Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΖΑΧΑΡΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις λογικές θέσεις της επειδή η Τουρκία είναι ανυποχώρητη στις παράλογες αξιώσεις της, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορεί οποιανδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ για οποιανδήποτε εισήγηση για λήψη μέτρων εναντίον της, αφού είναι η ίδια η Αγκυρα που προκαλεί τη λήψη τέτοιων μέτρων με την επιμονή της να μην συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και να μην υλοποιεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, σημειώνοντας ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την ίδια.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο Γερμανός αξιωματούχος είχε πει ότι ``υπάρχουν αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ που θα επιθυμούσαν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ``.

    ``Εάν πράγματι πιστεύεται ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που οχυρώνονται πίσω από την αρνητική στάση της Αγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία για να προτείνουν διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, τότε αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να αφαιρέσει κάθε δικαιολογητικό υποβολής μιας τέτοιας πρόθεσης``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``σε τελευταία ανάλυση η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορεί οποιανδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ για οποιανδήποτε εισήγηση για λήψη μέτρων εναντίον της, αφού είναι η ίδια η Αγκυρα που προκαλεί τη λήψη τέτοιων μέτρων με την επιμονή της να μην συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και να μην υλοποιεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της``.

    Ο κ. Πασιαρδής σημείωσε ότι ``δεν μπορεί και δεν δικαιούται η Τουρκία να ενοχοποιεί άλλους όταν η ενοχή βαραίνει αποκλειστικά την ίδια``.

    Σε ερώτηση όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``είναι γνωστή η θέση της Αμερικής για μια ομαλή και απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας``.

    ``Η διασφάλιση, όμως, μιας τέτοιας πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Ασφαλώς δεν μπορεί να είναι ομαλή και απρόσκοπτη αυτή η πορεία εάν η Τουρκία συνεχίσει να περιφρονεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της και σίγουρα δεν μπορεί να ενθαρρύνεται να επιμένει σε αυτή την προκλητική άρνησή της``, επεσήμανε ο κ. Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις λογικές θέσεις της επειδή η Τουρκία είναι ανυποχώρητη στις παράλογες αξιώσεις της``.

    ``Εμείς δεν ζητήσαμε να πάρουμε, επομένως γιατί να δώσουμε;`` διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΖΑΧΑΡΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σε 19.991.489 ευρώ ανέρχεται το οριστικό ύψος των τελών που καλείται να επιστρέψει η Κύπρος στην ΕΕ, εξαιτίας της δημιουργίας πλεονασματικών αποθεμάτων ζάχαρης πριν από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν η Κύπρος και άλλα 4 από τα νέα κράτη μέλη. Το ύψος των τελών έχει ως εξής: Εσθονία 45.686.268 ευρώ, Κύπρος 19.991.489 ευρώ, Λετονία 4.418.577 ευρώ, Μάλτα 1.224.774 ευρώ, Σλοβακία 4.209.786 ευρώ.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, επειδή τα ποσά αυτά θεωρούνται ίδιοι πόροι του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα επιτραπεί στα θιγόμενα κράτη μέλη να παρακρατήσουν ποσοστό 25% του ποσού των τελών. Οι πληρωμές πρέπει να διενεργηθούν σε τέσσερις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα είναι πληρωτέα με την κοινοποίηση της απόφασης στα κράτη μέλη, και οι υπόλοιπες στις 15 Οκτωβρίου 2007, 2008 και 2009.Για την Κύπρο αν αφαιρεθεί το 25% (5 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να επιστραφούν περίπου 15 εκατ. ευρώ σε 4 ισόποσες δόσεις.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ευχήθηκε να επέλθει η ενότητα στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία της Κύπρου.

    ``Ευχόμαστε να επέλθει η ενότητα στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία. Να ζήσει χρόνια πολλά για να τιμάει το λαό του με την εμπιστοσύνη από το λαό να ανταποδίδεται στον ίδιο``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομου Β`.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 November 2006 - 14:29:50 UTC