Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [03] ΗΛΙΟΣ - ΑΡΧΙΠΙΛΟΤΟΣ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία της φινλανδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε κάποιες ιδέες και σκέψεις για διαβουλεύσεις στο Ελσίνκι με στόχο τη συζήτηση της γνωστής πρωτοβουλίας της.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ωστόσο ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε θετικές ενδείξεις, αντίθετα έχουν δώσει αρκετές αρνητικές ενδείξεις.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είναι γεγονός ότι η φινλανδική προεδρία εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες κάποιες ιδέες και σκέψεις της, για διαβουλεύσεις στο Ελσίνκι με στόχο τη συζήτηση της γνωστής πρωτοβουλίας της.

    Αυτές οι ιδέες και σκέψεις, είπε, δεν έχουν διαμορφωθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής σε συγκεκριμένη απόφαση.

    Τόνισε ότι «δεν ευσταθεί η πληροφορία για τετραμερή συνάντηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι τουρκικής προέλευσης».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν τελικά προταθούν εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις στο Ελσίνκι, ασφαλώς θα κληθεί η Τουρκία, ως κατέχουσα δύναμη, και ως έχουσα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων».

    Ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ που δικαιωματικά συμμετέχει σε κάθε ευρωπαϊκή διαδικασία και διαβουλεύεται με τους εταίρους της για κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, υπογράμμισε ο κ. Πασιαρδής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν κληθούμε υπό τις προϋποθέσεις που ανέφερα, η απάντησή μας θα είναι θετική».

    Σημείωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κοινή συνάντηση, αναφέροντας ότι αυτό θα διαπιστωθεί αν και κατά πόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να επιστρέψει το Βαρώσι στους νόμιμους κατοίκους της, αυτό θα διαπιστωθεί στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που ήδη γίνονται από τη φινλανδική προεδρία με τα εμπλεκόμενα μέρη.

    «Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία της συγκεκριμένης φινλανδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της», είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να διατηρεί αυτήν την αρνητική στάση μέχρι τέλους. «Και για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, είχαμε προηγουμένως απαντήσει ότι αν η τουρκική πλευρά θεωρεί το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων ως μέρος της τελικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, τότε όλες οι πτυχές που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να παραπεμφθούν στο τέλος».

    Διερωτήθηκε γιατί «εν τοιαύτη περιπτώσει, η τουρκική πλευρά επιμένει στο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Γιατί να μην παραπεμφθεί και αυτό το θέμα στο τέλος;».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επιτυχία της φινλανδικής προεδρίας.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε θετικές ενδείξεις. Εχουν όμως δώσει αρκετές αρνητικές ενδείξεις».

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι βρίσκεται στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κάρε Χάλονεν, ο οποίος διαβουλεύεται με τη δική μας πλευρά, και συγκεκριμένα με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσο Τζιωνή για το θέμα της φινλανδικής πρωτοβουλίας. «Δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο θα διαβιβάσει οποιαδήποτε πρόσκληση για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις στη φινλανδική πρωτεύουσα», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς τι ακριβώς έχουν πει οι Φινλανδοί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν κάποιες σκέψεις και κάποιες ιδέες. Αυτές οι ιδέες και σκέψεις της φινλανδικής προεδρίας ήταν να μεταβούν εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και της κυπριακής κυβέρνησης, στο Ελσίνκι, για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις σε μία προσπάθεια να προωθηθεί με επιτυχία η φινλανδική πρωτοβουλία. Αυτές ήταν οι σκέψεις και ιδέες που διαβίβασε σε εμάς η φινλανδική προεδρία πριν αρκετές μέρες».

    Τόνισε ότι «δεν βρίσκεται μπροστά μας οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε αυτό το θέμα», ούτε και έγινε οποιαδήποτε νύξη για Τ/Κ ή Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: «κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών».

    Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, συνέχισε, «επαφίεται στην υπεύθυνη τουρκική κυβέρνηση να αποφασίσει κατά πόσο θα συμπεριλάβει οποιοδήποτε Τ/Κ ως μέλος ή ως συνοδό της τουρκικής αντιπροσωπείας».

    Σε ερώτηση αν η φινλανδική προεδρία καλέσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Πασιαρδής είπε «τι εξουσιοδότηση έχει, ποιο λόγο έχει και ποιο ρόλο έχει ο κ. Ταλάτ ως εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας».

    Εν πάση περιπτώσει, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παραστεί σε μια ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτών των διαβουλεύσεων ως κοινότητα, θα παραστεί ως κράτος μέλος της ΕΕ. Εάν θεωρείται από οποιονδήποτε χρήσιμη η παρουσία του κ. Ταλάτ, δεν πρόκειται να το κρίνουμε εμείς, όμως εν πάση περιπτώσει για το θέμα των Βαρωσίων δεν συζητούμε με τον κ. Ταλάτ, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Ταλάτ πάνω σε αυτό το θέμα».

    Ως κράτος, μέλος της ΕΕ θα προσκληθούμε. Αν ο κ. Ταλάτ βρίσκεται εκεί πέρα, είτε απλώς για να δηλώσει την τυπική παρουσία του, είτε ως μέλος της τ/κ αντιπροσωπείας, αυτό δεν μας ενδιαφέρει. «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε με τον κ. Ταλάτ το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων. Είναι ένα θέμα που δεν τον αφορά», σημείωσε.

    Ο κ. Πασιαρδής τόνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε οποιοδήποτε διάλογο με την επίσημη Τουρκία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα των Βαρωσίων. Και δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα πλαισιώνουν την τουρκική αντιπροσωπεία».

    Σε ερώτηση πόσες μέρες θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις. Αρα είναι πρόωρο να μας πουν και πόσες μέρες θα διαρκέσουν».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ζητήθηκε από την «πλευρά μας να δώσουμε οποιαδήποτε απάντηση».

