Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει απάντηση γραπτώς αναφορικά με την πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, δήλωσε στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του στο Λονδίνο, σε δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ενώ η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι και διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς την Ενωση. Για την πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας, ο ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι ενώ η κυβέρνηση έδωσε απάντηση γραπτώς, τα μηνύματα από την Τουρκία παραμένουν ασαφή.

    Οπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ οι χειρισμοί σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αποβλέπουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Η τουρκική πλευρά, συνέχισε, ουσιαστικά τορπιλίζει την υλοποίηση της απόφασης της 8ης Ιουλίου που προνοούσε για συγκρότηση Επιτροπών για θέματα καθημερινότητας και για θέματα ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, που θα λειτουργούσαν παράλληλα.

    Ενώ κωλυσιεργεί στην προώθηση αυτής της απόφασης ζητεί πλήρεις διαπραγματεύσεις χωρίς οποιαδήποτε προετοιμασία κάτι που κατά την άποψη της κυβέρνησης όπως και του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν πρόκειται να επιτύχει. ``Και δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών για να αναφερθεί, σε συνέχεια, στην επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για βελτίωση των σχέσεων με τη Βρετανία.

    ``Αναμένουμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο με τα στρατηγικά του συμφέροντα και τις μακροχρόνιες ειδικές σχέσεις του με την Κύπρο να κατανοήσει ότι το κοινό μας συμφέρον βρίσκεται στη συνεργασία που θα επεκτείνεται και σε μια ορθόδοξη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την Τουρκία με την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να ερμηνευθεί σαν αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο», είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση παραμένει η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και απάντησε αριθμό ερωτήσεων.

    Παρόντες στο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας 22 βουλευτές και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, βαρώνη Μπουθρόιντ, τρία μέλη της Βουλής των Λόρδων, περιλαμβανομένου του Λόρδου Ντέβιντ Χάνε, πρώην Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό και δημοσιογράφοι παρευρέθησαν, χθες βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα προς τιμή της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα.

    Και, μέσω τριών βουλευτών που μίλησαν, του Αντριου Ντίσμορ, Εργατικού, Ρότζιερ Γκέιλ, Συντηρητικού και Σάιμον Χιους των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, διερμήνευσαν την υποστήριξη τους στην κυπριακή υπόθεση.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που έγινε σε ξενοδοχείο του κεντρικού Λονδίνου και στην οποία παρευρέθη και ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου, τέως Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, άνοιξε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, Χάρης Σοφοκλείδης, με ομιλία του, επικριτική για τη βρετανική στάση στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας σαν απίστευτο να ζητείται από την Κύπρο συμβιβασμός για το θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας που υποχρεώνει την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα πλοία και αεροπλάνα της Κύπρου όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε.

    «Η εισβολή και κατοχή έχουν στην πραγματικότητα ξεχασθεί. Η Κύπρος βρίσκεται υπό πίεση να κάμει υποχωρήσεις προς την Τουρκία για τα σφάλματα της και λυπούμαι να πω ότι οικονομικά και στρατηγικά συμφέρονται παίρνουν προτεραιότητα έναντι ηθικών θεσμών``, είπε ο κ. Σοφοκλείδης

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

    Η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ξεκαθαρίσει πως ποτέ δεν έκανε πρόταση για τετραμερή συνάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση με το Φινλανδό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Ρίστο Πίπονεν, με τον οποίο συζήτησε για τις «ακούραστες», όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της προεδρίας και του ιδίου του κ. Πίπονεν ως εκπροσώπου της προεδρίας στην Κύπρο να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που εκπηγάζουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας από πλευράς της Τουρκίας αλλά και πολλές άλλες υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης που έχουν σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν συνδέονται, είναι δυο χωριστά πράγματα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση για άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Από την πλευρά του ο κ. Πίπονεν ανέφερε πως «βλέπουμε μια πιθανότητα εξεύρεσης ενός συμβιβασμού», σημειώνοντας πως «εάν δεν βλέπαμε μια ευκαιρία για συμβιβασμό δεν θα εργαζόμασταν όπως πράττουμε αυτή τη στιγμή».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με μια συνάντηση στη Φινλανδία το Σαββατοκυρίακο, ο Φινλανδός Πρεσβευτής ανέφερε πως: αυτή τη στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών και όταν θεωρήσουμε ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για να θέσουμε το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, αυτό θα πράξουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

    [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ

    Διεξάγονται την Τετάρτη εκλογές για τη ανάδειξη του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη θέση επαναδιεκδικεί ο νυν Πρύτανης Σταύρος Ζένιος, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ελπίδα Κεραυνού και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Χρίστος Σχίζας.

    Τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων διεκδικούν οι Χάρης Θεοχάρης, Αθανάσιος Γαγάτσης και Κώστας Χριστοφίδης. Στη θέση του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης αναδεικνύεται χωρίς ανθυποψήφιο ο Αντώνης Κάκας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 November 2006 - 12:30:43 UTC