Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΡΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΜΠΡΟΚ ΜΑΤΣΗΣ
  • [04] EUROPA DONNA ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Οι προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 για τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού συνεχίζονται, έστω και αν για αρκετές ημέρες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    "Οι διεργασίες εξακολουθούν να γίνονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών``, επανέλαβε ο κ. Πασιαρδής στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε ο κ. Πασιαρδής, στη διάρκεια της συνεδρίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Πασιαρδής, ``ενημέρωσε, επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών`` και ``τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διατύπωσαν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους``.

    Στη συνεδρία, πλην του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Πασιαρδή, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Βασίλης Πάλμας, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος οι Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού και από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Συμμετείχαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο κ. Πασιαρδής δήλωσε πως, ``όταν ο κ. Ερντογάν διαλαλεί ότι για να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, θα πρέπει να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, στην ουσία καλεί εμάς να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος, προκειμένου να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τη ς``.

    ``Με λίγα λόγια``, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καλούμαστε ``να πληρώσουμε εμείς ένα βαρύτατο πολιτικό τίμημα για να εξοφλήσει η Αγκυρα το χρέος της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Αυτή την παράλογη απαίτηση μόνον η Τουρκία μπορούσε, λόγω συνήθειας, να υποβάλει και μόνον μια παράλογη κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να την ικανοποιήσει``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    ``Η άρση της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων έχει αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε μόνιμο και διαρκώς επαναλαμβανόμενο σύνθημα της τουρκικής πλευράς``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, για ``ένα σύνθημα, που σίγουρα δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με το ειλικρινές ενδιαφέρον της Αγκυρας για τους Τουρκοκυπρίους``, αλλά ``σχετίζεται, αποκλειστικά, με την επίμονη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους``.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``αντί να αναγνωρίσει η ίδια η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, απαιτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει, εμμέσως πλην σαφώς, το ψευδοκράτος``.

    ``Και καλεί, πρώτους εμάς, να υποβοηθήσουμε αυτή την προσπάθειά της``, είπε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας πως, ``αμέσως και σαφώς, απορρίπτουμε το αίτημά της``.

    Σε ερώτηση για το πώς προχωρούν οι προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και κατά πόσον υπάρχει ``πλήρες αδιέξοδο αυτήν τη στιγμή`` και αν διαπιστώθηκε τέτοια αίσθηση στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ``όχι, ούτε μέσα επεκράτησε η αίσθηση για πλήρες αδιέξοδο, αλλά ούτε και πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει αδιέξοδο``.

    ``Οι προσπάθειες``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ``συνεχίζονται, έστω και αν για αρκετές ημέρες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    ``Είπα και χθες, επαναλαμβάνω και σήμερα``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ότι οι διεργασίες εξακολουθούν να γίνονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Η δική μας η πλευρά``, πρόσθεσε, ``είναι πάντοτε στη διάθεση του κ. Μόλερ και πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και με την αναγκαία πολιτική βούληση, για την πλήρη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν λάβει θέσεις απέναντι στις προτάσεις που έδωσαν οι Τούρκοι, ότι δηλαδή βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας, ο κ. Πασιαρδής δήλωσε ότι ``επαφίεται και πάλι στα Ηνωμένα Έθνη να αξιολογήσουν τις προτάσεις, την αντιμετώπιση μάλλον αυτών των ιδεών από την τουρκική πλευρά``.

    Σχετικά με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων και ερωτηθείς εάν αυτό το θέμα μπαίνει μέσα στις φόρμουλες που προωθούνται, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση για να αποφευχθεί η σύγκρουση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``είναι σαφής και συγκεκριμένη η θέση της κυβέρνησης``.

    ``Την επανέλαβα και χθες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο``, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως, ``όσον αφορά τις διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν με στόχο να αποφευχθεί μία κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις``, ο ίσιος δεν προτίθεται να σχολιάσει ``αυτές τις ιδέες, οι οποίες, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν κατασταλάξει, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά ευρίσκονται εν εξελίξει``.

    [02] ΡΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η απομάκρυνση των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στις συγκοινωνίες με την Κύπρο αποτελεί μια νόμιμη, θεσμική υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, με την ευκαιρία της επετείου ενός έτους από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο κ. Ρεν ανέφερε πως από την υπογραφή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης τον Ιούλιο του 2006 ως όρου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του.

    ``Δεν έχει απομακρύνει τα εμπόδια για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στις συγκοινωνίες με την Κύπρο. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια νόμιμη, θεσμική υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία ``, επεσήμανε ο κ. Ρεν.

    [03] ΜΠΡΟΚ ΜΑΤΣΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, θεωρεί ότι η Κύπρος θα καταστεί στους επόμενους μήνες ηγετικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την σταθεροποίηση, καθώς και ως προς τις διεργασίες επίλυσης του προβλήματος.

    Η επισήμανση αυτή γίνεται σε επιστολή του Γερμανού Ευρωβουλευτή προς τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γιαννάκη Μάτση.

    [04] EUROPA DONNA ΚΥΠΡΟΣ

    Περισσότερο από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα διαγνωστούν φέτος με καρκίνο του μαστού και η ανάγκη για ενημέρωση στο θέμα διάγνωσης και αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

    Ο μήνας Οκτώβριος καθιερώθηκε ως ο παγκόσμιος μήνας καρκίνου του μαστού και ο Σύνδεσμος Europa Donna Κύπρου οργανώνει φέτος από τις 9 15 Οκτωβρίου εβδομάδα ευαισθητοποίησης, αφού στην Κύπρο παρουσιάζονται περίπου 400 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εβδομάδας, η βουλευτής και πρόεδρος του συνδέσμου Europa Donna Κύπρου Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία δύο κλινικών μαστού στην Κύπρο, όπου οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται σφαιρικά από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

    Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους είπε ότι η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία κλινικής μαστού στο Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 October 2006 - 19:29:19 UTC