Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΗΔΡΑΣ

    Εάν ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Ταλάτ έχει τέτοια δύναμη ώστε να μπορεί να επιβάλλεται στο τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο τότε θα μπορεί να αποφασίσει μόνος του και την επιστροφή των Βαρωσίων. Η ισχύς του δεν μπορεί να εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στην κατεδάφιση μιας γέφυρας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως «απλώς απομακρύνθηκαν τα σκαλιά της γέφυρας, υπό την επίβλεψη του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο οποίος ασφαλώς δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή».

    Ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε πως το θέμα δεν ήταν και δεν είναι η κατεδάφιση της γέφυρας. Το θέμα ήταν και είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας και η διάνοιξη της οδού Λήδρας δεν επιτυγχάνεται με την κατεδάφιση της γέφυρας μόνο.

    Ανέφερε πως «οι κύριες και ουσιαστικές πτυχές του θέματος, όπως είναι η στρατιωτική απαγκίστρωση και η αποναρκοθέτηση της περιοχής, δεν αντιμετωπίστηκαν και δεν επιλύθηκαν ακόμη».

    Αυτές ακριβώς τις πτυχές, τις βασικές και σημαντικές, στοχεύουν να επιλύσουν οι προτάσεις που υποβάλαμε στα τέλη του 2005. Αυτές τις λογικές προτάσεις θα πρέπει να συζητήσει με την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ η τουρκική πλευρά, εάν και εφόσον βέβαια το ενδιαφέρον της είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας κι όχι η δημιουργία εντυπώσεων, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι η άλλη πλευρά δεν έχουν πάρει τις προτάσεις της δικής μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως και προφορικά και γραπτώς εμείς έχουμε καλέσει τα ΗΕ να ξεκινήσουν ένα διάλογο και με τις δυο πλευρές σχετικά με τις προτάσεις μας.

    Αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει ήδη αρχίσει σχετικές διαβουλεύσεις με τις στρατιωτικές κατοχικές αρχές, επεσήμανε.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε χθες επιστολή στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ για αυτό το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως «έχουμε απευθυνθεί και προφορικώς και γραπτώς προς την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ για διάλογο με τις δυο πλευρές πάνω στις προτάσεις που υποβάλαμε για το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «οι συνομιλίες δεν διεξάγονται απευθείας μεταξύ των δυο πλευρών. Τις συνομιλίες τις διεξάγει με τις δυο πλευρές η ειρηνευτική δύναμη. Μιλώ για τη συζήτηση θεμάτων στρατιωτικής φύσης. Και όταν η ειρηνευτική δύναμη διαβουλεύεται με την άλλη πλευρά για τέτοιου είδους θέματα, στρατιωτικής φύσης, είναι με τον τουρκικό κατοχικό στρατό που συζητεί και όχι με την τ/κ ηγεσία», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 January 2007 - 14:29:11 UTC