Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΗΛΙΟΣ" - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΟΥΣΙΕΣ

  • [01] "ΗΛΙΟΣ" - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Οι αδυναμίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) ήταν διαχρονικό πρόβλημα και βραδείς οι ρυθμοί διόρθωσης της κατάστασης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης ενώπιον της Επιτροπής για τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό Αττικής στις 14 Αυγούστου 2005.

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ασκεί στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ``διοικητική εποπτεία``, όπως πράττει και στα άλλα του Τμήματα και αδυνατεί να ελέγξει τις υπηρεσίες του σε τεχνικό επίπεδο και να υπεισέλθει σε θέματα ουσίας, που αφορούν τα κριτήρια αδειοδότησης, ή έκδοσης πιστοποιητικών, ή άλλους τομείς δραστηριότητας του ΤΠΑ.

    Σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις και εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της Συνδυασμένης Αρχής Αεροπορίας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1996 έως σήμερα, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των αρμόδιων κυπριακών υπηρεσιών και σε συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν, προκειμένου η Κύπρος να κριθεί τελικώς ικανή και να καταστεί πλήρες μέλος της Συνδυασμένης Αρχής Αεροπορίας στις 30 Απριλίου 2004.

    Σε κατάθεσή του στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή και απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου της εταιρείας ``Helios``, Δημήτρη Αραούζου και του δικηγόρου Γιώργου Παπαϊωάννου που εκπροσωπούσε τους εργαζομένους στο ΤΠΑ, ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η νομοθεσία ήταν άκρως περιοριστική και υπήρξαν δυσκολίες τόσο στη στελέχωση του ΤΠΑ όσο και στη διάθεση πόρων.

    Παρά το περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, υπήρξαν πολύ γρήγοροι ρυθμοί κατά τα τελευταία δύο χρόνια και τα όσα έγιναν σε αυτά τα δύο χρόνια δεν είχαν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    ``Παρευρέθηκα σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το γνωστό δυστύχημα και κατέθεσα έγγραφα, τα οποία μου ζητήθηκαν και απάντησα σε σωρεία ερωτήσεων τόσο του Προέδρου της Επιτροπής όσο και των συνηγόρων των δύο πλευρών``, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Συνεδριακό Κέντρο ο κ. Κωνσταντινίδης.

    ``Εκείνο το οποίο φαίνεται εκ πρώτης όψεως``, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ``είναι ότι προβλήματα υπήρχαν από το 1996 και εγίνοντο προσπάθειες για διόρθωση της κατάστασης``.

    ``Αποψη την οποία εξέφρασα``, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης, ``είναι ότι αυτοί οι ρυθμοί υλοποίησης ήταν υπερβολικά βραδείς και λόγοι για τη βραδύτητα αυτή είναι και οι διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν και εννοώ νομοθεσίες, οι οποίες δεσμεύουν τόσο όσον αφορά προσλήψεις προσωπικού όσο και διάθεση πόρων``.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέλαβε -όπως είπε- καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Συγκοινωνιών την 1η Δεκεμβρίου 2004 και από την ενασχόλησή του με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας διαπίστωσε ότι από το 1996 έως το 2003 δεν ελήφθησαν αποφασιστικά μέτρα από το ΤΠΑ και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης των εισηγήσεων διεθνών αεροπορικών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης -για τα οποία κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή και σωρεία εγγράφων ως τεκμήρια, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση που έλαβε στις 28 Δεκεμβρίου 2005, ενέκρινε το νέο οργανόγραμμα του ΤΠΑ, στο οποίο καθορίζεται πως η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων θα λειτουργεί υπό την άμεση εποπτεία του Διευθυντή Πολιτικής Αεροπορίας και δεν θα ανήκει πλέον στις Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Από το Μάιο του 2004, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει πέντε μόνιμες θέσεις πιλότων και μηχανικών στο ΤΠΑ, αλλά χρειάστηκε να περάσει ένα 14μηνο περίπου, έως ότου η Βουλή εγκρίνει, στις 29 Ιουλίου 2005, τις θέσεις αυτές.

    Για τις πέντε αυτές θέσεις -όπως έχει κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες στην Ερευνητική Επιτροπή από άλλους μάρτυρες, ακόμα να εγκριθούν και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα τα σχέδια υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει η προκήρυξη των θέσεων και οι προσλήψεις.

    Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) του 2002, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Κωνσταντινίδης, το ΤΠΑ προτρεπόταν να προσλάβει κατάλληλο προσωπικό και να καταρτίσει σχέδιο εκπαίδευσής του, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα και να συντάξει κανονισμούς που να ρυθμίζουν θέματα αδειοδότησης πτητικών επιχειρήσεων και αεροπλοϊμότητας προς εφαρμογή της Σύμβασης του Σικάγου.

