Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Την ευχή όπως το 2007 ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη ειρήνη και δικαίωση, να οδηγήσει στην επανένωση του λαού και του τόπου και να σημάνει την αφετηρία μιας νέας πορείας και την ανατολή ενός καλύτερου μέλλοντος, που το αξίζει και το δικαιούται η πατρίδα και όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού επαναλαμβάνει τη προσήλωσή του στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι ο διάλογος για λύση αφορά τις δύο κοινότητες της Κύπρου, μια λύση, η οποία ``δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία ούτε με τη δημιουργία εκβιαστικών και πιεστικών διλημμάτων``.

    Τονίζει, ωστόσο, ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία υπαγορεύει απαράδεκτους όρους και παράλογες αξιώσεις. ``Κανένας διάλογος δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν η ΄Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καρποφορία του``, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καλεί όσους ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού ``να στραφούν στην Αγκυρα και από την Αγκυρα να απαιτήσουν``.

    Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χρόνο που σε λίγες ώρες έρχεται, συμπληρώνονται τριαντατρία χρόνια τραγωδίας, δοκιμασίας και αγωνίας του τόπου. ``Τριαντατρία χρόνια είναι, ήδη, πάρα πολλά. Εστω και αν σε όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μιας λύσης, η λύση δεν μπορεί να θεωρείται ανεκπλήρωτο όνειρο και ανέφικτη πραγματικότητα``, συμπληρώνει.

    ``Σίγουρα, (η λύση) δεν μπορεί να αναμένεται ως άνωθεν δωρεά ή ως έξωθεν επιβαλλόμενη``, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίζει: ``Μπορούμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να πετύχουμε τη λύση. Μόνοι και απερίσπαστοι από έξωθεν κρατικές επεμβάσεις, μπορούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη του διαχωρισμού και να στερεώσουμε την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο, στην κοινή πατρίδα μας, που είναι τόσο μεγάλη για να μας χωρεί όλους και τόσο μικρή που να μην αντέχει τη διαίρεση``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο διάλογος για λύση αφορά τις δυό κοινότητες της Κύπρου. ``Ομως, το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καρποφορία του``, τονίζει, διότι ``καμιά προσπάθεια δεν πρόκειται να επιτύχει, εάν η Αγκυρα συνεχίζει να υπαγορεύει όρους απαράδεκτους και αξιώσεις παράλογες``.

    ``Από την Αγκυρα εξαρτάται, τώρα, η προώθηση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία η δική μας πλευρά παραμένει δεσμευμένη και συνεπής. Και όσοι, για τους δικούς τους έστω λόγους, ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, στην Αγκυρα πρέπει να στραφούν και από την Αγκυρα οφείλουν να απαιτήσουν``, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρει, οι οποιεσδήποτε απόπειρες για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τα μονότονα συνθήματα για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, δεν υποβοηθούν τη λύση του Κυπριακού και δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της κυπριακής τραγωδίας.

    ``Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία ούτε με την δημιουργία εκβιαστικών και πιεστικών διλημμάτων. Μονάχα με ειλικρινή διάλογο μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Τη διεξαγωγή ενός τέτοιου διαλόγου οφείλουν όλοι να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν``, προσθέτει και τονίζει: ``Αν μερικοί επιλέγουν να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν μια αποσχιστική οντότητα, πιστεύοντας ότι με την προώθηση της πολιτικής αναβάθμισής της, προδιαγράφουν και την τελική λύση του Κυπριακού, τους διαβεβαιώνω ότι διαπράττουν μέγιστο σφάλμα, που είναι χειρότερο της αδικίας``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει ``τις ειλικρινείς, σταθερές και αμετακίνητες θέσεις μας``, σημειώνοντας ότι ``παραμένουμε δεσμευμένοι στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Αναζητούμε αυτή τη λύση μέσω ενός ειρηνικού διαλόγου, στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε συνάρτηση με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πιο ενεργό ρόλο και λόγο της Ενωσης για τη μορφή της λύσης`` προσθέτει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ``δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι εμείς δεν θέλουμε λύση``, διότι, όπως προσθέτει ``όλη η πολιτική μας και όλες οι ενέργειες μας, σε αυτό κατατείνουν``.

    ``Πριν από όλους και πάνω από όλους, εμείς θέλουμε λύση, το συντομότερο δυνατό. Γιατί, μόνο εμείς εισπράττουμε τις αρνητικές συνέπειες της μη λύσης. Η μόνη ουσιαστική διαφορά μας με αυτούς που προφασίζονται ότι θέλουν λύση περισσότερο από εμάς, είναι ότι εμείς θέλουμε μια λύση ορθή, λειτουργική και βιώσιμη που να οδηγεί σε πραγματική επανένωση της πατρίδας μας, του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των Θεσμών και όχι μια οποιαδήποτε διευθέτηση, που φαινομενικά, μεν, θα «κλείνει» το κυπριακό, ενώ στην ουσία θα το αναπαράγει, θυματοποιώντας ξανά τον κυπριακό λαό στο σύνολο του``, τονίζει.

    Υποδεικνύει ακόμη ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας, είναι η ομοψυχία και η ενότητα του λαού μας, γύρω από κοινά αποδεκτούς στόχους και διεκδικήσεις. ``Όταν μιλώ για ομοψυχία και ενότητα, δεν εννοώ εγκατάλειψη των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός ούτε υπονοώ παθητική έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής. Εννοώ υπέρβαση των οποιωνδήποτε κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και γενική συστράτευση για το ξεπέρασμα των ελάχιστων που μας χωρίζουν και για την προώθηση των πολλών που μας ενώνουν``, διευκρινίζει.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθύνεται στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, διαβεβαιώνοντάς τους ``για την αγάπη και για την έγνοια όλων μας`` και εκφράζοντας από τα βάθη της καρδιάς του την εκπλήρωση των πόθων και των προσδοκιών τους.

    ``Την ίδια αγάπη και την ίδια έγνοια εκφράζω και προς τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας. Σε αυτούς τους νέους, εμπιστεύεται η Κύπρος μας τη φρούρηση της ακεραιότητάς της και την υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Σε αυτούς στρέφεται, πιο έντονα τώρα, και με πολλή στοργή, η σκέψη όλων μας``, προσθέτει.

    Απευθύνεται σε όλους εκείνους, που το καθήκον τους κρατεί μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, για να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, από τη θέση τους σε ουσιώδεις υπηρεσίες. ``Τους συγχαίρω και τους εύχομαι κάθε καλό``, προσθέτει.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται και στους Τουρκοκύπριους, στέλλοντας μήνυμα ειλικρινούς φιλίας. ``Εμείς κατανοούμε τις δυσκολίες, τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους``, αναφέρει, καλώντας τους ``να κατανοήσουν και εκείνοι τις δικές μας δυσκολίες, έγνοιες και ανησυχίες``.

    ``Μέσα από την αλληλοκατανόηση``, συνεχίζει, ``μπορούμε και πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεργασίας και της από κοινού οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος, βασισμένου στην κοινή ευημερία και πρόοδο. Μονάχα σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο, για όλους και για πάντα``.

    ``Γι΄ αυτό το καλύτερο αύριο μοχθούμε και αγωνιζόμαστε. Με πίστη και αισιοδοξία. Με λογισμό και με όραμα``, προσθέτει.

    Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εύχεται καλό νέο έτος για όλους. ``Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να φέρει χαρά και ευτυχία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Σε όλους αυτούς ανήκει η Κύπρος. Για όλους αυτούς αξίζει μια ευτυχισμένη Κύπρος``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 31 December 2006 - 20:29:18 UTC