Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΠΛΙΤ-ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε θετική την έκθεση Προόδου της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού όπως είπε, απεικονίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα σημαντικό γεγονός που θα μεσολαβήσει από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της τουρκικής στάσης.

    Ανέφερε ακόμα ότι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ και πρόσθεσε πως εάν η Ενωση δεν στείλει σήμερα, στην αρχή ης διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας, ένα καθαρό μήνυμα στη χώρα αυτή, τότε η Ενωση δεν θα μπορέσει στη συνέχεια να κρατήσει την Τουρκία στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και στη γραμμή της υλοποίησης των υποχρεώσεών της.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Βατικανό και κληθείς να σχολιάσει την έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πως η έκθεση είναι «θετική, απεικονίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα καταγράφοντας πραγματικά τα γεγονότα από την άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των 25 κρατών μελών της».

    Πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτήν την έκθεση θα αρχίσει σε μια πρώτη φάση την ερχόμενη Δευτέρα η πολιτική συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ερωτηθείς τί είναι αυτό που δίνει αισιοδοξία στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Υπουργός απάντησε πως ο ίδιος προσωπικά δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία και ευχήθηκε να κάνει λάθος γι` αυτό.

    Εμείς, σημείωσε «γνωρίζουμε καλύτερα την Τουρκία και τη συμπεριφορά της απ` ότι την γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι μας» και πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει να κάνει με την Τουρκία εδώ και 32 χρόνια ``και γνωρίζουμε τι σημαίνει τουρκική αδιαλλαξία όπως γνωρίζουμε πόσο η Τουρκία τιμά την υπογραφή της και τις δεσμεύσεις της``.

    ``Δεν υπάρχει κανένα σημαντικό γεγονός που θα μεσολαβήσει από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της τουρκικής στάσης``, ανέφερε ο Υπουργός.

    Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε συνεργασία «πολύ δημιουργικά και με πολύ καλή θέληση με την φιλανδική κυβέρνηση ελπίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, και αυτό ήταν προτεραιότητά μας».

    Δυστυχώς συνέχισε «οι ανησυχίες και οι αμφιβολίες που είχαμε έχουν επιβεβαιωθεί με την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που είχαν προγραμματίσει οι Φιλανδία για τις 5 και 6 Νοεμβρίου και η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια ξεκαθάρισε και σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο θέσεων, ότι δεν δικαιολογείται αισιοδοξία».

    Ανέφερε ακόμα ότι «για μας δεν είναι αυτοσκοπός να δημιουργηθεί κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα εμείς στηρίξαμε την ενταξιακή πορεία» είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως «η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων, συνοδεύεται από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία. Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συνεχίσει ομαλά η πορεία της, εάν δεν τις εκπληρώσει τότε βεβαίως θα υπάρχουν επιπτώσεις, όπως ήταν και η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, η οποία επαναλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής και αυτό έχει σημασία» είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ελλάδας η οποία στηρίζει σθεναρά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «και η Κύπρος στηρίζει σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος διαθέτει το χαρτί του βέτο και πρόσθεσε πως αυτό το χαρτί το «έχουμε χρησιμοποιήσει σε τρία κεφάλαια μέχρι σήμερα και στις τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα υποστήριξε την Κύπρο».

    Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που μέχρι τον Δεκέμβριο δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    «Αυτή είναι μια σχολή σκέψης που υπάρχει στην Αθήνα και πιθανόν αυτή η σχολή να υπάρχει και στην Κύπρο και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», είπε.

    Πρόσθεσε πως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία λεει ότι εδώ «κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ και εάν η Ενωση δεν στείλει ένα καθαρό μήνυμα σήμερα στην Τουρκία, που είναι η αρχή της διαπραγματευτικής πορείας της, τότε δεν θα μπορέσει η ΕΕ στη συνέχεια να κρατήσει την Τουρκία στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και στη γραμμή της υλοποίησης των υποχρεώσεών της. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση η ΕΕ με την πάροδο του χρόνου να εξαναγκάζει την Τουρκία να εναρμονιστεί».

    Εξήγησε επίσης ότι και οι 25 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ένταξή της «γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την πορεία η Τουρκία θα εναρμονιστεί``.

    Οπως εξήγησε «θέλουμε την Τουρκία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά όχι την Τουρκία ως έχει σήμερα. Θέλουμε μια Τουρκία η οποία θα είναι μεταρρυθμισμένη, μια Τουρκία που θα έχει ένα δημοκρατικό καθεστώς, μια Τουρκία η οποία θα σέβεται στην πράξη πλέον και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ», είπε.

    Κατά συνέπεια συνέχισε εάν η Τουρκία «δεν υλοποιήσει αυτές τις υποχρεώσεις, εάν διατηρήσει τον σημερινό της χαρακτήρα τότε η ΕΕ θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Αυτή την Τουρκία είναι που θέλει να εντάξει στην ΕΕ» διερωτήθηκε.

    ΗΠΑ - Εκλογές -------------- Ερωτηθείς πως μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό οι εκλογές στις ΗΠΑ και η άνοδος των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στις ΗΠΑ το σύστημα είναι έχει ένα κοινό στοιχείο, ότι δηλαδή η Προεδρία έχει ενισχυμένες εξουσίες.