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές πληροφορίες του τουρκικού καναλιού NTV ότι ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ προτίθεται να καλέσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Ταλάτ στην έδρα του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν έχουμε οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση για το θέμα αυτό».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι προβλέπει αποτυχία το Δεκέμβριο, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πού στηρίζεται για κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η δική μας πλευρά αυτήν τη στιγμή «επικεντρώνεται στην προσπάθεια για επιτυχία, και εύχομαι να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη του κ. Αναστασιάδη».

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η μορφή των διαβουλεύσεων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι. Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, ασφαλώς θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία θα πραγματοποιήσει από τις 6 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2006 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Κροάτη ομόλογου του Stjepan Mesic.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Κροάτη Πρόεδρο, θα επισκεφθεί το Κροατικό Κοινοβούλιο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ivo Sanader.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί, επίσης, τις πόλεις του Zagreb και του Split όπου θα έχει συναντήσεις με τους Δήμαρχους των δύο πόλεων. Τέλος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει το Κροατικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το οποίο θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Κροατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Ρώμη για εκτέλεση επίσημης επίσκεψης στο Βατικανό.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στην Κροατία Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [03] ΗΛΙΟΣ - ΑΡΧΙΠΙΛΟΤΟΣ

    Ο Αρχιπιλότος της ``Ηλιος`` Ιάνκο Στοϊμένοβ, αμφισβήτησε σήμερα τα παράπονα που διατύπωσαν συγκυβερνήτες της εταιρείας για τον Γερμανό κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Χάνς Μέρτενς για το ότι δεν τηρούσε τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της εταιρείας (SOP).

    Στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή, ο κ. Στοϊμένοβ, ο οποίος αύριο εργοδοτείται σε νέα εταιρεία, αμφισβήτησε συγκεκριμένα την αξιοπιστία των παραπόνων που διατύπωσαν και υπό μορφή κατάθεσης στην Επιτροπή τέσσερις συγκυβερνήτες, επειδή, όπως ανέφερε, δεν είχαν την απαιτούμενη πείρα.

    ``Είναι φυσιολογικό να αμφισβητείς μια τέτοια κατάθεση αν αυτή έρχεται από κάποιον, ο οποίος έχει χαμηλού επιπέδου εμπειρία, ανέφερε ο Βούλγαρος Αρχιπιλότος όταν ο κ. Καλλής του παρουσίασε τα παράπονα των συγκυβερνητών για τον Μέρτενς, προσθέτοντας ότι φυσιολογικό είναι επίσης να προσπαθήσει κάποιος να επαληθεύσει τα παράπονά τους.

    Σε παρατήρηση ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, Πάμπος Χαραλάμπους, είχε εκφράσει γραπτώς παράπονα για τον Μέρτενς, ο κ. Στοϊμένοβ είπε πως γνωρίζει το παράπονο αυτό, όπως και τα άλλα σχόλια που είχαν παραπεμφθεί στον υπεύθυνο ασφάλειας πτήσεων της εταιρείας, που τότε ήταν ο Γιώργος Κικκίδης, ο οποίος του ζήτησε να υποβάλει τον Μέρτενς σε έλεγχο γραμμής.

    Οπως πρόσθεσε, στον έλεγχο που διεξήγαγε δεν πρόσεξε κανένα πρόβλημα στην πτητική δραστηριότητα του Μέρτενς και η πτήση διεξήχθη με ``καλό τρόπο``. Σημείωσε όμως του τράβηξε την προσοχή η συμπεριφορά του Γερμανού πιλότου.

    ``Κάλεσα τον κυβερνήτη (Μέρτενς) να είναι πιο δραστήριος και να ενσωματώνει καλύτερα το πλήρωμα και να μιλά με το πλήρωμα, προκειμένου να δημιουργεί αυτό το ομαδικό αίσθημα, που είναι τόσο σημαντικό για τη δουλειά μας``, είπε ο Βούλγαρος Αρχιπιλότος.

    Ο κ. Στοϊμένοβ ερωτηθείς, απέρριψε τη θέση των συγκυβερνητών ότι ο Μέρτενς δεν εφήρμοζε τα SOP. ``Δεν έχουμε αποδείξεις ότι δεν ακολουθούσε τα SOP. Κάθε ώρα παρατήρησης μας επιβεβαιώνει ότι ο Μέρτενς ακολουθούσε τα SOP και το αποδείξαμε με πολλούς τρόπους``, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται με τους τον έλεγχο εκπαίδευσης, τον έλεγχο γραμμής, στους οποίους υπεβλήθη ο Μέρτενς και από το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών που διατηρούσε η ``Ηλιος``.

    Ο κ. Στοϊμένοβ είπε ωστόσο ότι η εταιρεία εξέτασε τα παράπονα και υπέβαλε σε αυστηρή παρακολούθηση τον Μέρτενς, στον οποίο είπε να λάβει σοβαρά υπόψη τα παράπονα αυτά. ``Από τη στιγμή που λήφθηκαν οι απαραίτητες δράσεις, το πρόβλημα διορθώθηκε``, συμπλήρωσε.

    Στη σημερινή συνεδρία προέκυψαν και νέα στοιχεία γιατί ο Χαραλάμπους δεν κρίθηκε ικανός από την εταιρεία να υποβληθεί σε εκπαίδευσή για να γίνει κυβερνήτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Στοϊμένοβ συμφώνησε με έκθεση που του παρουσίασε ο κ. Καλλής που έκανε λόγο για φτωχή ποιότητα αποφάσεων, δεν γνώριζε τα ονόματα εναλλακτικών αεροδρομίων και λάθη στον υπολογισμό καυσίμων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 October 2006 - 14:29:31 UTC