Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΤΕΛΕΤΗ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
  • [03] ΣτΕ - ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
  • [04] ΣτΕ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

  • [01] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΤΕΛΕΤΗ

    Αρχισε την Πέμπτη επίσημα η διαδικασία που θα οδηγήσει στην έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τελετή του πρώτου γύρου αδειοδοτήσεων που αφορά την υποβολή αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης πετρελαίου, στην παρουσία του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Φάχμι, ξένων Πρεσβευτών, ξένων εμπειρογνωμόνων, κρατικών αξιωματούχων, αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και άλλων ενδιαφερομένων.

    Από σήμερα και για πέντε μήνες, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για το θέμα και, αφού τις αξιολογήσουν, περί τα μέσα Ιουλίου θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για περαιτέρω έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή στα 11 από τα 13 τεμάχια που έχουν διαχωριστεί στην οικονομική ζώνη της Κύπρου.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Η ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια που πρόσφερε η Κύπρος κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο υπολογίζεται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Η διαχείριση της κρίσης στο Λίβανο». Ο κ. Ζήνων, σε ομιλία του κατά την έναρξη του σεμιναρίου, είπε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε ανταλλάγματα για τη βοήθεια που πρόσφερε γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα.

    Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο κυπριακός λαός χωρίς τη βοήθεια και τον εθελοντισμό του οποίου δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτή η παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο. Ο κ. Ζήνων είπε ότι 60 συνολικά χιλιάδες υπήκοοι από 114 χώρες φιλοξενήθηκαν και έλαβαν βοήθεια από την Κύπρο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο. Από αυτούς οι 25 χιλιάδες ήταν από χώρες μέλη της ΕΕ, οι 24 χιλιάδες ήταν Αμερικανοί και Αυστραλοί ενώ 8 περίπου χιλιάδες ήταν οι Λιβανέζοι και 1700 οι Ινδοί υπήκοοι.

    Ο κ. Ζήνων είπε ότι η Κύπρος κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο βοήθησε μέσω των υπηρεσιών της, προσφέροντας στέγη και καταφύγιο, τροφή, διακίνηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ξένους υπηκόους από το Λίβανο. «Ο κυπριακός λαός έχοντας υποφέρει από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός μεγάλου μέρους της χώρας, έδειξε κατανόηση και ευαισθησία κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο», είπε ο κ. Ζήνων.

    Ανέφερε επίσης ότι η σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο αναδείχθηκε μέσα από την κρίση στο Λίβανο και από τον Ιούλιο του 2006 και την έναρξη του πολέμου όλες οι υπηρεσίες της Κύπρου ήταν διαθέσιμες στη διεθνή κοινότητα για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από το Λίβανο. Ο κ. Ζήνων είπε ότι η Κύρος αποτέλεσε τη βάση από την οποία η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια διοχετευόταν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από εκπροσώπους κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο.

    [03] ΣτΕ - ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Εκκληση στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως επικυρώσουν τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ, απηύθυνε η Αναπληρωτής ΓΓ του ΣτΕ Μαούντ ντε Μπόερ-Μπουκίτσιο από το βήμα του διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΣτΕ για την προώθηση της Σύμβασης κατά της Εμπορίας Προσώπων.

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε στο σεμινάριο, η Κύπρος, η οποία διά του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου υπέγραψε τη Σύμβαση του ΣτΕ, αναμένεται μέσα στο 2007 να καταστεί η πέμπτη χώρα που επικυρώνει τη Σύμβαση. Για να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση πρέπει να επικυρωθεί από δέκα χώρες.

    Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση του θέματος με επίκεντρο τα αίτια του προβλήματος και υπογράμμισε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει ``όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, προστασίας και δίωξης, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό``.

    [04] ΣτΕ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) αναμένει ``καθαρές ενδείξεις`` από την τουρκική κυβέρνηση για το πώς θα εκπληρώσει το αίτημα της Τιτίνας Λοϊζίδου για πρόσβαση και απόλαυση της περιουσίας της στα κατεχόμενα, όπως αυτό αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τόνισε η Αναπληρωτής ΓΓ του ΣτΕ, Μάουντ ντε Μπόερ-Μπουκίτσιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για το σεμινάριο για την προώθηση της Σύμβασης κατά της Εμπορίας Προσώπων, η κ. Μπουκίτσιο ανέφερε ότι πριν δύο ημέρες η εξ Υπουργών Επιτροπή του ΣτΕ συζήτησε τόσο την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου όσο και την εφαρμογή της απόφασης στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας και αποφασίσθηκε όπως η Επιτροπή επανέλθει στο θέμα σε κατοπινό στάδιο.

    Σε ερώτηση για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Κύπρο, η κ. Μπουκίτσιο αναφέρθηκε στα ``σημαντικά ζητήματα`` που, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν από το ΕΔΑΔ όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων λόγω της τουρκικής εισβολής και ειδικότερα, στο δικαίωμα στην περιουσία, το ``δύσκολο``, όπως χαρακτήρισε, ζήτημα των αγνοουμένων, αλλά και θέματα που αφορούν το δικαίωμα στη θρησκεία και το δικαίωμα στη μόρφωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 February 2007 - 20:29:12 UTC