Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
  • [03] ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι εάν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των Τ/Κ συνοδεύονται από ουσιαστικές κινήσεις που θα επιτρέψουν το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, τότε θα είναι ευπρόσδεκτα, και εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θα έχουν αποτέλεσμα.

    Οσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον κανονισμό, και πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις της είναι έτοιμη για συζήτηση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη και είχε διαδοχικές εθιμοτυπικές συναντήσεις τη νέα Υπατη Αρμοστή της Ινδίας Lavania Prasad και το νέο Πρεσβευτή του Ισραήλ Avraham Haddad.

    Μιλώντας μετά τις συναντήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με τον Ελληνα Πρεσβευτή προέβησαν σε μιαν ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και συζήτησαν το θέμα της οδού Λήδρας, την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.

    Σε παρατήρηση ότι εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν και άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα από την τουρκική πλευρά, πέρα της γέφυρας στην οδό Λήδρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``εάν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θα συνοδεύονται από ουσιαστικές κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε το οδόφραγμα της Λήδρας, θα είναι ευπρόσδεκτα``.

    ``Εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία και από δικής μας πλευράς έχουμε ζητήσει και αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη να πάρουν πρωτοβουλίες, να μας καλέσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα και τα εμπόδια που παρακωλύουν το άνοιγμα του οδοφράγματος. Ελπίζω ότι οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες που κάνει ο κ. Μόλερ θα έχουν αποτέλεσμα``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``υπάρχουν δύο πτυχές`` όσον αφορά τον διάλογο, σημειώνοντας ότι ``υπάρχουν πτυχές που θα συζητηθούν μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων και υπάρχουν και οι πτυχές που αφορούν την ασφάλεια, τις στρατιωτικές πτυχές, οι οποίες συζητούνται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε χωριστές συναντήσεις που έχουν με την κυπριακή κυβέρνηση και τον τουρκικό στρατό``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει απαισιόδοξος με τις εξελίξεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει ακούσει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για να μπορέσει να τις σχολιάσει.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ``εκείνο που παραμένει το θέμα ουσίας είναι κάποιος να τοποθετηθεί εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάθος στις τοποθετήσεις της``.

    ``Υπάρχει κανένας που διαφωνεί ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας; Υπάρχει κανένας που διαφωνεί στο ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα ούτως ώστε να μην έχουμε οποιοδήποτε ατύχημα σε παιδιά ή σε οποιονδήποτε θα διέρχεται από το οδόφραγμα από τα παγιδευμένα και ναρκοθετημένα κτίρια που θα γειτονεύουν με το πέρασμα της οδού Λήδρας; Εάν κάποιος διαφωνεί με αυτά, να το πει``, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη σχετικά με συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``όταν ηγέρθη για πρώτη φορά αυτό το ζήτημα από τον κ. Αναστασιάδη, σε μιαν τοποθέτηση μου είχα πει ότι μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγούσε στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας γιατί αντί να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία που ακολουθήθηκε για το οδόφραγμα του Αστρομερίτη και για άλλα οδοφράγματα, όπου τα θέματα που αφορούν τον τουρκικό στρατό και τα θέματα ασφάλειας συζητούντο από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον τουρκικό στρατό και από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την κυπριακή κυβέρνηση, θα συζητούσαμε αυτά τα θέματα που είναι ευθύνες της Τουρκίας με τους Τ/Κ και θα αποενοχοποιούσαμε την Τουρκία``.

    ``Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, μετά τις τότε διαπιστώσεις μας για τους κινδύνους αυτής της προσέγγισης, οι Τ/Κ φαίνεται ότι τώρα αυτό που απαιτούν είναι να συζητήσουν τα θέματα των στρατευμάτων και τα θέματα ασφάλειας μαζί τους. Νομίζω ότι από μόνη της η απαίτηση των Τ/Κ πρέπει να προβληματίσει κάποιους στη δική μας την πλευρά``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση στο μήνυμα που στάλθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών για διάλογο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``ακόμα δεν έχουμε οποιανδήποτε θετική, δυστυχώς, απάντηση``.

    ``Γνωρίζουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και ο κ. Μόλερ διεξάγουν επαφές και συζητούν τα θέματα αυτά με τους Τ/Κ. Περιμένουμε από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες θετικές ενδείξεις, τουλάχιστον``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``εμείς ζητήσαμε και με επιστολή μας και με επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη να μας καλέσουν σε διάλογο και αναμένω ότι θα το πράξουν τα Ηνωμένα Εθνη``.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι έχει τεθεί το θέμα της επέκτασης της νεκρής ζώνης, η παραβίαση της νεκρής ζώνης από τους Τούρκους και ``βεβαίως εκείνο που απαιτούμε είναι το σεβασμό της νομιμότητας και την αποκατάσταση της νομιμότητας``.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά το απευθείας εμπόριο και την ``απομόνωση`` των Τ/Κ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών αυτή την εβδομάδα``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κανένας δεν είπε ότι πριν τις 22 Ιανουαρίου θα υπήρχε κατάληξη στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, προσθέτοντας ότι ``τον Δεκέμβρη συμφωνήσαμε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα εκδοθεί ως συμπέρασμα στις 22 Ιανουαρίου``.

    ``Το κείμενο αυτό λέει ότι θα συνεχιστούν χωρίς κωλυσιεργία το ταχύτερο οι προσπάθειες και οι εργασίες για την ψήφιση του κανονισμού για το εμπόριο των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν είναι κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας``, επεσήμανε.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι νωρίς να πει εάν είναι ή όχι, σημειώνοντας ότι ``υπάρχει όλη η καλή διάθεση από μέρους μας, έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον κανονισμό, πιθανόν και τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, και πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας μεταβαίνει εντός των ημερών στο Λίβανο για υπογραφή συμφωνίας για καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

    ``Ναι οι πληροφορίες μου είναι ότι ναι``, απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης ερωτηθείς αν εντός των ημερών ο κ. Λιλλήκας μεταβαίνει στο Λίβανο για την υπογραφή συμφωνίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο σεμιναρίου με τίτλο ``Η Ενεργειακή Πρόκληση στον 21ο αιώνα``, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου θα πρέπει να καθοριστεί με το σύνολο των γειτονικών χωρών.

    [03] ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σε σχέση με την δημόσια πρόταση του ομίλου για συγχώνευση με τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας του ελληνικού και κυπριακού χώρου και την 24η μεγαλύτερη τράπεζα του ευρωπαϊκού χώρου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση της Μαρφίν δεν έγινε για ``λόγους αμύνης`` από την πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της Μαρφίν, αλλά ήταν μέρος μια στρατηγικής των συγχωνεύσεων και έκανε έκκληση στις διοικήσεις των Τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς να αντικρίσουν φιλικά την πρόταση συνεργασίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 January 2007 - 16:29:17 UTC