Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΣΤΟΧΟΙ
  • [02] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β` - ΣΤΟΧΟΙ

    Στους κυριότερους στόχους που έθεσε ως νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρθηκε σήμερα στον ενθρονιστήριο του λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β.

    Πρώτιστο μέλημά του, είπε, είναι το πνευματικό έργο μέσω του οποίου θα μπορέσει η εκκλησία να μιλήσει στο σύγχρονο κόσμο με κατανοητή γλώσσα εκφράζοντας τα διαχρονικά μηνύματα του Ευαγγελίου.

    Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, θα γίνουν βήματα που θα αποβλέπουν τόσο στη βασική μόρφωση όσο και στη συνεχή επιμόρφωση των κληρικών καθώς και στην αναθεώρηση και βελτίωση του τρόπου προσφοράς της εκκλησιαστικής κατήχησης και την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων των νέων.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ομάδες για μελέτη των θεμάτων αυτών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων θα συσταθούν σύντομα.

    Οσον αφορά στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, είπε ότι χωρίς η περιουσία να είναι το κύριο μέλημα, εντούτοις αποτελεί τον κύριο μοχλό, με τον οποίο θα κινηθεί τόσο η πνευματική όσο και οποιαδήποτε άλλη εργασία στην Εκκλησία.

    «Για αυτό και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Δεν δικαιούται κανένας να εκμεταλλεύεται προς ίδιο όφελος ή να οικειοποιείται ή να υπεξαιρεί την εκκλησιαστική περιουσία», τόνισε.

    Εκανε επίσης αναφορά στην κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και είπε ότι όσες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, σύντομα θα διαλευκανθούν πλήρως για να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

    Ανέφερε ότι συστάθηκε ήδη επιτροπή, η οποία μελετά τους όρους των κληροδοτημάτων ώστε τα έσοδα από αυτά να διατίθενται για τους σκοπούς για τους οποίους αυτά έχουν συσταθεί.

    Προτίθεμαι, πρόσθεσε, να διερευνώ με τη σύμφωνο γνώμη και τη βοήθεια των αδελφών ιεραρχών, την Ιερά Σύνοδο ώστε να γίνει πλήρης Σύνοδος, Σύνοδος Αυτοκέφαλου Εκκλησίας, λέγοντας ότι η αναγκαιότητα αυτή δεν είναι μόνο πρακτική αλλά και θεολογική.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου, θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως μετά την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη.

    Οπως είπε, το μήνυμα της εκκλησίας δεν εξαντλείται σε θεωρίες και ευχολόγια, αλλά είναι τρόπος ζωής.

    «Και αυτός ο τρόπος ζωής όχι μόνο δεν προάγεται αλλά αντίθετα καταλύεται με τη χρήση των σύγχρονων μέσων που περιορίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων στην αναστροφή με τις μηχανές και τα άψυχα».

    Αναφερόμενος στην παιδεία, σημείωσε ότι είναι ουσιωδέστατο στοιχείο της ζωής και επιβίωσης ενός λαού και σημείωσε ότι δεν μπορεί η παιδεία να υποβαθμίζει την ταυτότητα του μέγιστου τμήματος του κυπριακού λαού που είναι ελληνική.

    Εξήγησε ότι η καλλιέργεια, της οικείας ταυτότητας, δεν σημαίνει εθνικισμό, ούτε και εθνικό ναρκισσισμό, αλλά καλλιέργεια των αξιών της παράδοσης και στέρεη γνώση της ιστορίας.

    Ο νέος προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου εξέφρασε ανησυχία για τις φωνές που ακούγονται σχετικά με την απεξάρτηση από το ελληνικό εκπαιδευτικό πρότυπο και την Ελλάδα και είπε ότι έχει υποβληθεί ήδη ολοκληρωμένη εισήγηση για την προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    «Επαναφέρω το αίτημά μας προς την κυβέρνηση για εκπροσώπηση της Ελλάδας στις επιτροπές που λαμβάνονται αποφάσεις για την παιδεία και όπου άλλοι φορείς συμμετέχουν», είπε.

    Στη συνέχεια μίλησε για την τουρκική κατοχή και την συστηματική προσπάθεια εκτουρκισμού της κατεχόμενης Κύπρου και υπενθύμισε ότι η εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος των κυπριακών αγώνων.

    Η Εκκλησία, είπε, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και θα συνεχίσει να έχει λόγο στο εθνικό θέμα και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    «Θα συμπαραστέκεται στην εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση στις προσπάθειες της για δίκαιη λύση του Κυπριακού που δεν θα διαγράφει πατρίδες και δικαιώματα. Και θα ελέγχει και θα συμβουλεύει όταν παρατηρείται απόκλιση από την πορεία αυτή», υπογράμμισε.

    Κάνοντας αναφορά στους Τουρκοκύπριους, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, είπε ότι δεν μας χωρίζει τίποτε με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας.

    «Ζήσαμε ειρηνικά μαζί τους τόσα χρόνια. Ούτε και μας ενοχλεί η φωνή του μουεζίνη. Μας ενοχλεί όμως αφάνταστα η παράνομη κατοχή και μας προκαλεί η βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, την κατοχική δύναμη», τόνισε.

