Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΜΟΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στόχος της Φινλανδικής Προεδρίας είναι να εξευρεθεί λύση σε σχέση με την Κύπρο και τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας πριν τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάτι Βανχάνεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στο Λάχτι σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα και τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας είπε πως ``μπορώ μόνο να σας πω ότι η φινλανδική προεδρία είναι πολύ δραστήρια σε αυτό το θέμα``.

    ``Διαπραγματευόμαστε``, συνέχισε ``με όλα τα μέρη και εργαζόμαστε ενεργά, και στόχος μας είναι να εξεύρουμε λύση πριν τον Δεκέμβριο``.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ, στους οποίους εξήγησε τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με τη φινλανδική πρόταση, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι της Φινλανδίας.

    Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ``οι διαβουλεύσεις της φιλανδικής προεδρίας αφορούν τον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού για το ελεύθερο εμπόριο σε συνδυασμό μαζί με την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου`` και πως ``η συζήτηση δεν έχει σχέση με την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ``, επισημαίνοντας ότι ``είναι ένα άλλο χωριστό θέμα``.

    Οπως είπε, είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε αρκετούς συναδέλφους του και να τους εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την πρόταση, τονίζοντας και πάλι ότι ``εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε μια διευθέτηση, το επίκεντρο της οποίας θα είναι η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους μέσα σε χρονικό περιθώριο καθορισμένο ή κάτω από μετρήσιμα δεδομένα που θα διασφαλίζουν αυτή την επιστροφή``.

    Επεσήμανε πως το Κυπριακό δεν ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνόδου ούτε παρείχετο, από τα θέματα που συζητήθηκαν, ευχέρεια ή ευκαιρία για να εγερθεί και ως εκ τούτου οι όποιες συζητήσεις έγιναν σε διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα κύρια σημεία της πρότασης της φινλανδικής προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η φινλανδική προεδρία έχει διάφορες ιδέες τις οποίες συζητά συνεχώς και διαμορφώνονται αυτές οι ιδέες αναλόγως των απόψεων που παίρνει από τις διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες.

    ``Οι διαβουλεύσεις της φινλανδικής προεδρίας αφορούν τον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού για το ελεύθερο εμπόριο σε συνδυασμό μαζί με την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου. Η συζήτηση δεν έχει σχέση με την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ. Είναι ένα άλλο χωριστό θέμα``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν μπορεί κανείς να μιλά για αισιοδοξία ή απαισιοδοξία.

    ``Είναι σαφείς οι όροι που τίθενται από την πλευρά μας ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη. Εάν η Τουρκία επιζητεί πρόσχημα ή διέξοδο για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και να το επικυρώσει, αυτό είναι θέμα της Τουρκίας με την ΕΕ``, είπε, προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι είναι λογικό να καλείται η Κύπρος να πληρώσει τίμημα προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις.

    Σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

    Οπως είπε, η ενεργειακή πολιτική αφορά συζητήσεις εσωτερικά των χωρών, όπως τα διαδίκτυα, οι αγωγοί μεταφοράς, οι κανόνες που διέπουν τη διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέματα πολιτικής τιμών, η διασφάλιση της προμήθειας, ενώ η εξωτερική ενεργειακή πολιτική σημαίνει σχέσεις με τρίτες χώρες που παράγουν ή αποτελούν κόμβους μεταφοράς πετρελαίου και αερίου που αρκετές χώρες θέλουν, με κοινή συμφωνία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, να εξασφαλιστεί αυτό που ονομάζουν η ασφάλεια της προμήθειας, δηλαδή συμφωνίες και αρχές που να διέπουν την προμήθεια όλων των χωρών και πάνω σε αυτό το στοιχείο υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών, ιδιαίτερα από χώρες που έχουν αντιθέσεις ή κακές σχέσεις με τη Ρωσία.