    Πρόσθεσε πως «έχουμε αναπτύξει και τα τελευταία χρόνια εντείναμε τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη σχέσεων και με τους Δημοκρατικούς και με τους Ρεπουμπλικάνους» και σημείωσε πως στις ΗΠΑ λειτουργούν τα λεγόμενα λόμπυς και η λογική λήψης αποφάσεων δεν είναι η ίδια με τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Εμείς, συνέχισε «έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής των θέσεων της Κύπρου αλλά και ανάπτυξης των σχέσεών μας και με το Κογκρέσο και με τη Γερουσία» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με όλους τους νέους γερουσιαστές και βουλευτές.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί Ελληνες και Κύπριοι στα αξιώματα αυτά και πρόσθεσε πως με «αυτούς ελπίζουμε να έχουμε, όπως και στο παρελθόν, άριστη συνεργασία για να προωθηθούν οι θέσεις της Κύπρου».

    Βατικανό - Επίσκεψη ------------------- Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Βατικανό ο Υπουργός είπε ότι αυτή έχει τη δική της «πολιτική σημασία» γιατί όπως εξήγησε το Βατικανό «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε χώρες με ισχυρές κοινωνίες που ασπάζονται τον καθολικισμό».

    Πρόσθεσε ότι ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στην Τουρκία υπάρχουν ζητήματα στα οποία πιστεύουμε ότι ο Πάπας «μπορεί να έχει τη δική του αποτελεσματική παρέμβαση».

    Ερωτηθείς εάν θα συζητήσει με τον Πάπα τις πληροφορίες που φέρουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα να μετατρέπουν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα σε ξενοδοχείο, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό «της καταστροφής των εκκλησιών καθολικών και ορθοδόξων στα κατεχόμενα και το θέμα της καταπάτησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων από τον τουρκικό στρατό».

    Διαμαρτυρία - Κούρδοι --------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της διαμαρτυρίας στην οποία θα προβούν οι Κούρδοι στις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, διαμαρτυρόμενοι για κακοποίηση και κακομεταχείριση τους στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, είπε ο ΥΠΕΞ πρόκειται περί «κάποιων περιθωριακών οργανώσεων των Κούρδων`` και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν εκφράζουν το αίσθημα του κουρδικού λαού

    Ανέφερε επίσης ότι είναι γνωστό σε όλους πως ο κυπριακός λαός στήριξε το δίκαιο του κουρδικού αγώνα και του κουρδικού λαού αλλά και αγκάλιασε με πολλή κατανόηση και αγάπη τους Κούρδους που ζουν στην πατρίδα μας.

    Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις των Κούρδων ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για τρεις - τέσσερις οργανώσεις, οι οποίες από εκτιμήσεις και των Κούρδων αλλά και ξένων κυβερνήσεων φαίνεται να είναι περιθωριακές.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε άγνοια για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις οργανώσεις και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτές δεν εκφράζουν τα συμφέροντα του κουρδικού λαού.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ

    Δεν υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για μια αιφνίδια αλλαγή στη μέχρι τώρα αρνητική στάση της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι η Αγκυρα μας επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη, μετακινούμενη τις επόμενες μέρες από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πασιαρδής είπε επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αγάλλεται για το επικριτικό περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Παράλληλα σημείωσε πως «είναι η Αγκυρα που μέχρι στιγμής αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη πορεία της Τουρκίας» και «έχει τώρα ένα χρονικό περιθώριο μερικών εβδομάδων για να αποδείξει στην πράξη κατά πόσον πράγματι δεν είναι μια προβληματική και ενοχλητική υποψήφια χώρα και θα το αποδείξει με την πλήρη συμμόρφωσή της στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά και έναντι της ΕΕ γενικά».

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Τζεφ Χουν, προσθέτοντας πως εάν η Τουρκία αποτύχει, τότε η Ενωση πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, 2005.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Χουν αναφέρθηκε στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, καλώντας την Αγκυρα να σκεφθεί τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα και να συνεχίσει την πρόοδο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    «Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εάν αποτύχει, τότε η Ενωση πρέπει να δράσει σύμφωνα με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Αλλά είναι πρόωρο να μιλούμε για τις ενέργειες της ΕΕ προτού η Επιτροπή δώσει τις δικές της συστάσεις», είπε.

    Ο κ. Χουν είπε ότι τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η άρση της θανατικής ποινής, και τα μέτρα για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών καθώς και για δικαιώματα μειονοτήτων.

    Φυσικά, είπε, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να κάνει βήματα προόδου για να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησής του ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας και των δυτικών Βαλκανίων.

    Αναφερόμενος στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Χουν είπε ότι κάθε νέα ένταξη στην ΕΕ, είναι ένα σημαντικό βήμα για εδραίωση της σταθερότητας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Χουν επισκέπτεται τη Βοσνία, το Κόσοβο, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο, συνηγορώντας υπέρ της ένταξής τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ως τις μοναδικές εγγυήσεις για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΠΛΙΤ-ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε σήμερα στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας με τον Νομάρχη της Περιφέρειας Σπλιτ-Δαλματία Αντε Σανάντερ.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Σανάντερ εξέφρασε ευχαριστίες που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Σπλιτ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κροατία, και τον ευχαρίστησε για ότι έχει κάμει για τη χώρα του.

    Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες που είχε στην Κροατία είναι καρποφόρες για τη μελλοντική συνεργασία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 November 2006 - 12:29:58 UTC