    Είπε ότι ο κυπριακός λαός είναι άξιος συγχαρητηρίων αφού δυόμισι χρόνια πριν «συνειδητοποίησε τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε και απέρριψε το απαισίας μνήμης σχέδιο Ανάν που επεδίωκε τη διάλυση του κράτους μας και την άνευ όρων παράδοσή μας στη μεγαλοψυχία του κατακτητή».

    «Θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι η Εκκλησία μακριά από σωβινισμούς και ηρωικές μωρίες, αλλά και μακριά από αδικαιολόγητη δειλία και ηττοπάθεια, θα παραμείνει στις επάλξεις των εθνικών αγώνων μέχρι την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλο το γηγενή πληθυσμό της», υπογράμμισε.

    Ο Μακαριότατος είπε ότι καθήκον του πλέον είναι να ενημερώνει ξένους διπλωμάτες, φίλους στο εξωτερικό, οργανωμένους φορείς και σύνολα, και να τους ευαισθητοποιεί στο εθνικό θέμα της Κύπρου βοηθώντας με τον τρόπο αυτό και την κυβέρνηση.

    «Θα εκμεταλλεύομαι τις πολλές δυνατότητες που μας παρέχει η ένταξή μας στην ΕΕ και είναι πρόθεσή μου να αναβαθμίσω το γραφείο της Ιεράς Συνόδου που ασχολείται με τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε.

    Αναφερόμενος στην καταστροφή των κατεχόμενων εκκλησιών, είπε ότι τον θλίβει αφάνταστα η βεβήλωσή τους, λέγοντας «όμως όσο και αν μου στοιχίζει συναισθηματικά, δεν μπορώ να τους επισκεφθώ (...) δεν μπορώ ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να δώσω κάλυψη νομιμότητας στο παράνομο κατοχικό καθεστώς».

    Εξέφρασε ακόμη λύπη γιατί αποχωρίζεται από το ποιμνίο του της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, «λαό ευσεβή και φιλόπατρη».

    «Συνειδητοποιώντας και το μέγεθος των ευθυνών που σήμερα επωμίζομαι, απορώ πώς με σαγήνεψε το ύψος του Γολγοθά και η λάμψη του Σταυρού και δεν διέκρινα πως στεναγμοί και πόνοι και αίμα και δάκρυα είναι του Γολγοθά και του Σταυρού τα σημεία;», είπε.

    «Ερχομαι όμως με ζήλο ιερό και ανυπόκριτο να υπηρετήσω την Εκκλησία και να εκδαπανηθώ για αυτήν. Ερχομαι με ιερή προθυμία να εκριζώσω και να καταφυτεύσω, να εμπνεύσω τους μαχητές και να πυροδοτήσω τους ήρωες, να οδηγήσω τους τυφλούς και να αφυπνίσω τους υπνώττοντας, να περισυλλέξω τους ναυαγούς και να επουλώσω τα τραύματα».

    Αισθάνομαι, είπε, απόλυτα τον κίνδυνο που περικλείει για την ανθρώπινη ύπαρξή μου η πορεία στις κορυφές, τώρα, που από την ευστάθεια του δρόμου, όπου ήμουν συνηθισμένος να κινούμαι, καλούμαι να διακινδυνεύσω τον ίλιγγο του ύψους»

    Απευθυνόμενος στους κληρικούς, είπε ότι θα τους περιβάλλει πάντοτε με ιδιαίτερη αγάπη, λέγοντας ότι η αρχιεπισκοπή δεν είναι φρούριο απόρθητο εντός του οποίου θα εγκλησθεί ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά είναι το σπίτι στο οποίο μπορούν ελεύθερα να προσέρχονται όπως και ο κάθε πιστός.

    Καταλήγοντας ευχαρίστησε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τη συνεργασία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να εργάζεται μαζί τους για το καλό της εκκλησίας και του λαού.

    «Θα είμαι πρώτος μεταξύ ίσων. Κατά το γραφικό ουκ άρξω υμών», είπε.

    Ευχαρίστησε επίσης τον προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο πρώην Κύπρου Χρυσόστομο «που κράτησε στους ώμους του βάρος ιστορικής κληρονομιάς», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική παρουσία του στην τελετή, τους εκπροσώπους των κατά τόπους αυτοκέφαλων εκκλησιών, τους εκπροσώπους του λαού που τον ψήφισαν, τους συνεργάτες του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλους τους προσκεκλημένους.

    [02] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία η επίσημη τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου του Β`, στην παρουσία προκαθήμενων και εκπροσώπων των Ορθοδόξων και άλλων εκκλησιών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ελλάδος και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

    Λίγο πριν τις 11 ανέβηκαν στο Μέγα Συνοδικό τα μέλη της Συνόδου, αρχιερείς, κληρικοί και λαϊκοί. Οταν συγκεντρώθηκαν όλοι, εν πομπή, οι ψάλτες, τα εξαπτέρυγα, ο σταυρός και κατά σειρά οι κληρικοί, Αρχιμανδρίτες, ηγούμενοι, Αρχιερείς και ο νέος Αρχιεπίσκοπος με μανδύα και την αρχιερατική ράβδο (πατερίτσα) που φέρει δύο φίδια, προχώρησαν προς τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

    Οι κληρικοί και οι αρχιερείς πέρασαν κατευθείαν στο Ιερό Βήμα και αφού πήραν τις θέσεις τους άρχισε η Ακολουθία.

