Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η απόφαση της Λευκωσίας κατά πόσον θα φέρει αντίρρηση στο άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για πολιτικούς λόγους, θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τη στάση της Αγκυρας μέχρι τότε καθώς και από τις συνθήκες που θα επικρατούν.

    Είπε ακόμα πως δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος του 2006, ώστε να ανοίξει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία.

    «Η απόφασή μας αν θα αποφασίσουμε να μπλοκάρομε ένα κεφάλαιο, για πολιτικούς, όχι για τεχνικούς λόγους, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν, από τη στάση της Τουρκίας μέχρι τότε, τη μορφή του κεφαλαίου και τον τρόπο που υποβάλλεται», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα 7 κεφάλαια που ήδη έχει μπλοκάρει η Κύπρος είναι όπως όλα τα υπόλοιπα, αλλά η διαφορά είναι ότι τα 7 είχαν τύχει πλήρους τεχνικής επεξεργασίας.

    Εξηγώντας τη διαδικασία για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου διαπραγμάτευσης, είπε πως εξετάζεται ένα κεφάλαιο και όλες οι χώρες μέλη εξετάζουν τη νομοθεσία της Τουρκίας, σε σύγκριση με το υπάρχον ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τίθενται ερωτήματα ή ενστάσεις από τα κράτη μέλη.

    Αφού ολοκληρωθεί αυτή η εργασία (η οποία έχει ολοκληρωθεί για τα 7 κεφάλαια που μπλόκαρε η Κύπρος), η Επιτροπή σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ αποφασίζει να στείλουν επιστολή στην υποψήφια για ένταξη χώρα, ζητώντας τις διαπραγματευτικές της θέσεις σε αυτά τα ερωτήματα, και αφού παραλάβουν τις απαντήσεις, ξανασυνέρχεται η ομάδα εργασίας για να καθορίσει τη δική της διαπραγματευτική θέση και τότε ανοίγει το κεφάλαιο για διαπραγμάτευση, είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι όλα τα κεφάλαια ανοίγουν με ομοφωνία επί διακυβερνητικού επιπέδου και κάθε κεφάλαιο θα εξετάζεται τόσο όσον αφορά τα τεχνικά σημεία, τα λεγόμενα benchmarks, όσο και σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

    «Το δικαίωμα του κάθε κράτους μέρους να αρνείται το άνοιγμα ενός κεφαλαίου παραμένει», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ότι δεν παρέχεται αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος του χρόνου για το άνοιγμα κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας πως την προσεχή Τετάρτη συνέρχεται η ΚΟΡΕΠΕΡ, παραμένει το δικαίωμα σε κάθε χώρα νομικά και τυπικά να μπλοκάρει όποιο κεφάλαιο θέλει, ενώ παράλληλα «από πολιτικής πλευράς δεν είναι νοητό να λέγει κάποιος ότι μπλοκάρονται τα 8 κεφάλαια αλλά δεν ανοίγει κανένα», όπως είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν τέθηκε θέμα ανοίγματος των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που υιοθετήθηκαν ομόφωνα την περασμένη Δευτέρα και αφορούν την Τουρκία.

    Ανέφερε ακόμα πως κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε αναφορά στην Τουρκία 5 φορές υπό την έννοια ότι το θέμα της διεύρυνσης αντιμετωπίζει τρία προβλήματα, ένα εξ αυτών είναι η Τουρκία.

    «Με αυτή την έννοια αναφέρθηκε 4-5 φορές η λέξη Τουρκία», πρόσθεσε.

    Είπε ακόμα πως δεν έγινε καμία αναφορά σε ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως το θέμα της μετανάστευσης έτυχε ενδελεχούς συζήτησης και ο ίδιος επεσήμανε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης μέσω των κατεχομένων, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί και η μετανάστευση από την Ανατολή, όχι μόνον από την Αφρική.

