Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΚ-ΧΑ - ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΣ - ΠΡΩΤΟΣ Ο ΝΑΣΕΡ ΑΛ-ΑΤΙΓΙΑ

  • [01] ΧΑΚ-ΧΑ - ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

    Μια νέα σελίδα ανοίγει σήμερα για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς αρχίζει η λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας Χρηματιστηρίου Κύπρου και Χρηματιστηρίου Αθηνών που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση του ΧΑΚ.

    Σημαντικές καινοτομίες που επιφέρει η έναρξη της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας είναι η διαπραγμάτευση των εισηγμένων αξιών του ΧΑΚ σε ευρώ, εκτός από τα Χρεόγραφα (Εταιρικά και Κυβερνητικά) και τα Γραμμάτια Δημοσίου, και η επέκταση λειτουργίας του ΧΑΚ μέχρι τις 17.00, όπως ισχύει τόσο για το ελληνικό όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, η συναλλαγματική ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή των τιμών των μετοχών από την κυπριακή λίρα στο ευρώ είναι μια λίρα προς 0,5766 ευρώ, που είναι η μέση ημερήσια τιμή αγοράς και πώλησης του ευρώ προς την κυπριακή λίρα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση, που ήταν η Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

    Οι χρηματιστηριακές συναντήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής 25 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα δεν πραγματοποιήθηκαν έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι συντελεστές της αγοράς και να υπάρξει ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο περιβάλλον της Κοινής Πλατφόρμας, τόσο από τεχνικής όσο και από νομικής άποψης.

    Γι όσες αξίες διαπραγματεύονται σε Ευρώ, το ΧΑΚ θα προβεί σε μετατροπή νομίσματος και στρογγυλοποίηση της τιμής τους σε δύο δεκαδικά, ούτως ώστε να προκύψει η τιμή εκκίνησης των τιμών σε Ευρώ με την έναρξη της Κοινής Πλατφόρμας.

    Για αξίες οι οποίες πριν από την εισαγωγή τους στην Κοινή Πλατφόρμα είχαν τιμή εκφραζόμενη σε τρία δεκαδικά, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλοποίηση της τιμής στο πλησιέστερο έγκυρο βήμα τιμής κατά την εισαγωγή τους στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Κοινής Πλατφόρμας.

    Μέσα στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας, το ωράριο διαπραγμάτευσης των αξιών ως επίσης και οι μέθοδοι διαπραγμάτευσης, τροποποιούνται αναλόγως της αγοράς στην οποία ανήκει η κάθε εισηγμένη αξία.

    Η λειτουργία της Κύριας Αγοράς, της Αγοράς Ποντοπόρου Ναυτιλίας και της Αγοράς Μεγάλων Εργων θα είναι συνεχείς και θα αρχίζει από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00.

    Συνεχής θα είναι η λειτουργία των Αγορών Παράλληλης, Εναλλακτικής και Επενδυτικών Οργανισμών, που αρχίζουν από τις 11:00 και θα κλείνουν στις 14:30.

    Η Ειδική Κατηγορία και η Αγορά Ειδικών Χαρακτηριστικών θα λειτουργεί με τρεις 45λεπτες Δημοπρασίες από τις 11:15 μέχρι τις 13:30.

    Τέλος, η Αγορά Ομολόγων θα βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση από τις 11:30 μέχρι τις 13:00.

    Για να μπορούν οι επενδυτές να προβούν σε κατάρτιση συναλλαγών θα πρέπει να δώσουν οδηγίες για να μετατραπεί μέρος ή όλο το διαθέσιμο υπόλοιπο που έχουν σε λογαριασμούς σε Ευρώ, για την αγορά αξιών (πλην ομολόγων/χρεογράφων) και να υπογράψουν σχετική εξουσιοδότηση προς τα χρηματιστηριακά γραφεία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - Ε/Κ - Τ/Κ

    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι μια ενωμένη πατρίδα με ένα ενωμένο λαό, απαλλαγμένη από τους ξένους στρατούς και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, θα αποτελεί το γερό και ισχυρό εφαλτήριο για την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού, για την ειρήνη και τη συνεργασία όλων των ανθρώπων που ζουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Πιστεύουμε βαθιά``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``πως μόνο μέσα από ένα διάλογο, μέσα από την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό και των δύο κοινοτήτων μπορούμε να βρούμε τη λύση που θα οδηγήσει τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο δρόμο της ειρηνικής συμβίωσης και της προόδου``. Ο κ. Χριστόφιας έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συμποσίου, τον Ομιλο Φίλων Καλών Τεχνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του Χριστάκη Λανίτη, που κατέβαλε -όπως είπε ο κ. Χριστόφιας- ``πολλές και επίμονες προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, αλλά και για τη δημιουργία του Πάρκου Γλυπτικής στην Αγία Βαρβάρα``.

