Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ξεφύγει από τις σαφείς πρόνοιες της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και πρόσθεσε πως εάν πράγματι οι Τουρκοκύπριοι βιάζονταν για λύση του Κυπριακού θα έπρεπε να είχαν ανταποκριθεί στις εισηγήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση για άμεση έναρξη των τεχνικών επιτροπών.

    Σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ, είπε πως οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα και καταβάλλεται προσπάθεια από την κυπριακή πλευρά να δώσει τη δική της ερμηνεία στην απόφαση της 26ης Απριλίου του 2004.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, κλήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη της εργασίας των τεχνικών επιτροπών με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

    «Αν είχαν τόση βιασύνη, θα μπορούσαν να είχαν ανταποκριθεί σε δύο προηγούμενες εισηγήσεις που είχαμε κάνει για την άμεση έναρξη των επιτροπών σε εφαρμογή της 8ης Ιουλίου», τόνισε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε πως «αντί τούτου η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ξεφύγει από τις σαφείς πρόνοιες της 8ης Ιουλίου. Εχουμε υποβάλει πρόταση την περασμένη Παρασκευή και αναμένουμε την απάντηση της Τουρκικής πλευράς» είπε.

    Αναφορικά με το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων περιοχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες με τη γερμανική προεδρία» της ΕΕ για το θέμα του εμπορίου της Ενωσης με τους Τ/Κ.

    Οι συνομιλίες αυτές, συνέχισε, «διεξάγονται σε καλό κλίμα και προσπαθούμε να δώσουμε τη δική μας ερμηνεία, που είναι η σωστή κατά τη γνώμη μας, της απόφασης της 26ης Απριλίου του 2004».

    Ανέφερε ακόμα ότι η γερμανική προεδρία ζητά όπως όλες οι διαβουλεύσεις για το θέμα παραμείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να έχουν αποτέλεσμα «και αυτό το τηρούμε εμείς».

    Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε πως κύριο θέμα συζήτησης είναι το θέμα της ενέργειας σε όλες τις πτυχές της και η επίδραση στο κλίμα και το περιβάλλον από τις εκπομπές αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εργοστασίων.

    Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως εδώ και δύο μήνες οι διάφορες ομάδες εργασίας της ΕΕ έχουν προετοιμάσει τη σύσκεψη.

    «Υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις και διαφωνίες μεταξύ των μελών και ελπίζουμε όλοι ότι θα είναι δυνατή η έγκριση μιας γενικής πολιτικής που θα καθορίζει τα πλαίσια για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Η υπόθεση του αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου, όπως τεκμηριώνεται σήμερα, τυγχάνει υπεύθυνης αντιμετώπισης από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παράλληλα ο κ. Πασιαρδής διαβεβαίωσε ότι ``από πλευράς δική μας, για τη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση αλλά και γενικότερα για το θέμα των αγνοουμένων, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων``.

    Μιλώντας, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι ``όλες οι λεπτομέρειες και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν πρόσφατα για τη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση θα διαβιβαστούν από τη ΔΕΑ στην τ/κ πλευρά, η οποία και ευθύνεται να διερεύνηση το θέμα και να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση``, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με την Επιτροπή, ``η τ/κ πλευρά δικαιούται να έχει πρόσβαση στην ίδια την Τουρκία`` για να διερευνήσει το θέμα.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η ειδική περίπτωση του αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου επανέρχεται για ακόμη μια φορά με αποδεικτικά στοιχεία ότι ο μικρός τότε αγνοούμενος μεταφέρθηκε στην Τουρκία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 10:29:12 UTC