    Είπε ότι όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος οι λόγοι που οδηγούν στη μετανάστευση και αποφασίστηκε η σύσταση 4 περιφερειακών γραφείων της ΕΕ για τη μετανάστευση, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει.

    Η συζήτηση κατά το δείπνο εργασίας αναλώθηκε στο θέμα της διεύρυνσης και η κοινή διαπίστωση των ηγετών ήταν ότι η περαιτέρω διεύρυνση αποτελεί στόχο της ΕΕ. Συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η διεύρυνση να κρίνεται όχι μόνο με το κατά πόσο οι αιτήτριες χώρες πληρούν τα κριτήρια που τίθενται αλλά κατά πόσον και η ΕΕ μπορεί να ενσωματώσει τις χώρες αυτές.

    Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ παρουσίασε τις προτεραιότητές της και τη διαδικασία και τους στόχους που θα επιδιώξει για να επιτύχει αναζωπύρωση των συζητήσεων για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν τέθηκε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο για την περαιτέρω διεύρυνση, αφού η άποψη που επικράτησε ήταν ότι δεν πρέπει να τεθούν χρονικά όρια που είναι αντιπαραγωγικά αλλά και δεν θα πρέπει να διαιωνιστεί η διαδικασία σε μεγάλο χρόνο.

    Συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, είπε πως εμπίπτει στην τακτική επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και σημείωσε πως ήταν φυσικό να συναντηθούν.

    [02] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται σήμερα το απόγευμα να υιοθετήσει ομόφωνα ψήφισμα για την Κύπρο, με το οποίο θα ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες την παρουσία στη νήσο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και κατέληξαν στο τελικό κείμενο, το οποίο, όπως ανέφεραν διπλωματικές, ικανοποιεί σχεδόν τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, αφού έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις, αφαιρέθηκαν τα σημεία που δεν έβρισκαν σύμφωνη την πλευρά μας.

    Οι διαφωνίες αφορούσαν αφενός την υιοθέτηση από το ΣΑ της Εκθεσης του Γενικού Γραμματέα και αφετέρου με τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού έργου των τεχνικών επιτροπών.

    Το σχέδιο ψηφίσματος που θα εγκριθεί σήμερα το απόγευμα, αναφέρει τα εξής:

    Το προσχέδιο του ψηφίσματος καλωσορίζει την Εκθεση του Γενικού Γραμματέα της 1ης Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2006.

    Σημειώνει την εκτίμηση του κ. Ανάν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη νήσο συνεχίζουν να παραμένουν γενικά σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη, και καλωσορίζει τη μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές.

    Προτρέπει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιανδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και, υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία ότι έχουν προκύψει διαφωνίες γύρω από τις δραστηριότητες πολιτών στην ουδέτερη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων της καλλιέργειας αγρών και ανοικοδόμησης και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, το σεβασμό της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να καταλήξουν σε συμφωνημένη προσέγγιση γύρω από τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη, στη βάση του βοηθητικού μνημονίου των Ηνωμένων Εθνών του 1989.

    Εκφράζοντας έντονη εκτίμηση στο έργο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα κ. Γκαμπάρι για την επιτυχία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και καλωσορίζει τις αρχές και αποφάσεις που εμπεριέχονται, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι μία συνολική συμφωνία βασισμένη σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, είναι και επιθυμητή και δυνατή και ότι θα πρέπει να μην καθυστερήσει άλλο, αλλά, σημειώνοντας με λύπη την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα, ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών έχει μέχρι τώρα αποτρέψει την εφαρμογή οποιωνδήποτε εξ αυτών των αποφάσεων, υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου άνευ περαιτέρω καθυστερήσεως και εκφράζει την ελπίδα ότι η πρόσφατη θετική αντίδραση των ηγετών και των δύο κοινοτήτων στις εισηγήσεις του ΓΓ θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής φάσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική και διαρκή διευθέτηση.

