Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΗΛΙΟΣ" - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΤΑΛΑΤ

  • [01] "ΗΛΙΟΣ" - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Παραδίδεται σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο το τελικό πόρισμα για το αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης παραδίδει το πρωί το πόρισμα στον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσολάκης θα παραδώσει το πόρισμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Κύπρο, προκειμένου να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Τσολάκης, ο οποίος θα φθάσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15:30, θα συναντηθεί γύρω στις 16:30 στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων με τον αρμόδιο Υπουργό Χάρη Θράσου και στις 17:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στον οποίο θα παραδώσει σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο το πόρισμα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.

    Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται ο κ. Θράσου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός, οι οποίοι θα παραλάβουν αντίγραφο του πορίσματος.

    Το πόρισμα στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Μάκαλιζ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας της στην επανάληψη μιας διαδικασίας του Κυπριακού στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα οδηγήσει σε συνολική λύση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό με την Ιρλανδή ομόλογό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε από την πλευρά του ότι η διαδικασία των συνομιλιών του Κυπριακού θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να μην διεξάγεται για σκοπούς εντυπώσεων.

    Η κ. Μάκαλιζ εξέφρασε περηφάνια για το γεγονός ότι είναι η πρώτη Πρόεδρος της Ιρλανδίας που επισκέπτεται την Κύπρο, τόνισε τις ιστορικά φιλικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες πέρασαν πλέον στη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ έκανε αναφορά και στην κοινή πρωτοβουλία για βοήθεια στο Λεσόθο.

    «Γνωρίζουμε αμφότερες τι σημαίνει διχοτόμηση, τι σημαίνει διαίρεση, γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα των διαδικασιών ειρήνης, ίσως καλύτερα από οποιεσδήποτε άλλες χώρες», είπε η κ. Μάκαλιζ, προσθέτοντας αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε λεπτομέρεια με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Η Ιρλανδή Πρόεδρος εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες της στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την Κυβέρνηση για την «τεράστια βοήθεια που δόθηκε στους Ιρλανδούς κατά την πρόσφατη κρίση στο Λίβανο, όταν η Κύπρος εν μια νυκτί βρέθηκε στη μέση εκείνης της άσχημης κατάστασης, την οποία αντιμετώπισε εξαιρετικά καλά συμβάλλοντας σε έναν άνετο επαναπατρισμό σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

    Οσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να εξηγεί τις ανησυχίες της πλευράς του όσον αφορά την επανέναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κύπρο, στην οποία θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

    Καταλήγοντας, η Ιρλανδή Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις 60.000 συμπατριώτες της που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο ως τουρίστες και οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους ως οι «καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην Ιρλανδία για την τεράστια βοήθεια σε διάφορους τομείς και κυρίως για τη συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) από την οποία όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν κατά καιρούς 10.000 στρατιώτες.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα μπορούσε να κάνει η Ιρλανδία για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε πως οι ιρλανδικές συμβουλές από την τεράστια εμπειρία της χώρας είναι πολύ χρήσιμες.

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΤΑΛΑΤ

    «Ατυπη» που δεν αποσκοπεί να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λαϊτενμπεργκερ, τη συνάντηση τη Δευτέρα του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ενημέρωση από πλευράς Επιτροπής σχετικά με τη συνάντηση του κ. Μπαρόζο με τον κ. Ταλάτ. Οπως είπε: «Πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση που δεν αποσκοπεί να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα μπορούν να ανακοινωθούν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 October 2006 - 9:29:19 UTC