    ``Αντηλλάγησαν απόψεις. Η δική μου θέση και άποψη είναι ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις πάνω σε επιμέρους θέματα και όσον αφορά την ένταση και την έμφαση που δίνει κάθε χώρα στις πτυχές που την αφορούν, υπάρχει ευρύτατο πεδίο κοινής πολιτικής και αυτά τα θέματα, όπως και άλλα, θα συζητηθούν στην αποψινή σύνοδο στην οποία ως προσκεκλημένος θα είναι ο (Ρώσος Πρόεδρος) κ. Πούτιν``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως κοντά στα θέματα της ενέργειας συζητήθηκαν και άλλα παρεμφερή θέματα, όπως το περιβάλλον, η επίδραση των πολιτικών για την ενεργειακή κατανάλωση πάνω στο περιβάλλον, η ενθάρρυνση της δημιουργίας τυχόν διαζευκτικής και ανανεώσιμης ενέργειας, η τεχνολογία και η επιστήμη που ερευνά αυτά τα θέματα, η αλλαγή του κλίματος, οι φορολογικές τακτικές των χωρών σχετικά με οχήματα, δηλαδή η μεγαλύτερη φορολογία πάνω σε οχήματα που είναι ενεργοβόρα, και διάφορα άλλα θέματα.

    Επεσήμανε πως κατά την απογευματινή συνεδρία συζητήθηκαν τα θέματα καινοτομίας και έρευνας. ``Σύμφωνα με την υφιστάμενη Στρατηγική της Λισσαβόνας, τονίστηκε η ανάγκη για έγκριση περισσοτέρων κονδυλίων για έρευνα σε τριτοβάθμιες σχολές. Ομως έρευνα που να είναι συνυφασμένη μαζί με την εφαρμογή όσον αφορά τις βιομηχανίες και τα προϊόντα. Οσοι μίλησαν τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο ανώτατου βαθμού και ότι τα κονδύλια της έρευνας, που κατά προτεραιότητα θα διατίθενται, θα είναι σε σχολές που έχουν το τεκμήριο του πολύ υψηλού επιπέδου όσον αφορά τα προγράμματα και τη διασύνδεση αυτών των προγραμμάτων με τη βιομηχανία``, είπε.

    Ανέφερε πως συναφές θέμα είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, δηλαδή όταν έναν προϊόν καινοτομίας εγγράφεται σε μιαν από τις ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το πιστοποιητικό έχει ισχύ και εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    [03] ΜΟΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τις πρόσφατες αρνητικές συζητήσεις όσον αφορά την χρηματοδότηση από τον Οργανισμό στο παρελθόν δικοινοτικών δραστηριοτήτων, εξέφρασε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Μόλερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ότι αυτό μπορεί να υπομονεύσει την δέσμευση και θέληση των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες να ενδυναμώσουν τις σχέσεις και την δικοινοτική συνεργασία στο νησί.

    Σε χαιρετισμό του για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρέστησαν περίπου 200 άτομα στον τομέα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Μόλερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι υπερήφανα για την μακροχρόνια στήριξη που παρέχουν στις προσπάθειες των οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση δικοινοτικής συνεργασίας στο νησί. ``Μια δυνατή και ενεργή κοινωνία είναι σημαντική εάν πραγματικά επιθυμείς να έχεις μια σταθερή και διαρκή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα``, πρόσθεσε.

    [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τους 100 Γενικούς Αντιπροσώπους, οι οποίοι στις 4 Νοεμβρίου, μαζί με τα εξ οφίκιο μέλη, θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Ωστόσο, η απόφαση του τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου να μην ανακοινώσει στους συνοδικούς τα ονόματα των εξ οφίκιο μελών, δυνάμει πρόνοιας του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, προκάλεσε τις αντιδράσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    Στις δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εξ οφίκιο μελών γιατί κάποιοι, χωρίς να τους κατονομάσει, ``έχουν επανειλημμένως επισκεφθεί και έχουν πιέσει μερικούς εξ οφίκιο ποιους θα ψηφίσουν``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 October 2006 - 11:29:23 UTC