    Καλωσορίζει τη συνέχιση της διαδικασίας αποναρκοθέτησης, εκφράζοντας έντονη υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επέκταση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων, στο υπόλοιπο της νεκρής ζώνης και καλωσορίζει την προοπτική να ανακηρυχθεί απαλλαγμένη από νάρκες εντός δύο ετών.

    Επαναλαμβάνει την πρόσκληση στα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα, και καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) από τον Αύγουστο του 2004, και την πρόοδο που έχει από τότε σημειωθεί, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους.

    Επίσης, καλωσορίζει τις συνεχιζόμενες διαβάσεις Ελληνοκυπρίων στο βορρά και Τουρκοκυπρίων στο νότο, που λαμβάνουν χώρα ειρηνικά και ενθαρρύνει στο να υπάρξει σύντομα πρόοδος σε άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα περισσότερων σημείων διάβασης, συμπεριλαμβανομένης της Οδού Λήδρας.

    Εκφράζει ανησυχία, ως προς το θέμα αυτό, ότι οι ευκαιρίες για εποικοδομητική δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το μέλλον της νήσου, εντός και μεταξύ των κοινοτήτων, έχουν λιγοστέψει και ότι η ατμόσφαιρα είναι αποτρεπτική, ιδίως για προσπάθειες για υπόθαλψη δικοινοτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν σε όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην προώθηση συνδιαλλαγής και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να διευκολυνθεί η συνολική διευθέτηση.

    Επισημαίνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο να βοηθήσουν τα μέρη να φέρουν τη σύγκρουση στην Κύπρο και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση.

    Επαναβεβαιώνει τη σημασία να συνεχίσει ο Γενικός Γραμματέας να κρατά τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιθεώρηση, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και να επανέλθει στο Συμβούλιο με εισηγήσεις που είναι αναγκαίες για περαιτέρω μεταβολές στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο επίπεδο της δύναμης και στο νόημα της επιχείρησης, όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Επίσης, καλωσορίζει όλες τις προσπάθειες για προώθηση δικοινοτικών επαφών και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των οργανωμένων από τα Ηνωμένα Εθνη, και προτρέπει τις δύο πλευρές να προωθούν περαιτέρω δικοινοτικές επαφές και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε εμπόδια για παρόμοιες επαφές.

    Απηχεί την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα αιτήματά του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

    Καλωσορίζει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ευαισθητοποιήσουν το ειρηνευτικό προσωπικό για την πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Το Συμβούλιο καλωσορίζει τις παρατηρήσεις της Εκθεσης του ΓΓ για την πρόοδο μετά τον Ιούνιο και ειδικά τις εξελίξεις από 8ης Ιουλίου και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσωπικές του προσπάθειες τα τελευταία 10 χρόνια και των συνεργατών του, που στόχευαν στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

    Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251/1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, και εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη, και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο μέχρι την 15η Ιουνίου 2007.

    Καλεί την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

    Εκφράζει πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών και ενθαρρύνει ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις, όπως περιγράφεται στην επιστολή του Βοηθού ΓΓ κ. Γκαμπάρι, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, και καλεί σε σύντομη ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής φάσης, ώστε να αρχίσει ολοκληρωμένη διαδικασία καλών υπηρεσιών, το συντομότερο δυνατό.

    Ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Ιουνίου 2007.

    Χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για εφαρμογή της πολιτικής του Γενικού Γραμματέα για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της συμμορφώνεται με τον κώδικα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, κάνει έκκληση στο Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και καλεί τις χώρες που συνεισφέρουν με στρατεύματα να προβούν στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ενημερωτικής εκπαίδευσης πριν την αποστολή τους, και να λάβουν πειθαρχικές και άλλες ενέργειες για να διασφαλίσουν πλήρη ανάληψη ευθυνών σε περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς του προσωπικού τους.

    Τέλος, αποφασίζει να συνεχίσει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 December 2006 - 10:29:20 UTC