Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος σε 24 ώρες να κατεδαφίσει τον τοίχο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας με παράλληλη κατεδάφιση της γέφυρας από την τουρκική πλευρά και επανέλαβε τις θέσεις του αναφορικά με το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, όπως αυτές υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κατεδάφιση της γέφυρας που κατασκευάστηκε στην οδό Λήδρας από το κατοχικό καθεστώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «άμα κατεδαφιστεί η γέφυρα, φύγουν τα στρατεύματα για να μην μπορούν να επηρεάζουν τη διακίνηση των πολιτών και φύγουν τα σύμβολα που καθιστούν τη διάβαση τελωνειακό σταθμό, εμείς σε 24ωρες μπορούμε να κατεδαφίσουμε τον τοίχο από την πλευρά μας».

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου οι φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας έψαλλαν τα κάλαντα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Κυβερντητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή για το θέμα, σημείωσε παράλληλα ότι ``πρέπει να ισχυροποιηθούν τα χτίσματα στις δύο πλευρές γιατί μερικά είναι ετοιμόρροπα``.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατό να διακινούνται έποικοι μέσω της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως και το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας, όπως και οι άλλες διαβάσεις από και προς τα κατεχόμενα, θα ελέγχεται.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου, υπέγραψαν στο Υπουργείο Παιδείας Συμπληρωματικό Μνημόνιο Εκπαιδευτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2006 2010.

    Κατά την υπογραφή του Μνημονίου ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαν. Ανέφερε ότι ``συμφωνήθηκε το Συμπληρωματικό Μνημόνιο σχετικά με τη Συνεργασία των δύο Υπουργείων και προχωρούμε τώρα στην εφαρμογή του``.

    Από την πλευρά της, η κ. Γιαννάκου ευχαριστώντας τον κ. Γεωργιάδη είπε πως το Συμπληρωματικό Μνημόνιο «έχει συμβολική αξία και αφορά σε πρόσθετες υποτροφίες, οι οποίες θα χορηγούνται 55 από την ελληνική πλευρά και 11 από την κυπριακή πλευρά``.

    Ανέφερε ότι η έννοια των υποτροφιών και της αριστείας έχει έναν ισχυρότατο συμβολισμό και περιλαμβάνεται ως στοιχείο σε όλες πλέον τις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

    Η κληρολαϊκή συνέλευση που συνήλθε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ψήφισε παμψηφεί τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο ως τον νέο Μητροπολίτη Πάφου.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ελεγκτικού Γραφείου της Αρχιεπισκοπής Γιάννο Χαριλάου, 19 οφικιάλιοι και 50 γενικοί αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεώργιου.

    Μετά την συνέλευση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` , οι συνοδικοί, οι γενικοί εκλέκτορες και οι οφικιάλιοι υπό τον χαρμόσυνο ήχο καμπάνων εισήλθαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη όπου υπεγράφη στην Αγία Τράπεζα η πράξη της εκλογής από την Ιερά Σύνοδο. Η ενθρόνιση του θα γίνει το Σάββατο το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στις 14 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 35 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Εκτοτε, Κύπρος και Κίνα πορεύτηκαν σε μία σχέση που διέπεται από το τρίπτυχο ``σεβασμός, κατανόηση και φιλία``, όπως τονίζει στο ΚΥΠΕ ο Κινέζος Πρεσβευτής στη Λευκωσία Ζιάο Γιάλι.

    Ο Κινέζος διπλωμάτης χαρακτηρίζει την Κύπρο «πολύ καλό εταίρο, φίλο και σύμμαχο στην ΕΕ`` και διαβεβαιώνει για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του σε μια λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στις αρχές των ΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ υποδεικνύει πως η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Δηλώνει επίσης ξεκάθαρα ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι έτοιμη να προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για κάθε πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

    ``Υπάρχει παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αλληλοσεβασμός λόγω της ιστορίας, της παράδοσης, αλλά και των πικρών εμπειριών που είχαν οι δύο λαοί μας στη διαδρομή της σύγχρονης ιστορίας τους ``, επισημαίνει ο κ. Γιάλι σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Αυτές οι ``πικρές εμπειρίες``, όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Γιάλι, εντοπίζονται κυρίως στη σύγχρονη ιστορία των δύο χωρών, στην οποία παρουσιάζονται παραπλήσια προβλήματα,, αλλά με διαφορετικές πηγές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 December 2006 - 20:29:21 UTC