Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΟΙ
  • [03] ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ
  • [04] ΥΠΕΞ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΟΛΑΚΗ

    Το ζητούμενο δεν είναι ο ``δημόσιος αποκεφαλισμός`` του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου ως να είναι ο βασικός ένοχος της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005, αλλά να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη αεροπορική τραγωδία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά πόσον οι διαχρονικές ελλείψεις του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ), όπως αυτές καταγράφονται στο τελικό πόρισμα της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό τον Ακριβό Τσολάκη για την αεροπορική τραγωδία, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι τις πολιτικές ευθύνες θα τις καταδείξει η έρευνα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή, το έργο της οποίας θα περατωθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ``Και τότε ο προϊστάμενος του ΤΠΑ, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου θα κρίνει κατά πόσον οι ευθύνες του είναι τόσες και τέτοιες και τέτοιο το βάρος του, που θα τον υποχρεώσουν ηθικά να υποβάλει παραίτηση``, ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    Ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ``οι υπεύθυνοι, όποιοι και να είναι, και οι ενεχόμενοι, όπου και αν ανήκουν, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα υποστούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις``.

    ``Για την κυβέρνηση δεν αρκεί ο εντοπισμός των αιτιών, απαιτείται και ο εντοπισμός των υπαιτίων της τραγωδίας. Τα αίτια έχουν ήδη με το πόρισμα εντοπιστεί, αναμένεται να εντοπιστούν και οι αίτιοι``, είπε.

    Στις επανειλημμένες ερωτήσεις αν ο κ. Θράσου, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΤΠΑ, έχει πολιτικές ευθύνες, ο κ. Πασιαρδής συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την Επιτροπή Καλλή, ``όπου, επαναλαμβάνω, θα αποδοθούν και οι ευθύνες που αναλογούν στο ΤΠΑ και τότε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων θα κρίνει κατά πόσον οι ευθύνες του είναι τόσες και τέτοιες και τέτοιο το βάρος του, που θα τον υποχρεώσουν ηθικά να υποβάλει παραίτηση``.

    ``Από τις ευθύνες που ενδεχομένως η υπό τον κ. Καλλή Επιτροπή θα καταλογίσει στο ΤΠΑ θα διαφανούν και οι πολιτικές ευθύνες που έχει ο ίδιος ο Υπουργός``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι μετά την παράδοση του πορίσματος Τσολάκη, η συζήτηση που διεξάγεται και ίσως να συνεχίσει να διεξάγεται είναι οι ελλείψεις, οι αδυναμίες ή και οι ευθύνες του ΤΠΑ σε συνάρτηση πάντα με την αναγκαιότητα παραίτησης του αρμόδιου Υπουργού. ``Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο σε όλη αυτή την υπόθεση;`` διερωτήθηκε.

    ``Το κυρίως ζητούμενο σε αυτή τη συγκλονιστική τραγωδία δεν είναι ο δημόσιος αποκεφαλισμός του κ. Θράσου, ως να είναι ο βασικός ένοχος της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους``, είπε.

    Διατύπωσε τη θέση πως, ``εάν ο κ. Θράσου παραιτείτο την ίδια ακριβώς ώρα που επισυνέβη η αεροπορική τραγωδία, ελάχιστοι θα μιλούσαν για την πολιτική ευθιξία του και σχεδόν όλοι θα τον κατηγορούσαν για την πολιτική αναισθησία του να εγκαταλείψει τη θέση του τη στιγμή που η παρουσία του στο Υπουργείο ήταν εκ των πραγμάτων και αναγκαία και χρήσιμη``.

    Σε παρατήρηση ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο το έργο του κ. Καλλή να ολοκληρωθεί είτε κατά το τέλος αυτής της διακυβέρνησης ή ακόμη και μετά, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι αυτό είναι λάθος και πρόσθεσε ότι το ανακριτικό έργο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. ``Δεν πρόκειται το τέλος του έργου που ανέλαβε ο κ. Καλλής να συμπέσει χρονικά με το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης``, ανέφερε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Θράσου είχε δηλώσει ότι ανέμενε το τελικό πόρισμα του κ. Καλλή για να τοποθετηθεί, αλλά τώρα λέει ότι αναμένει την ολοκλήρωση του έργου του κ. Καλλή, ο κ. Πασιαρδής είπε πως το πόρισμα δεν καταλογίζει ευθύνες και επομένως ένας Υπουργός δεν μπορεί να παραιτηθεί απλώς και μόνο επειδή καταλογίζονται κάποια αίτια στο ΤΠΑ.

    Ερωτηθείς γιατί ο κ. Θράσου έλεγε ότι ανάμενε το τελικό πόρισμα, αφού γνώριζε ότι αυτό δεν θα καταλόγιζε ευθύνες, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ότι για αυτό το θέμα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Θράσου.

    Σε παρατήρηση ότι δεν ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ότι ``το περί δικαίου αίσθημα θα ικανοποιηθεί απόλυτα με την προσαγωγή των υπευθύνων και ενόχων της αεροπορικής τραγωδίας ενώπιον της δικαιοσύνης`` και πρόσθεσε ότι ``δεν θα ικανοποιηθεί με ενδεχόμενη παραίτηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων``.

