Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Με ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη ενδοκομματικής ενότητας και συνέχισης της συνεργασίας με τα υπόλοιπα συγκυβερνώντα κόμματα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να έχει οποιανδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε το Σάββατο τα μέλη και στελέχη του ΔΗΚΟ, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησής του από την ηγεσία του κόμματος.

    ``Αποχωρώ από την ηγεσία του κόμματος``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``αλλά τίποτε άλλο δεν αλλάζει`` και ``θα είμαι πάντα δίπλα σας και κοντά σας και μέλος δραστήριο και ενεργό στο κόμμα, γιατί πιστεύω στις αρχές του και στα ιδανικά του και γιατί αυτό το κόμμα με συνέπεια ακολουθεί γραμμή στο εθνικό θέμα και που δικαιώνεται από τις εξελίξεις και από τον λαό``.

    ``Μπορούμε``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``να κοιτάζουμε τον λαό ίσα στα μάτια και δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, τίποτε να φοβηθούμε``.

    Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Βασίλης Πάλμας εξέφρασε τον ``σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη`` του ΔΗΚΟϊκού κόσμου προς τον αποχωρούντα Πρόεδρο Παπαδόπουλο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα εξακολουθήσουν στο ΔΗΚΟ να εργάζονται με βάση τα αγωνιστικά του μηνύματα, ενώ όρθιοι όλοι οι παρευρεθέντες στο σημερινό Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης στη Λευκωσία αποχαιρέτισαν με χειροκροτήματα τον κ. Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της διακομματικής συνεργασίας στη διακυβέρνηση του τόπου, τονίζοντας ότι ``υπεράνω όλων είναι η Κύπρος`` και ότι η χρησιμότητα της συνεργασίας αυτής έχει φανεί όχι μόνον στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και στην προβολή των κυπριακών θέσεων στο εξωτερικό.

    Ως προς το Κυπριακό, χωρίς να θέλει να επεκταθεί, όπως ανέφερε, δήλωσε ότι ``στόχος και σταθερή πορεία μας παραμένει η σωτηρία της Κύπρου``.

    Ο Πρόεδρος κάλεσε το ακροατήριό του να σκεφθεί ``εάν σήμερα το Κυπριακό, το εθνικό μας θέμα, είναι σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα από το 2004 και από την ημέρα του δημοψηφίσματος``.

    ``Αρκεί να σκεφτείτε``, συνέχισε, ``εάν 24 ώρες μετά το δημοψήφισμα, όπως προνοούσε το σχέδιο, θα διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα θα είχαμε την εκδήλωση αναμονής να εκπληρώσει η Τουρκία τις δικές της υποχρεώσεις, που αναλάμβανε με το σχέδιο``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέθεσε ενώπιον του Εκτακτου Πολιτικού Συνεδρίου όλο το ιστορικό της πρόσφατης υποβολής στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ της παραίτησής του, δηλώνοντας ότι καμμία σκοπιμότητα δεν υπήρξε στη σκέψη του, όταν ανακοίνωνε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος.

    ``Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντί σας, όπως οφείλω να έχω, και με εντιμότητα``, είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους συνέδρους, ``δεν έκρυψα ποτέ μου ότι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μου επέτρεπαν να ανταποκρίνομαι πλήρως στα καθήκοντα του Προέδρου του ΔΗΚΟ``.

    Το ΔΗΚΟ, όπως είπε ο Πρόεδρος, ``έχει αποκτήσει, με την ψήφο του λαού και την εργασία των μελών και των στελεχών του, ρόλο πρωταγωνιστικό`` και ``πιστεύω ότι το κόμμα έχει τώρα και τη δύναμη και την ικανότητα να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του``.

    Αυτοί που σπεύδουν να αποδώσουν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``άλλα κίνητρα στην αποχώρησή μου και άλλες σκοπιμότητες και αυτοί που συνδέουν την αποχώρησή μου με σχεδιασμούς για προεδρικές εκλογές, ή για επαναδιεκδίκηση νέας θητείας, απλούστατα δεν ξέρουν τί λένε``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Εφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη η Ιρλανδή Πρόεδρος Μέρι Μακαλίζι.

    Η κ. Μακαλίζι, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Μάρτιν Μακαλίζι, έφθασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπου την υποδέχθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, η σύζυγος του Υπουργού Εξωτερικών, Βαρβάρα Λιλλήκα, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιρλανδία Ανδρέας Κακουρής και ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τομ Μπρέιντι.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας είχε στρωθεί κόκκινο χαλί από τη σκάλα του αεροσκάφους μέχρι την αίθουσα των επισήμων, ενώ από την είσοδο του αεροδρομίου μέχρι την αίθουσα των επιβατών ήταν αναρτημένες οι σημαίες Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιρλανδίας.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "είναι οι ίδιες που λέει από την αρχή της ανάληψης των υποχρεώσεων μέχρι σήμερα και ελπίζω ότι θα αντιληφθεί ότι αυτή δεν είναι η συνταγή που βοηθά στην πορεία της Τουρκίας`` προς την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εκτακτου Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, όπου προέβη στην τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος του κόμματος, ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα μπλοκάρει με βέτο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διερωτήθηκε ``ποιο βέτο``, προσθέτοντας πως ``εμείς εγκρίνουμε τα κεφάλαια εφόσον η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις της``.

    Πρόσθεσε πως είναι γνωστή η στάση της ε/κ πλευράς, που έχει λεχθεί επανειλημμένα όσον αφορά την αρνητική στάση της Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 7 October 2006 - 13:29:26 UTC