    Ψάληκαν δύο ύμνοι το ``Ευλογητός ει Χριστέ`` και το ``Οτε καταβάς`` και ακολούθως υπογράφτηκαν ο κώδικας από τα μέλη της Συνόδου επί της Αγίας Τραπέζης.

    Από το μελανοδοχείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού υπέγραψε με το κιννάβαρι ο Μακαριότατος, ενώ οι αρχιερείς υπέγραψαν με μαύρο ή μπλε μελάνι.

    Μετά από αυτή τη σύντομη τελετή, μετέβησαν όλοι στο Σολέα, όπου οι αρχιερείς φόρεσαν στο νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον πορφυρούν μανδύα του Σωφρονίου Αρχιεπισκόπου.

    Ακολούθως, ο Μακαριότατος ανέβηκε στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος του εγχείρισε το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869.

    Το συγκεκριμένο σκήπτρο, το οποίο φτιάχτηκε το 1869 με εντολή του τότε Αρχιεπίσκοπου Σωφρονίου, κρατούσαν και οι Αρχιεπίσκοποι Κύριλλος Β, Κύριλλος Γ, Λεόντιος Α, Μακάριος Β, Μακάριος Γ και Χρυσόστομος Α.

    Ακολούθησαν οι ομιλίες από τον Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη, και ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

    Προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος είπε: «αναλαμβάνεις Μακαριώτατε Δέσποτα το πηδάλιο της Κυπριακής Εκκλησίας της οποίας το σώμα ας μου επιτραπεί να πω είναι τετραυματισμένο εκ των αλλεπαλλήλων λογχευμάτων τόσο έσωθεν, όσο και έξωθεν».

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος αναφέρθηκε και στη δεινή δοκιμασία υγείας την οποία περνά ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κύπρου Χρυσόστομος Α.

    Είπε ότι πρέπει να απονεμηθεί ο δίκαιος έπαινος και αναγνώριση του σημαντικότατου και πολυσχιδούς έργου το οποίο επετέλεσε και κάλεσε όλους να προσευχηθούν στον Κύριο για να απαλύνει τον πόνο του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στην ομιλία του ευχήθηκε όπως κατά τις ημέρες της αρχιεπισκοπείας του απελευθερωθούν τα αδίκως και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και επανενωθεί το νησί σε ένα ενιαίο δημοκρατικό κράτος.

    Ευχήθηκε ακόμα όπως απελευθερωθεί το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ώστε να επαναλειτουργήσουν οι βεβηλωμένοι ιεροί χώροι, επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και «οι πανέλληνες και ο κάθε φιλελεύθερος λαός να αισθανθούμε τη δικαίωση των νεκρών μας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ ιερά εγκόλπια ώστε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά την τέλεση των λειτουργιών να απευθύνει δεήσεις και για τη σωτηρία των αδελφών του στην Ελλάδα.

    Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για την μόρφωση και το έργο του νέου προκαθήμενου της αποστολικής εκκλησίας της Κύπρου και τον κάλεσε να φυλάξει την δοκιμασμένη εκκλησία της Κύπρου «με εφόδιο το κληροδοτημένο εις ημάς αγιοπατερικό ήθος».

    Στέλνοντας ενθέρμους συγχαρητηρίους και ασπασμούς προς τον αδελφό αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον κάλεσε να διαφυλάξει την ενότητα της εκκλησίας της Κύπρου και να συνεχίσει την αγαστή σύμπλευση και ευδόκιμο συνεργασία με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

    Αφού τελείωσαν οι ομιλίες, οι ψάλτες έψαλαν το ``Δεσπότη και Αρχιερέα Ημών``, για να ευλογήσει ο Μακαριότατος το λαό.

    Ακολούθως με την ίδια βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, προπορευόμενων πάλι των ψαλτών, των εξαπτέρυγων, του κλήρου, του λαού, των Αρχιερέων, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, όπου ψάληκε για πρώτη φορά ο πολυχρονισμός του νέου Αρχιεπισκόπου.

    Στο σημείο αυτό τελείωσε η τελετή ενθρόνισης και ακολούθησαν τα συγχαρητήρια του λαού κατά τάξει.

    Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι όλων των ορθοδόξων καθώς και άλλων εκκλησιών.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ευχήθηκε σήμερα να επέλθει η ενότητα στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία της Κύπρου.

    ``Ευχόμαστε να επέλθει η ενότητα στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία. Να ζήσει χρόνια πολλά για να τιμάει το λαό του με την εμπιστοσύνη από το λαό να ανταποδίδεται στον ίδιο``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομου Β`.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 12 November 2006 - 14:29:27 UTC