    Σε ερώτηση αν είναι βέβαιος για αυτό, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ``εν πάση περιπτώσει, το περί δικαίου αίσθημα θα ικανοποιηθεί μερικώς και επιπολαίως, βασικώς όμως και ουσιαστικώς το περί δικαίου αίσθημα θα ικανοποιηθεί μόνο, επαναλαμβάνω, με την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον του δικαστηρίου``.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας ``Ηλιος`` σε ``Αjet``, ο κ. Πασιαρδής επανέλαβε ότι αυτό δεν έχει καμμία σημασία. ``Το γεγονός ότι η εταιρεία `Ηλιος` εξαφανίστηκε δεν σημαίνει και εξαφάνιση των ευθυνών και των υπευθύνων για την πτώση του αεροσκάφους και μην έχετε καμμία αμφιβολία για αυτό``.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Τσολάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η εταιρεία ``Ηλιος`` προκειμένου να της γίνουν υποδείξεις, ο κ. Πασιαρδής αντέτεινε ότι ``υπάρχουν οι άνθρωποι που επάνδρωναν την εταιρεία `Ηλιος` και αυτοί δεν εξαφανίζονται ούτε μπορούν να αλλάξουν ονόματα``.

    Σε ερώτηση γιατί ο κ. Τσολάκης δεν έδειξε τις υποδείξεις αυτές σε αυτούς τους ανθρώπους, ο κ. Πασιαρδής επανέλαβε ότι η εξαφάνιση της εταιρείας Ηλιος δεν σημαίνει εξαφάνιση και των πιθανών ενόχων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Ερωτηθείς αν είναι βέβαιος ότι θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου οι ένοχοι και όχι ένα ``φάντασμα``, ο κ. Πασιαρδής είπε πως πιστεύει ότι ``τα αεροπλάνα δεν πέφτουν από μόνα τους, και σίγουρα το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν έπεσε από κεραυνό, κάποιοι ευθύνονται και αυτοί οι κάποιοι θα αναζητηθούν, θα ανευρεθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου``.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εξέφρασαν τις ευχαριστίες, την εκτίμηση και την ευαρέσκειά τους προς τον κ. Τσολάκη ``για το εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο πόρισμα που συνέταξε για την αεροπορική τραγωδία του Γραμματικού``.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΟΙ

    Έληξε το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για Γενικούς Αντιπροσώπους, στα πλαίσια της διαδικασίας για εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου από τις 1200 μέχρι τις 1500 και αναμένεται ότι μέχρι τις 1800 θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

    [03] ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ

    Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συνδυάζει τις καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις και το μοντέρνο εξοπλισμό με τη βαθμιαία εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης και με μια διαχείριση που θα εξασφαλίσει ποιότητα, κλινική αποτελεσματικότητα και συνεχή πρόοδο, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ανδρέας Πολυνίκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Πολυνίκης είπε ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί σιγά-σιγά τους ασθενείς και έχει μετατραπεί από ένα κτίριο με εξοπλισμό σε ένα νοσοκομείο έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

    Ο Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Ευαγόρας Νικολαϊδης ανέφερε ότι από την αρχή θα λειτουργήσει μια κλειστού τύπου πολυδύναμη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξοπλισμένη με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και επανδρωμένη με ειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, συνέχισε, θα συνεχίσει να λειτουργεί μια άρτια εξοπλισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας καρδιολογίας.

    Πρόσθεσε ότι τα χειρουργεία έχουν επιπρόσθετα βιντεοκάμερες που θα δίνουν την ευκαιρία για διδασκαλία με εξωτερικό κύκλωμα σε φοιτητές και ειδικευόμενους. Επίσης είπε ότι ``μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής στο νοσοκομείο -που έχουμε εγκαταστήσει μέσω της δορυφορικής κεραίας - θα μπορέσουμε να παρουσιάζουμε περιστατικά και με σύστημα τηλεδιάσκεψης στο εξωτερικό ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε.

    Ο κ. Νικολαϊδης είπε πως στα χειρουργεία εφαρμόζεται για πρώτη φορά κάτι που υπήρχε στο εξωτερικό, κεντρική αποστείρωση. ``Τώρα έχουμε τμήμα κεντρικής αποστείρωσης των εργαλείων``, σημείωσε.

    Ο Καθηγητής Γιώργος Μπαλτόπουλος, που είναι σύμβουλος για το τμήμα εντατικολογίας, είπε πως ``εκείνο που κερδίζει ο Κύπριος πολίτης με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου είναι ότι θα ελαχιστοποιηθεί στο ελάχιστο η μετάβαση στο εξωτερικό ασθενών ενώ οι καινούργιες δομές θα δώσουν την ευκαιρία να δοθούν νεώτερες μεθοδολογίες``.

    [04] ΥΠΕΞ ΑΘΗΝΑ

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ.

    Η Σύνοδος αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και σε αυτήν θα μετάσχουν, επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.

    Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, η παράνομη μετανάστευση και η δημιουργία Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Λιλλήκας θα έχει συναντήσεις με ομόλογους του Υπουργούς που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

    Ο κ. Λιλλήκας αναχωρεί για την Αθήνα αύριο στις 12:30 και επιστρέφει στις 14 Οκτωβρίου στις 13:55.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 October 2006 - 15:29:31 UTC