    ``Γνωρίζετε πολύ καλά αγαπητοί σύνεδροι``, είπε ο κ. Χριστόφιας σε συνέδριο Γλυπτικής στην Πάφο, ``ότι η μικρή μας πατρίδα, για τρεις και πλέον δεκαετίες, είναι βίαια διαχωρισμένη, με αποτέλεσμα οι δύο κοινότητες της Κύπρου να ζουν χωριστά η μια από την άλλη``. ``Αυτό όμως``, πρόσθεσε, ``ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες πάντα να βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν, μέσω της τέχνης και της πνευματικής δημιουργίας, που δεν γνωρίζει διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα``.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στις 4 Νοεμβρίου θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο «βρέξει - χιονίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα επέλθει ειρήνη στην Εκκλησία αυτήν την εβδομάδα. Σε δηλώσεις στην Ποταμιού, ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν πρόκειται να μην γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου.

    «Υπάρχει το Καταστατικό που μπορεί να τηρηθεί και σίγουρα στις 4 του μηνός θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο βρέξει - χιονίσει», είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο το αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό από όλους τους ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε πως «θα είναι αποδεκτό από όλους, γιατί ο λαός όπως έχετε δει ξεκάθαρα δεν έχει υποδείξει κάποιον, δεν έχει προκρίνει κάποιον». Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν προς το Φανάρι και το ενδεχόμενο να ζητηθεί σύγκληση Μείζονος Συνόδου, ο Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε πως «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι υπάρχει κανονική Σύνοδος, υπάρχει ο Τοποτηρητής, υπάρχει το καταστατικό και υπάρχει το Αυτοκέφαλο».

    «Ουδείς μπορεί να επέμβει και ουδείς μπορεί να επικαλεστεί Μείζονα Σύνοδο, δεν υπάρχει θέμα για να επικαλεστεί κανείς», συμπλήρωσε. Είπε ακόμη πως «στέλνουν επιστολή προς γνώση, όχι προς έγκριση ή προς επικύρωση» και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε Χριστιανός μπορεί να στείλει επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ``τον οποίο και σεβόμεθα κι αγαπούμε και υποστηρίζουμε. Κάποιος αποφάσισε να στείλει κάποια επιστολή στον Παναγιότατο, δεν θα του το απαγορεύσουμε εμείς».

    «Θα γίνουν κάποιες συναντήσεις, κάποιες διαβουλεύσεις, τουλάχιστον προς το μέσο της εβδομάδος πιστεύω ότι θα υπάρχει μια συναίνεση, ούτως ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να υποστηριχθεί από όλους για να μπορέσει να κάνει και δουλειά», ανέφερε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου ενώ σε σχόλιο πως όλοι θέλουν να γίνουν Αρχιεπίσκοποι απάντησε πως «ώσπου στενεύουν τα χρονικά περιθώρια προσγειωνόμαστε».

    [04] ΡΑΛΙ ΤΡΟΟΔΟΣ - ΠΡΩΤΟΣ Ο ΝΑΣΕΡ ΑΛ-ΑΤΙΓΙΑ

    Ο Νάσερ Αλ-Ατίγια από το Κατάρ, με Subaru Impreza N12, είναι ο τελικός νικητής του Ράλι Τρόοδος, εξασφαλίζοντας έτσι και τον τίτλο του Πρωταθλητή Μέσης Ανατολής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η νίκη αυτή του Αλ-Ατίγια ήταν η τέταρτη συνεχόμενη στη διοργάνωση.

    Δεύτερος στο Ράλι Τρόοδος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη 12η ειδική διαδρομή Κοφίνου - Δορυφορικός Σταθμός, αναδείχθηκε ο Κύπριος οδηγός Ανδρέας Τσουλόφτας με το καινούργιο του αγωνιστικό αυτοκίνητο Mitsubishi Lancer EVO IX και τρίτος στο βάθρο των νικητών ανέβηκε ο Σεΐχης από τα Εμιράτα, Σουχαΐλ ΑΛ-Μαχτούμ, με Subaru Impreza.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 October 2006 - 10:29:20 UTC