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, φρόντισε ώστε να ενισχυθεί το ΤΠΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, για να μειωθεί η εξάρτησή του από το βρετανικό Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και για να μπορεί να ασκείται επαρκής εποπτικός έλεγχος από τις κυπριακές Αρχές, όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο κ Κωνσταντινίδης, ενέκρινε στις 28 Δεκεμβρίου 2005 τις εισηγήσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών για περαιτέρω ενδυνάμωση της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων και ενέκρινε τρεις μόνιμες θέσεις, ενώ ο ίδιος φρόντισε -όπως ανέφερε- να προσληφθούν χειριστές αεροσκαφών και μηχανικοί αεροπλάνων με μίσθωση υπηρεσιών για 3 + 1 χρόνια.

    Ομως οι μόνιμες θέσεις δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, είπε ο κ. Καλλής, ο οποίος, αναφερόμενος στη μακρόχρονη πείρα του κ. Κωνσταντινίδη στη Δημόσια Υπηρεσία και στο ότι οι έως τώρα κυβερνήσεις στην Κύπρο ``δεν ήσαν φειδωλές στις προσλήψεις``, ζήτησε τη γνώμη του μάρτυρα για το αίτιο της μη επαρκούς στελέχωσης του ΤΠΑ.

    ``Δύσκολη η ερώτησή σας, κ. Πρόεδρε, δεν μπορώ να σχολιάσω... Ισως να ήταν η συγκυρία``, απάντησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Σε ερωτήσεις του κ. Καλλή αλλά και των συνηγόρων της εταιρείας ``Helios`` και των εργαζομένων στο ΤΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες προέβη όταν πληροφορήθηκε τα της μεταβάσεως πέντε λειτουργών του ΤΠΑ στην Αίγυπτο για να ελέγξουν αεροπλάνο που ήθελε να εντάξει στο στόλο της κυπριακή αεροπορική εταιρεία, ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι αυτό που τον έκανε να παρέμβει ήταν ο αριθμός των ατόμων που εστάλησαν εκεί.

    Είχα υπόψη μου, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ότι θα πήγαιναν στην Αίγυπτο δύο άτομα για να ελέγξουν αεροπλάνο και έμαθα ότι πήγαν πέντε για να ελέγξουν ολόκληρη την εταιρεία και ότι, λόγω κάποιας εορτής, δεν μπόρεσαν να δουν το αεροπλάνο.

    Εστειλα επιστολή και ζήτησαν να μην επαναληφθεί τέτοιο πράγμα, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, δηλώνοντας ότι τα άτομα που πήγαν στην Αίγυπτο αξιοποίησαν την εκεί παρουσία τους εκπαιδευόμενοι και ότι το περιστατικό, μετά τις εισηγήσεις που εδόθησαν, θεωρείται λήξαν.

    Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών για το κυπριακό ΤΠΑ και την ανταπόκριση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και σε επίπεδο Συνδυασμένης Αρχής Αεροπορίας και ΔΟΠΑ, δίδεται μεγάλη σημασία στην ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, σε τομείς όπως η ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας, η ασφάλεια πτήσεων και ο τεχνικός κα οικονομικός έλεγχος των παροχέων υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης και μέχρις ότου γίνουν περαιτέρω μελέτες για αναδόμηση, ή/ και αυτονόμηση του ΤΠΑ, υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου 2005, για διαφοροποίηση της οργανωτικής δομής του Τμήματος, έτσι ώστε να αντανακλά τις σημερινές απαιτήσεις για διαχωρισμό του ρόλου του ως ρυθμιστικής Αρχής από το ρόλο του παροχέα υπηρεσιών.

    [02] ΥΠΑΜ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Στρατιωτική παρέλαση, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της 1ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο.

    Η παρέλαση, όπως αναφέρει το Υπουργείο Αμυνας με ανακοίνωσή του, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 46ης επετείου της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το χαιρετισμό της θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΟΥΣΙΕΣ

    Η αύξηση του ποσοστού των χρηστών παράνομων ουσιών στην Κύπρο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει για την ώρα το Υπουργείο Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι το τέλος Μαΐου του 2006 ο δείκτης θανάτων που προέρχονται από τις ουσίες εξάρτησης κατέγραψε σαράντα θανάτους.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι «από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι το τέλος Μαΐου του 2006 καταγράφηκαν σαράντα θάνατοι σε χρήστες ουσιών εξάρτησης», δηλαδή όπως είπε, «μέσο όρο 1,3 θάνατοι το μήνα».

    Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας το 24% των θανόντων ήταν ηλικίας 20-24 ετών και το 34% ήταν ηλικίας 25-29 ετών, ενώ πρόσθεσε ότι όπως προέκυψε από τις τοξικολογικές εξετάσεις, φαίνεται ότι το 69% οφειλόταν σε οπιούχα ναρκωτικά, το 14% στην κοκαΐνη και το 17% σε άλλες ουσίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 September 2006 - 13:29:36 UTC