Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΣ ΟΗΕ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΣ ΟΗΕ

    Το Κυπριακό συνοψίζει την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αποκαταστήσει τη σωρεία μαζικών παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν δεσμευμένοι για επανένωση μέσω μιας λειτουργικής διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό γιατί δεν προνοούσε την επανένωση της νήσου ούτε αντιμετώπιζε τα ουσιώδη θέματα και τις κύριες ανησυχίες με ικανοποιητικό τρόπο.

    Σε ομιλία του κατά τη γενική συζήτηση ενώπιον της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος ήλπιζε ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε μέχρι τώρα καταλυτική επίδραση, και κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά δόγματα όσον αφορά το Κυπριακό και να αναζητήσει μια μόνιμη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, της Τουρκίας και της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό πρόκειται για ένα πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις του 37% του εδάφους της νήσου για πάνω από 32 χρόνια τώρα, σημειώνοντας ότι ``λανθασμένα θεωρείται από κάποιους ως μια σύγκρουση που διαιωνίζεται``.

    ``Το κυπριακό πρόβλημα ουσιαστικά συνοψίζει την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αποκαταστήσει αυτή τη σωρεία μαζικών παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας``, πρόσθεσε.

    Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``στον πολιτικό τομέα συνεχίσαμε τις προσπάθειες σε δύο κύριους άξονες, δηλαδή να έρθουμε πιο κοντά σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θα διασφαλίζει μια ειρηνική λύση και θα απαμβλύνει τις συνέπειες της εισβολής, επιφέροντας την επανένωση της Κύπρου, δηλαδή του εδάφους της, του λαού της, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών της σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία``.

    ``Η πολιτική ατζέντα για προβολή μιας ξεχωριστής πολιτικής οντότητας στην Κύπρο συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα μιας εκστρατείας για άρση της λεγόμενης απομόνωσης της τ/κ κοινότητας. Ομως, με το κατά κεφαλήν εισόδημα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου να ανέρχεται σήμερα στα 11.000 δολάρια περίπου, αναγνωρίζεται σαφώς ότι το επιχείρημα για οικονομική ανάπτυξη τυγχάνει εκμετάλλευσης για πολιτικούς λόγους και είναι έκδηλα ένας ανυπόστατος ισχυρισμός``, επεσήμανε.

    Ανέφερε ότι ``στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης των ουσιωδών θεμάτων που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να αποφύγουμε εγγενή μειονεκτήματα που σημάδεψαν την τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Εθνη και τα οποία απέσπασαν την προσοχή από βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να τηρούνται``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ``οι Ε/Κ παραμένουν δεσμευμένοι για επανένωση μέσω μιας λειτουργικής διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας`` και υπογράμμισε ότι ``η αποτυχία της τελευταίας πρωτοβουλίας δεν άλλαξε τη δέσμευσή μας ούτε την προθυμία μας να εργαστούμε αποφασιστικά για την επανένωση της πατρίδας μας``.

    Είπε, επίσης, ότι το σχέδιο Ανάν ``δεν έγινε αποδεκτό ακριβώς γιατί δεν προνοούσε την επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας μας ούτε αντιμετώπιζε τα ουσιώδη θέματα και τις κύριες ανησυχίες με ικανοποιητικό τρόπο``, προσθέτοντας ότι ``η αναζήτηση λύσης παραμένει για μας σταθερά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής καλών υπηρεσιών που ανατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας``.

    ``Είχαμε ελπίσει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα είχε μέχρι τώρα καταλυτική επίδραση, δημιουργώντας την αναγκαία πολιτική θέληση από μέρους της και θα άλλαζε την αντίληψή της για την Κύπρο από εκείνη ενός αντιπάλου σε εκείνη ενός συνεταίρου, πολύτιμου γείτονα και δυνητικού σύμμαχου στην ΕΕ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``διατηρούμε τις προσδοκίες μας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει τουλάχιστον με την εκπλήρωση των νομικώς δεσμευτικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ``, σημειώνοντας ότι ``είναι μοναδική ευκαιρία για αυτήν να αποδείξει την προθυμία της να γυρίσει σελίδα με το να τηρήσει υποχρεώσεις που πήρε χρόνια πριν``.

    ``Για ακόμα μια φορά καλώ την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά δόγματα όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και να αναζητήσει μαζί μας μια μόνιμη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, της Τουρκίας και ολόκληρης της περιοχής μας``, είπε.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας συναντήθηκε την Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης την εκτίμηση και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς «να εργαστούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, για να υπάρξει πρόοδος έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη πρωτοβουλίας για την οριστική επίλυση και σφαιρική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Γκαμπάρι εξέφρασε τη δική του επιθυμία αλλά και τη βούλησή του «να συνεχίσει να εργάζεται κι αυτός από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της συμφωνίας και σύντομα θα μελετήσει και την απάντηση των Τουρκοκυπρίων για να τοποθετηθεί επί αυτής».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 September 2006 - 9:29:20 UTC