία». «Η προώθηση του τουρισμού στην Κύπρο θα δώσει την ευκαιρία για αξιοποίηση των πλεοναζόντων πόρων στον τομέα της υγείας και επιπλέον θα βοηθήσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εισοδημάτων από τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για πιο στενή συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα υγείας», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 March 2007 - 14:29:15 UTC